Slovenija je uvijek odlična ideja za jednodnevni izlet ili vikend putovanje. Bilo da si outdoor ljubitelj ili voliš istraživati male gradove i utvrde, u susjednoj državi možeš pronaći prave dragulje koje vrijedi posjetiti. Često boravimo u Sloveniji te smo do sada istražili Kranjsku Goru, prohodali stazu oko Bohinjskoj jezera, posjetili Maribor i Mursku Sobotu i, naravno, uživali u Ljubljani, više puta. Jednog ljetnog vikenda odlučili smo istražiti područje doline Kamniške Bistrice gdje se, između ostalog, smjestio i grad Kamnik. 

Kamnik je u Srednjem vijeku bio regionalno središte te i dan danas možeš vidjeti i posjetiti lokacije iz tog perioda. Nas je iz prirode u Kamnik otjerala kiša gdje smo planirali popiti samo kavu i pronaći mjesto za ručak. Na kraju smo u Kamniku ostali puno duže nego planirano jer smo na njegovim pitoresknim uličicama zaboravili na vrijeme i prepustili se čistom uživanju. 

kamnik_slovenija

Kamnik je izuzetno šarmantan gradić čije središte pruža svojevrsni vremeplov. Na njegovim trgovima i ulicama se čini kao da vrijeme teče sporije, vreva modernog života je ostavljena na glavnoj ulici koja Kamnik spaja s ostatkom Slovenije. Unatoč tome što Kamnik nije, poput recimo Ljubljane, veći grad, on na tako malom području nudi pregršt sadržaja. Kada uz to zbrojiš izlete u okolici Kamnika, u ovom dijelu Slovenije možeš provesti i više dana. 

Legenda o kamniškoj grofici Veroniki

Kako to inače biva sa srednjovjekovnim gradovima, tako i Kamnik ima svoju legendu. Priča govori o tri brata koja su živjela u Kamniku. Postali su svećenici, a građani su htjeli dati izgraditi crkvu u kojoj se mogu odvijati mise. Skupili su novce te je na brdašcu iznad grada započeta izgradnja crkve. No, netom prije dovršetka, ostali su bez sredstava. 

Jedina osoba koja je imala dovoljno novaca da im pomogne bila je bogata grofica Veronika koja je živjela u dvorcu pored crkve. Grofica je bila mlada i lijepa, no poznata po svojoj aroganciji i škrtosti. Kada je čula da stanovnici od nje traže novac, samo je izjavila: “Bježite, prosjaci! Prije bih se pretvorila u zmiju nego dala vama iti jedan novčić za vaš pišljivi posao!”. 

kamnik_slovenija

Nebo je čulo Veroniku, proklelo je i pretvorilo u čudno stvorenje koje je bilo polu zmija polu žena. Zemlja ispod nje se otvorila i progutala je. Prije nego je nestala s površine zemlje, udarila je šakom o kamen toliko snažno da je njen otisak i dan danas vidljiv na ulazu u Mali grad dvorac. Počelo je jako nevrijeme koje je uništilo dvorac. Veronika zajedno sa svojim blagom i dalje luta u podzemnim hodnicima ispod Malog grada i čeka svog spasitelja. 

Legenda govori da je može spasiti samo dječak koji će se ljuljati u borovoj kolijevci i koji će tri puta udariti prutom. Na treći udarac prutom, Veronika će se pretvoriti ponovno u ženu, a dotični dječak, tada već muškarac, postat će njen muž i vlasnik njenog blaga. 

Koje atrakcije u Kamniku posjetiti?

Razgledavanje Kamnika najbolje je započeti na Glavnom trgu gdje se ujedno nalazi i Turistički informativni ured (smješten u zgradi Miha Maleš galerije) gdje možeš nabaviti izvrsne besplatne vodiče i mape grada i okolice. Sjedni na kavu u jedan od kafića na trgu kako bi upio atmosferu i pripremio se na ugodnu šetnju kroz povijest Kamnika. U središtu trga nalazi se fontana koja datira iz Srednjeg vijeka i na kojoj se nalazi simbol Svete Margarete, srednjovjekovne zaštitnice grada. 

Preko Trga prijateljstva, gdje možeš vidjeti ostatke srednjovjekovnih obrambenih zidina, uputi se do Trga Talcev gdje se nalazi Oroženova, kasnije poznata i kao Žvokeljeva vila, koja je izgrađena 1904. godine i odličan je primjer buržujskih kuća tog doba. Na trgu se nalazi spomenik Rudolfu Maisteru-Vojanovu koji je bio slovenski pjesnik, general i borac. 

Vraćamo se natrag prolazeći pored Franjevačkog samostana koji je izgrađen u 15. stoljeću, a put nas vodi do gore spomenutog Malog grada. U pitanju je stari dio Kamnika, a često ga se naziva i balkonom Kamnika. Dvorac datira iz 11. stoljeća, a u njemu su živjeli Andeški grofovi iz Bavarske. Danas je očuvana samo kapela s pripadajućom kriptom, koja se smatra jednim od najvažnijih povijesnih i kulturnih spomenika Slovenije. Unatoč gotičkim i baroknim doradama i dalje je jasno vidljiv romanički temelj. S Malog grada se pruža uistinu predivan pogled na Kamnik, ali i velebne Kamniško-Savinjske Alpe. 

Spuštamo se s Malog grada i ulazimo u ulicu Šutna koju mnogi smatraju najljepšom ulicom Kamnika. Ime ima njemačke korijene, a povezano je sa šljunkom kojeg je u prošlosti jednom prilikom u ulicu donijela bujica. Danas ulicu krase fasade starih kuća, a mnoge od njih su spomenici kulture, poput rodne kuće poznatih slikara Koželj, a svakako posjeti i muzej Rudolfa Maistera-Vojanova koji se nalazi u njegovoj rodnoj kući. Na dnu ulice Šutna smješten je Sadnikar muzej, prvi privatni muzej u Sloveniji koji sadrži kolekciju od 1.500 predmeta Josipa Nikolaja Sadnikara. Ljubitelji muzeja posjetit će i Regionalni muzej ispred kojeg se nalazi i muzej na otvorenome Skansen. 

kamnik_slovenija

Izvan centra Kamnika na brdu koje se nadvija nad gradom, smješteni su ostaci Starog grada koji potječe iz 12. stoljeća. Do utvrde je moguće doći pješke, no imaj na umu da je teren strm te je prikladna obuća obavezna. Mi ga nismo posjetili zbog lošeg vremena i blata.

Kamnik je šarmantan grad čije uličice, bogata povijest i priroda koja ga okružuje rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Svoj boravak u Kamniku možeš nadopuniti s brojnim jednodnevnim izletima. Preporučujem da svakako posjetiš Veliku planinu, prošetaš se do slapa Orglice ili pak istražiš izvor Kamniške Bistrice

A ako kojim slučajem znaš nekoga tko je kao beba spavao u borovoj kolijevci, znaš što ti je činiti.

velika_planina_slovenija
izvor_kamniske_bistrice_slovenija

Otkrij još priča iz Slovenija:

  1. bohinj_slovenija
  2. kranjska_gora
  3. kranjska_gora_krnica
  4. ljubljana_slovenija
  5. bohinj_slovenija