Jezera Bled i Bohinj se definitivno ubrajaju među najpopularnije i najpoznatije prirodne atrakcije susjedne nam Slovenije. I dok sam Bled zadnjih godina posjetila čak tri puta u različito doba godine (nisam još planinarila oko Bleda, stoga ću mu se svakako jednom prigodom vratiti), Bohinj je nekako ostao tek destinacija na papiru “Želim vidjeti”. Kada se pokrenula priča o mom rođendanskom poklon, bez razmišljanja sam izustila da želim da to bude vikend na Bohinju.

Moja želja se ostvarila. Sredinom rujna napunili smo svoje ruksake, spremili Aryu i uputili se u Sloveniju. Nažalost, naš put se odvijao po najgorem mogućem vremenu – potopu koji je zahvatio Italiju, Sloveniju i Hrvatsku, tako da sve zacrtane planove za vikend nismo ostvarili. Ali, nije ni to loše – uvijek treba ostaviti nešto za povratak. Sreća u nesreći se dogodila u subotu popodne kada je kiša napokon stala te smo uspjeli prohodati cijelu stazu oko jezera – to je zapravo bila naša glavna želja. 

Par zanimljivosti o jezeru Bohinj u Sloveniji

Bled i Bohinj su naširoko poznata slovenska jezera koja oduzimaju dah svim posjetiteljima. I dok je Bled romantičan, ukrašen bogatim vilama i raznim luksuznim hotelima, Bohinj je nekako moćan i divlji. Dok na Bledu možeš zamisliti nekadašnji plemićki život uživajući u pogledu na jezero s dvorca, na Bohinju osjećaš kako je nekoć bilo živjeti u izoliranim selima. 

Bled je pomalo ušminkan, dok je Bohinj pomalo surov. No, oba jezera oduševljavaju svojom prirodnom ljepotom.

bohinj_slovenija

Jezero Bohinj je najveće prirodno jezero u Sloveniji, a nalazi se u srcu Julijskih Alpa. Prije gotovo 20.000 godina na mjestu jezera bio je uzdignut ogromni ledenjak, a tek najviši alpski vrhovi su provirivali iznad njega. Upravo on je oblikovao strme litice planina koje okružuju jezero, stvorivši tipičan ledenjački U oblik cijele doline. 

Na kraju posljednjeg ledenjačkog doba jezero je bilo više za 18 metara i pretakalo se iznad današnjeg mjesta Stara Fužina. 

bohinj_slovenija

1981. godine postaje dio Nacionalnog parka Triglav, možda jedinog, ali jedinstvenog nacionalnog parka u Sloveniji. Duljina jezera iznosi 4.100 metra, dok je maksimalna širina iznosi 1.200 metra. Čak 80% jezera je dublje od 20 metara, a 20% čak ide do 40 metara. Najviša dubljina iznosi 45 metra. 

U Bohinjsko jezero se slijeva pritok Savica, a Sava Bohinjska prolazi kroz njega. Veliki izvor vode dolazi kroz podzemne krške izvore. 

Kako provesti vikend na Bohinju?

Ako poput nas planiraš provesti samo vikend na Bohinju (mada ovo područje nude toliko planinarskih staza da možeš ostati cijeli tjedan), predlažem par lokacija i aktivnosti s kojima ćeš svoj boravak na ovom omiljenom slovenskom jezeru pretvoriti u nezaboravan doživljaj.

bohinj_slovenija

Prohodaj kružnu stazu oko jezera Bohinj

Posjetiti Bohinjsko jezero, a ne prohodati njegovu kružnu stazu je uistinu šteta. Na ovoj stazi ćeš doživjeti jezero, doslovno, sa svih strana, vidjeti njegovu divlju stranu, ali prohodati i onu pitomiju. 

Cijela staza je duga oko 11.5 kilometara, no nije kondicijski ni tehnička zahtjevna. Za prohodati cijelo jezero potrebno je oko tri i pol do četiri sata. Staza je fantastično markirana i prohodna. 

bohinj_slovenija

Moj savjet je da izlet započneš kod crkve sv. Janeza Krstnika i uputiš se na stazu s desne strane (one podno mjesta Stara Fužina). Naime, ta strana jezera je više “divlja” i imat ćeš osjećaj da si se odmaknuo od ljudi i naselja. 

Također ako ne možeš proći cijelu stazu, moj prijedlog je da se prošetaš ili na dio gore navedene strane ili kod mjesta Ukanc podno Vogela. 

Otiđi na izlet do slapa Savica

Mi smo bazno planirali u jednom izletu posjetiti slap Savica i proći stazu oko cijelog jezera (što je moguće kombinirati kao cjelodnevni duži izlet), no nažalost nam vrijeme nije dopustilo da to ostvarimo. Ali kao što sam rekla, uvijek se treba vratiti zbog nečega. 

Staza počinje kod stanice busa kod hotela Zlatorog u malom mjestu Ukanc, staza je duga oko sedam kilometara, a za nju će ti biti potrebno oko dva do dva i pol sata. Ulaznica za ovu prirodu ljepotu iznosi tri eura. Slap Savica se ubraja među najpoznatije i najposjećenije slapove u Sloveniji. 

Otisni se žičarom na Vogel i uživaj u nezaboravnom pogledu na Bohinj

Ako si nedjelju rezervirao za izlet do slapa Savice, upotpuni ga izletom na Vogel do kojeg tijekom cijele godine vodi žičara. Upravo s tog mjesta se pruža najljepši pogled na cijelo Bohinjsko jezero. Gore se nalaze i ugostiteljski objekti, pa možeš planirati ručak s nezaboravnim pogledom.

vogel_bohinj

Također od žičare se možeš uputiti na kružnu planinarsku stazu do vrha Vogel koji se nalaze na 1.922 metra. Staza je duga oko 10.5 kilometra, a za nju će ti biti potrebno četiri do pet sati aktivnog hodanja. 

vogel_bohinj1

Otiđi na izlet brodom ili unajmi SUP po Bohinjskom jezeru

Jezero možeš istražiti i na turističkom brodu, a ako želiš ipak biti aktivniji, unajmit ćeš SUP. Lokacije su smještene na potezu od mjesta Ukanc do mjesta Ribčev Laz. 

bohinj_slovenija

A gdje dobro jesti na Bohinjskom jezeru?

Čovjek ogladni samo pisajući o svim aktivnostima s kojima se možeš baviti na Bohinjskom jezeru. Mi smo prvu večer jeli jedan od najboljih burger u zadnje vrijeme. U pitanju je restoran Foksner (Ribčev Laz 42) koji će zadovoljiti sve ljubitelje dobrog mesa, a ponuda slovenskog craft piva je fantastična. A tek njihovi krumpirići…

foksner_bohinj

Ako se zaželiš više fancy hrane, pogriješiti nećeš u restoranu Triglav Bohinj (Stara Fužina 23). 

Za sve ljubitelje slatkog, tu je Gostilnica Štrudl koja nudi i slana jela. Mi smo ostali oduševljeni njihovom štrudlom od jabuka i odmah bih se vratila samo zbog nje (Triglavska cesta 23). 

strudl_bohinj

Naravno, na Bohinju i u blizini jezera postoje brojni restorani, a velika većina ima odlične ocjene i recenzije, tako da ćeš imati mnogo opcija na raspolaganju tijekom dužeg boravka. 

bohinj_slovenija

Vikend na Bohinju predstavlja odličan bijeg iz grada. Na Bohinjskom jezeru možeš provesti aktivan odmor na brojnim planinarskim stazama, ali i uživati u turističkom sadržaju i laganijem obiteljskom odmoru.  

Iskreno, ja sam se bezglavno zaljubila u ovaj dio Slovenije, a u trgovini suvenira sam se oboružala s planinarskim vodičima. To znači da se Bohinju i njegovim stazama uskoro vraćamo. I to na duže…

bohinj_staza_slovenija
kranjska_gora

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. cadini_di_misurina
  2. jezera_dolomiti
  3. kamnik_slovenija
  4. kranjska_gora_krnica
  5. lago_di_braies
  6. lado_di_carezza