Zimski praznici idealno su razdoblje za odmor u planinama za više od polovice Hrvata (61%) koji žele pobjeći od stvarnosti i pronaći ravnotežu u užurbanoj svakodnevici. Visoki vrhovi, prekrasna priroda i tišina savršena su prilika za opuštanje i kvalitetno provođenje vremena u ugodnoj kući, kolibi ili hotelu.

Bilo da želiš provesti dan sudjelujući u zimskim aktivnostima kao što su skijanje i šetnja po snijegu ili samo uživati uz vatru u toplini smještaja, postoji nešto čarobno u zimskom odmoru u planinama. Stoga, Booking.com navodi top pet odredišta koje putnici iz Hrvatske posjećuju ove zime – od lokalnih, pitoresknih gradića do poznatih skijališta.

zima_putovanje
FOTO: Unsplash

Fužine, Hrvatska

Fužine su smještene 730 metara iznad mora, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara, okružene slikovitim planinama, tišinom stoljetnih borovih šuma i ljepotom svojih jezera. Posjetiteljima ovdje neće biti dosadno jer na izbor imaju brojne zimske aktivnosti kojima se mogu zabaviti tokom boravka – od čarobne šetnje uz jezero do sanjkanja ili šetnje Nacionalnim parkom Risnjak, u ovom gradiću mogu doživjeti sve što ova zimska čarolija nudi.

Gdje odsjesti: Smještena u Fužinama, Villa Moya je šarmantno mjesto s pogledom na jezero Bajer. To je prekrasan smještaj s modernim, visokokvalitetnim stilskim elementima i dekoracijom. Lokacija apartmana izvrsna je za istraživanje Fužina i okolice. U blizini postoji mnogo mogućnosti za planinarenje, tako da gosti mogu birati između kraćih i dužih izleta, a do staza i puteljaka nije potrebno koristiti automobil.

Mrkopalj, Hrvatska

Mrkopalj je jedno od najstarijih naselja u Gorskom kotaru. U ovom kraju popularan je zimski turizam, što ne čudi s obzirom da je Mrkopalj kolijevka hrvatskog skijanja, gdje je još davne 1913. godine održano prvo organizirano skijaško natjecanje, a nedugo nakon toga 1934. izgrađena je i prva skakaonica, gdje je održano međunarodno natjecanje. Veliko bogatstvo Općine Mrkopalj svakako su ljudi koji su razvili rijetko viđeno gostoprimstvo i srdačnost.

Gdje odsjesti: Koliba Šume pjevaju nudi pravi robinzonski smještaj u šumi, opremljen strujom i vodom, pa je savršen za pravog ljubitelja prirode. Ova planinarska kuća također je na idealnoj lokaciji jer je udaljena samo 45 km od Opatije i 35 km od Rijeke. Mjesto je prilično izolirano u šumi, vrlo privatno, te odvaja goste od svakodnevnih briga. Ako budu imali dovoljno sreće, mogli bi vidjeti neke divlje životinje rano ujutro.

Kranjska Gora, Slovenija

Smještena u Julijskim Alpama na tromeđi Slovenije, Italije i Austrije, Kranjska Gora je atraktivno planinsko i turističko sportsko središte tijekom cijele godine. Zimi se u njemu natječu alpski skijaši, a vrhunski skijaši skakači obaraju nove rekorde na obližnjoj Planici. Planinari mogu osvojiti najviše slovenske planinske prijevoje i putem istražiti mnoge zanimljivosti. Od aktivnog odmora do mirnog otkrivanja prirode i kulturne baštine, gosti također mogu otkriti bogatu ponudu wellnessa.

Gdje odsjesti: Apartments Plan nudi gostoljubiv i ugodan boravak u Kranjskoj Gori – samo nekoliko minuta hoda od skijaških staza. Prije aktivnog dana pješačenja, vožnje bicikla, ili skijanja zimi, gosti mogu uživati u pogledu na pitoreskne planine sa svojih balkona. Putnici se mogu opustiti i napuniti energijom nakon avanturističkog dana uz ukusna domaća jela koja će ih osvojiti.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Veliki dio olimpijske planine Jahorine, prepun šume, izvora i blagih zima s puno snijega, proglašen je nacionalnim parkom. Priroda je Jahorini podarila svu raskoš koju ima skijališta, brojne izvore i potoke, šume i mirisne livade, prelijepe predjele kroz koje vode staze za planinarenje. Jahorina je danas jedan od najpopularnijih zimskih sportsko-rekreativnih centara na Balkanu, a smatra se i jednom od najljepših planina u Europi. Klimatski uvjeti na Jahorini se značajno razlikuju od ostalih planina u regiji. Na Jahorini se sudaraju tople mediteranske i hladne kontinentalne zračne mase, zbog čega ima povoljnu i zdravu klimu s temperaturama koje zimu čine ugodnim.

Gdje odsjesti: Jahorinski izlog je luksuzni aparthotel u blizini tri stanice žičare udaljene samo nekoliko kilometara. Uz fantastičan pogled na planine, gosti mogu uživati u prekrasnom boravku uz mnoštvo aktivnosti za djecu i odrasle. Nalazi se u središtu grada Jahorine, tako da gosti mogu lako istražiti lokalnu kulturu pješice, ići na planinarenje ili skijanje, kao i uživati u glazbi uživo u noćnim izlascima.

Bad Kleinkirchheim, Austrija

Usred idilične prirode i okružen koruškim gorjem Nockberge mjesto je gdje će gosti pronaći svoj unutarnji mir. Mogu istražiti jug Austrije na skijama, planinarenjem, dok uživaju u opuštajućim wellness tretmanima ili otkrivaju brojne druge aktivnosti za slobodno vrijeme i sport. Od udobnih i opuštenih do aktivnih i izazovnih, u Bad Kleinkirchheimu gosti će moći pristupiti raznovrsnoj ponudi zimskih sportova. Otkrij jedinstvenu prirodu planine Nockberge tijekom pješačenja uz opsežnu mrežu planinarenja od oko 1000 km koja čeka posjetitelje ove idilične lokacije. Zima ima mnogo toga za ponuditi: bilo da se bave alpskim ili skijaškim trčanjem, sanjkanje ili hodanje na krpljama – posjetitelji će osjetiti dašak planina Nockberge dok uživaju u svojim omiljenim zimskim sportskim aktivnostima.

Gdje odsjesti: Luksuzni hotel Das Ronacher Therme & Spa Resort nalazi se u mjestu Bad Kleinkirchheim, okruženom planinama Nacionalnog parka Nockberge. U sklopu objekta gostima je na raspolaganju spa centar s 5 termalnih bazena koji se prostire na 5500 četvornih metara. Nalazi se u blizini brojnih skijaških staza tako da gosti mogu uživati u skijanju, planinarenju ili jahanju.

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. lukomir_
  2. kranjska_gora_krnica
  3. bohinj_slovenija

Tags