Kranjska Gora nudi zaista pregršt sadržaja za svakoga, a posebice za obitelji s djecom. Jedan od sjajnih izleta je lagano planinarenje do Koče v Krnici (Koliba u Krnici) koja je iznimno popularno planinarsko odredište, a staza do nje nezahtjevna i pogodna i za malu djecu.

I dok je Mija ovdje da ti udjeli savjete oko osvajanja najviših vrhova, ja sam uvijek na raspolaganju za laganije opcije! Moj planinarski opus se sastoji od laganih šetnji i praćenja utabanih puteva, a tako je bilo i na jednoj od najdražih mi ruta u Kranjskoj Gori. U pitanju je šetnja do Koče v Krnici koja se nalazi na nadmorskoj visini od 1.113 metara, a u tom pohodu sam prešla nešto manje od 300 metara visinske razlike.

kranjska_gora_krnica

Startna točka mi je započela u Kranjskoj Gori kod jezera Jasna gdje se uz rijeku Pišnicu prati Vršiška cesta. Šetnica te vodi do mosta prije kojeg se nalazi označena tabla na kojoj piše je li koliba otvorena i znaš da si došao na startnu poziciju. Ako imaš automobil, na ovoj lokaciji možeš pronaći parking, a ako je baš nesnosna gužva, auto uvijek možeš ostaviti na parkiralištu kod Jasne. S ove pozicije kreće prekrasan put, a označeno vrijeme hoda do Koče v Krnici je 1 sat i 20 minuta.

Postoji i drugi, kraći put do Koče u Krnici koji kreće od Ruskog križa, malo prije treće serpentine Ruske ili Vršiše ceste. Od tamo do doma na Krnici ćeš hodati oko 45 minuta i za to vrijeme se popeti 165 metara.

Moj polazak je bio na dužoj stazi, opremila sam se vodom, dramatičnim slamnatim šeširom i krenula u akciju! Makadamska staza te čitavim putem vodi uz rijeku Pišnicu, a iznimno je široka što privlači i brojne brdske bicikliste. Staza se čitavim putem dosta blago penje, tako da nema pretjeranog napora. Putem sam susrela brojne obitelji s djecom, ali nije nedostajalo ni kravica koje su veselo pasle uz samu rijeku.

Posljednji dio staze se dijeli na dva puta. Možeš nastaviti hodati istom makadamskom stazom ili se možeš uputiti šumskom stazom koja je nešto strmija, ali ipak nezahtjevna. Ja sam odabrala šumski put, a vratila sam se makadamskim jer je koljeno lagano odlučilo otkazivati potpunu poslušnost.

kranjska_gora_krnica

Nakon manje od sat i pol vremena sam stigla do Koče v Krnici, gdje je već bilo zaista puno ljudi (u pitanju je bio kraj lipnja), a s obzirom na to da sam obilno doručkovala prije odlaska na „hajk“ (bila bi uvreda prema Miji da kažem da je ozbiljan hajk u pitanju), odlučila sam se osvježiti uz ledeno slovensko Laško pivo. Savršen ljetni dan mi je dopustio da na pola sata u mislima odlutam i prepustim se ljepoti visokih vrhova.

kranjska_gora_krnica

Naime, Koča v Krnici se nalazi na šumskoj čistini u srcu prostrane kotline Krnice između Martuljskih planina, Škrlatice, Razorja i Prisojnika. Pogled zaista izaziva strahopoštovanje, ali istovremeno djeluje i nevjerojatno opuštajuće.

Koča v Krnici radi od 1. svibnja do 31. listopada, samo subotom, nedjeljom i praznicima. Rečeno mi je kako znaju raditi i ostatak godine, ali sve ovisi o vremenskim uvjetima jer kiša i snijeg često znaju poremetiti planove. U domu se nalazi ugostiteljski prostor koji ima 40 sjedećih mjesta, ali nudi i osam ležaja u tri sobe i 10 ležaja u zajedničkoj prostoriji.

kranjska_gora_krnica

Nakon guštanja u ljenčarenju i hladnom pivu, stiglo je vrijeme za lagani povratak u Kranjsku Goru makadamskim putem. Lagani povjetarac osvježio me idealno da ne prokuham od vrućine (ponavljam, bio je kraj lipnja) i za sveukupno 3 i pol sata sam se vratila u našu Vijolicu. Jedan prekrasan i lagani hajkić idealan za sve uzraste, sposobnosti i ljubitelje planina koji ću uvijek svakome od srca predložiti!

kranjska_gora

Korisne informacije za Krnicu:

 • Početak staze: Prije mosta koji prelazi preko Velike Pišnice
 • Parking: Na lokaciji i kod jezera Jasna
 • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
 • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 4,5 km, a za nju je bilo potrebno 1.20 h. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna).
 • Za koga je prikladna staza: Opisana staza je prikladna za amaterske planinare, klasične izletnike i obitelji s djecom.
 • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, planinarski dom “Koča v Krnici”.

Više savjeta o planinarenju s djecom pronađi ovdje:

 1. kamnik_slovenija
 2. medvednica_planinarenje_djeca
 3. kamenjak_Staza
 4. planinarske staze za djecu
 5. planinarenje s djecom