Mogu hodati po buri, mogu hodati po snijegu, po jugu, pa čak ću reći da mogu planinariti i po suncu. Najviše mrzim hodati po kiši. No, nažalost loše vrijeme i kiša se ne mogu izbjeći i ne postoji planinar kojeg ona nije uhvatila u planinama. Uz dobru opremu i pokoji koristan trik, moguće je zadržati suhe noge i sačuvati sadržaj ruksaka. Evo i kako…

Točno se sjećam svojih prvih planinarskih izleta pod kišom. Pa čak i uz dobru opremu nekako se uvijek dogodilo da bi mi negdje nešto promočilo. Svakim novim kišnim izletom i savjetom iskusnijih planinara do cilja sam dolazila manje pokisla. U želji da što manje putem pokisneš, donosim korisne savjete za planinarenje na kiši. 

Neophodna oprema za planinarenje po kiši

Zapravo oprema koja ti je potrebna u slučaju kiše je ona koja bi uvijek trebala biti u tvom ruksaku. Nju ne vadimo jer nikad ne znaš kada će te uhvatiti nevrijeme. 

Prije svega moraš imati kabanicu za sebe i za svoj ruksak. To je osnova osnova. Većina planinarskih ruksaka dolazi sa svojom kabanicom koja ga prekriva i čuva od kiše. 

veliki crnopac, velebit 24

Što se tiče tvoje kabanice, koju ćeš odabrati ovisi o tvojim vlastitim preferancama. Ja osobno imam kabanicu s rukavima koja je zatvorena, dok dečko preferira pončo koji je više prozračan i prekriva dio ruku. 

U slučaju da kiša ne pada toliko jako, bit će ti dovoljna funkcionalna jakna, no svakako na ruksak stavi njegovu zaštitu. 

Gamaše su fantastični pomagači koji čuvaju gojzerice i listove od blata, kiše i snijega. One nisu potpuna zaštita, no ipak čuvaju tijekom hodanja. A posebno su korisne jer sprječavaju da voda ulazi oko gležnja u gojzerice.

veliki crnopac, velebit (11)

Možda na prvu zvuči čudno, no planinarski štapovi su obavezni. Naime, zbog kiše teren postaje sklizak, stoga ćeš imati više ravnoteže i sigurnosti prilikom spuštanja i penjanja na skliskom terenu, posebice za vrijeme jeseni kada je na stazi i otpalo lišće. 

Rezervna odjeća je obavezna

U ruksaku uvijek, ali uvijek imaj vrećicu s rezervnom odjećom. Iz iskustva ja u svojoj uvijek imam jednu majicu kratkih rukava (ili dugih ovisno o godišnjem dobu), čarape, gaćice i tajice. 

cadini_di_misurina

Zašto baš gaćice? Iza toga se skriva jedan interesantan izlet na Bjelolasicu koja je bila prekrivena snijegom, na pojedinim mjestima skoro do struka. Odjeća se tijekom izleta smočila, a kako smo često padali na dupe, smočile su se i gaćice. Dok smo stigli do auta, planinarske hlače su se osušile, no gaćice ne. Pamtim taj izlet po tome što sam se u Zagreb vratila noseći samo planinarske hlače. Od tada sa sobom uvijek nosim rezervne gaćice 🙂

Vrećice, vrećice, vrećice

Prilikom pakiranja stvari u planinarski ruksak koristi plastične vrećice, posebno su odlične one sa zipom. To je jedan veoma koristan i praktičan trik za pakiranje. 

Grupiraj opremu i tako ju stavljaj u vrećice. Primjerice, rezervna roba, dodaci za grijanje poput rukavica, kapa i šalova, “kozmetička” torbica… Tako ćeš veoma lagano pristupiti pojedinim stvarima. S druge pak strane u slučaju jake kiše, ako zaštita od ruksaka nije dovoljna, plastične vrećice štite stvari unutar njega. Kod mene osobno su pojedine stvari uvijek u svojim vrećicama, a vadim ih kada ih treba oprati ili zamijeniti. 

lapjak_slavonija

Postoji također jedan odličan trik s vrećicama za suhe noge. Jednostavno na čarape navucite plastične vrećice koje će u slučaju prodora vode zaštiti noge. Zimi možeš kombinirati sloj čarapa, sloj plastičnih vrećica i sloj novih čarapa. 

Impregnacija je sve

Priprema za kišu počinje u tvom domu. Impregnacija opreme je obavezna, a to se posebno odnosi na gojzerice. Također impregnirati možeš i jaknu i hlače, no to ovisi o pojedinom brendu/komadu odjeće, stoga to svakako provjeri.

Kako se ponašati u planinama u slučaju kiše?

Nevrijeme u planinama nije ugodno. Prije svega uvijek, ali uvijek objektivno procijeni je li moguće nastaviti izlet. Bolje je prekinuti izlet nego riskirati ozljede ili neke ozbiljnije nesreće. 

Ako te uhvati veliki i kratkotrajni pljusak zbog kojeg je teško hodati, čučni. Tako će se ogromna količina vode slijevati s kabanice direktno na tlo, a ne u tvoje gojzerice (trik kojeg sam prekasno naučila na Svetom brdu…). 

Sveto brdo Velebit

Ako pljusak traje duže, a nisi u mogućnosti nastaviti odmah s planinarenjem, potrudi se ipak biti aktivan i na mjestu jer ćeš se brzo ohladiti. Možeš cupkati s noge na nogu ili hodati na mjestu.

Ruksak pokušaj ne otvarati jer prilikom svakog otvaranja kiša ulazi unutra, a to može namočiti dio opreme.

Što učiniti u slučaju grmljavinskog nevremena?

Pokušaj pronaći zaklon, posebice u slučaju grmljavinskog nevremena. Prije svakog izleta se raspitaj je li na stazi postoji planinarski objekt jer on pruža najsigurnije utočište. 

Postoji pravilo 30+30, a ono govori da kada vidiš munju i možeš nabrojati do 30 sekundi do groma, obavezno trebaš potražiti sklonište. 

Izbjegavaj boraviti na eksponiranim točkama, posebice uz osamljena stabla ili rub šume. Također nemoj boraviti na vrhovima ili stijenama. Bilo koje metalne objekte držite što dalje od sebe, primjerice planinarske štapove ili klinove od šatora. 

veliki crnopac, velebit 23

Ako hodaš u većoj skupini, nemojte se držati zajedno. Raspršite se jer u slučaju udara munje, želite da ona zahvati što manje osoba. 

Špilje i udoline pružaju dobru zaštitu, na otvorenom traži najniža mjesta, poput škrapa i dolina, no pripazi da nigdje nema vode. Zaklon u šumi potraži uz manja stabla i grmlje.

Ako se uistinu nemaš gdje skriti, čučni, rukama obgrli koljena, a ako je moguće ispod sebe stavi izolacijski materijal, poput užeta ili jakne. U slučaju da osjetiš pucketanje i kosa ti se nakostriješi ili pak vidiš plavu aureolu oko objekta, u pitanju je električna aktivnost oko tebe i trebao bi to područje što prije napustiti. Ako to nije moguće klekni na koljena ili sjedi na prekrižene noge, spusti glavu i nipošto nemoj rukama dodirivati zemlju. Tako smanjuješ tjelesnu visinu i što manjom površinom tijela dodiruješ tlo. Rukama možeš pokriti uši kako bi spriječio potencijalne ozljede bubnjića. 

Što učiniti nakon kiše u planinama?

Ako si nakon pljuska bez obzira na sve ostao mokar, potrebno je što prije se osušiti. To je najbolje učiniti u planinarskom objektu gdje se možeš skinuti, obući u rezervnu odjeću, a onu mokru objesiti na sušenje. Ako niti jedan planinarski objekt nije usput, morat ćeš u planini/šumi napraviti pauzu. 

Važno je što prije skinuti mokru odjeću i obući onu suhu rezervnu. Ako možeš objesi o neku granu mokru odjeću kako bi se barem malo posušila. 

Također je izuzetno bitno posušiti noge. Naravno, rezervne gojzerice nemamo uza sebe, no možemo ih barem malo posušiti. Skini gojzerice, izvadi uloške ako ih nosiš i otvori ih što više možeš kako bi omogućio protok zraka ili čak sunčanih zraka. 

veliki crnopac, velebit (5)

U ruksaku uvijek nosi rolu WC papira. Napuni gojzerice papirom i ostavi da upije višak tekućine. Postupak možeš ponoviti više puta. U međuvremenu obuci rezervne čarape. 

Dok čekaš da se dio tvoje opreme barem malo posuši, skuhaj kavu/čaj ili pojedi nešto toplo ako uza sebe imaš kuhalo. Važno je vratiti toplinu tijelu. Ako si te sreće te si stigao do planinarskog objekta, zapali vatru i ugrij se. 

Rijetko kada imamo vremena da se oprema skroz posuši, stoga je stavi u plastičnu vrećicu i dobro ju zatvori. 

tre_cime_di_lavaredo

Najvažniji savjet za kraj

Prije svakog planinarskog izleta dobro provjeri vremensku prognozu. Ako se najavljuje grmljavinsko nevrijeme, obavezno odgodi izlet. Nikad nemoj riskirati vlastitu sigurnost jer brda nigdje neće pobjeći, a nevrijeme ne traje vječno.

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još korisnih tekstova iz Planinarskog vodiča za početnike:

  1. Crnopac_Mali_princ_Hrvatska
  2. planinarenje_zimi_odjeca
  3. planinarenje_zimi-
  4. planinarska_oprema
  5. planinarska_oprema
  6. FOTO: Unsplash