Otkako znam za sebe, ljetne praznike provodim u Sloveniji, točnije – u Kranjskoj Gori. Poznata kao Kekčeva dežela, ova lokacija je stvorena za sve ljubitelje laganog uživanja. Zbog odlične pozicije je izvrsno mjesto za odmor za obitelji s djecom, ljubitelje šetnji, ali i prave iskusne planinare.

Moja ljubav prema Kranjskoj Gori postoji otkako znam za sebe jer mi obitelj odlazi tamo na ljetovanje već duže od 50 godina! S vremenom su se naši odlasci malo prorijedili, ali posljednjih nekoliko godina se prepuštamo na (minimalno) dva tjedna uživanja i relaksacije u planinama. Baza je uvijek Kranjska Gora, a posljednjih desetak godina nam je smještaj uvijek apartman Vijolica. Iako svi obožavaju Kranjsku Goru tijekom zimskih praznika i sezone skijanja, mi smo ljetni đir. Kranjska je udaljena cca tri sata vožnje autom od Zagreba, a njezina čarolija je što je neodoljiva sama po sebi, a i blizu su ti brojne opcije za odlazak na izlete.

kranjska_gora

Kranjska Gora se diči tradicionalnom alpskom arhitekturom, nudi presladak centar, najbolje kroasane na svijetu (Pariz se može sakriti pred onima iz Sport Pointa aka Kavarnice), ali i prekrasno jezero Jasna, šetnje uz rijeku Pišnicu, lagano hodanje u Krnicu, planinarenje na Tamar i brojne druge aktivnosti. Ako si jedan od onih koji samo briju po mjestu gdje odsjedaju – Kranjska Gora nije za tebe.

Spomenula sam izlete na mjesta koja se nalaze blizu Kranjske Gore, a to su iznimno popularni Bled i Bohinj u Sloveniji, Villach u Austriji i Tarvisio te Laghi di Fusine u Italiji. Sve je to na maksimalno sat vremena vožnje ako ti je baza u Kranjskoj Gori, a nevjerojatna priroda će ti (obećajem) oduzeti dah i nećeš požaliti ni sekunde što si otišao na izlete. A sada krenimo na mjesta koja ne smiješ propustiti posjetiti u samoj Kranjskoj Gori ili njezinoj neposrednoj blizini.

Jezero Jasna

Jedna od mojih omiljenih lokacija u Kranjskoj Gori je jezero Jasna. Prije nekoliko godina je u potpunosti renovirano, uz fenomenalnu šetnicu uz rijeku Pišnicu koja te odvlači od ceste (koja vozi na Vršič) i za maksimalno pola sata sporog hoda si na jezeru. Jezero čine zapravo dva povezana umjetna jezera uz ušće potoka Velike i Male Pišnice. Kristalno čista voda, hrpa patkica (koje imaju svoje male kućice na splavima), planinski zrak i nevjerojatan pogled dovoljni su za potpuno punjenje baterija.

kranjska_gora

Također na samom jezeru postoji odlična ponuda kafića i snackova te slastičarnice sa sjajnim domaćim sladoledom, ali ja najviše volim nazdraviti uz kriglu točenog Laškog piva. Kad si u Sloveniji… Osim kafića za odmor, postoji i opcija unajmljivanja SUP-a s kojim možeš guštati u oba jezera, a drugo jezero ima napravljenu i plažu sa skakonicom za one kojima ne smeta hladna voda od cca 18 stupnjeva.

Zelenci

Uz Jasnu, obožavam i otići u prirodni rezervat Zelenci. Smaragdno zelena boja nije oduševila samo mene već i Sir Humphry Davija koji je zapisao: “U Europi nisam vidio ništa ljepše!”. Jezerce Zelenci nalazi se odmah iza sela Podkoren, na južnoj strani magistralne ceste. U tom prirodnom rezervatu žive mnogobrojne zanimljive biljne vrste, što uključuje i mesožderke rosike, a od životinja su bogato zastupljeni vodozemci i ptice gnjezdarice.

kranjska_gora

Na krajnjem zapadnom dijelu močvare nalazi se smaragdno zeleno jezero čiji izvori kreću kroz slojeve jezerske krede. Upravo ta kreda vodi daje specifičnu modrozelenu boju, a unutar jezera izviru brojni, izuzetno čisti, hladni izvori. Kada vidiš taj spektakl boja, postat će ti jasno zašto je jezeru nadjenuto ime Zelenci. Ono što je meni posebno fenomenalno jest činjenica kako se Zelenci zimi ne lede, a njihova je temperatura tijekom cijele godine približno 6°C.

Tamar

S obzirom na to da sam u Kranjskoj već desetljećima, uvijek guštam i pješačiti na Tamar do kojeg se dolazi s Planice, alpske doline, ali najvjerojatnije najpoznatije kao mjesto gdje se održavaju natjecanja u skijaškim skokovima.

kranjska_gora
kranjska_gora

Planinarenje do planinske kuće na Tamaru traje cca sat vremena (ako idete s klincima), a gore možeš uživati u hladnom pivu i pogledu na planine više od 2000 metara. Kada se pred tobom u punom sjaju pokažu Mojstrovka, Travnik, Velika Dnina, masiv Ponca i Jalovec koji doslovno oduzimaju dah, pivo je još slađe!

Vršič

Prekrasan planinski prijelaz na visini od 1.611 metara nosi naziv Vršič. Na putu do gore te čekaju 24 serpentine (vozači, laganini), a svakako stani na pola puta i posjeti Rusku kapelicu. Naime, početkom 1915. godine Kranjska gora je postala važna strateška točka zbog Sočke fronte koja se pojavila između Austro-Ugarske i Italije na rijeci Soči. Zbog toga je austrougarska vojska naredila hitnu izgradnju ceste preko prijevoja Vršič koja bi povezivala doline Soče i Save.

kranjska_gora

Cesta je bila nužna za brži prolaz austrijskih trupa i vojne opreme kroz prijevoj, a za njezinu izgradnju korišteni su ruski ratni zarobljenici. Gradnja je započela u svibnju 1915. godine, a u samoj izgradnji sudjelovalo je oko 10.000 ruskih i drugih ratnih zarobljenika. Vjeruje se kako je tijekom izgradnje same ceste poginulo između 170 i 300 ruskih te između 10 i 80 austrougarskih vojnika koji su čuvali zarobljenike. Samo lavina koja se dogodila 8. ožujka 1916. je odnijela 110 žrtava među Rusima i sedam austrougarskih gardista. Ruski zatvorenici već su sagradili kapelicu prije nesreće s lavinom.

kranjska_gora

Nakon tragedije, postala je spomen-objekt žrtvama lavine. Sama Kapela sv. Vladimirja uređena je u pravoslavnom stilu, a iza nje se nalazi i spomen-grob jednog od vojnika. Spomenik je u obliku piramide s natpisom na ruskom jeziku: “Sinovi Rusije”. Ruska kapelica upisana je u Registar kulturne baštine Slovenije i proglašena spomenikom kulture od državnog značaja te se zaista isplati stati i pogledati.

kranjska_gora

A nakon posjeta kapelici, vrijeme je za nastavak uspinjanja prema Vršiču. To je ujedno i najviši cestovni prijelaz u istočnim Julijskim Alpama, a gore možeš prochillati u planinarskim domovima, maziti ovčice kojih ima na stotine, ali i uživati u pogledu na Ajdovsku djevojčicu. Kameno lice Ajdovske djevojčice najbolje se vidi s panoramskog brdašca kod Poštarskog doma, a prema legendi, bajkovito biće, Ajdovska djevojčica, prorekla je lovčevom sinu da će ubiti Zlatoroga.

kranjska_gora

Druge su se ajdovske žene na to nedopustivo proročanstvo razljutile i pretvorite djevojčicu u stijenu koja i dan danas sve nadgleda. Na Vršiču ima osiguranog parkinga, ali moj savjet je da ideš što ranije ujutro kako bi ulovio mjesto, a putem obavezno obrati pozornost i pažljivo vozi jer je ova cesta iznimno popularna i kod biciklista. S obzirom na to da je u pitanju zavojita, uska i strma cesta, opreza nikada dosta!

kranjska_gora

Kranjska Gora je zaista već više od 30 godina mog svjesnog života prava kraljica mojih ljetovanja, ali jednako tako idealna destinacija za bilo koji dio godine. Proljeće i ljeto pružaju najljepše od prirode, jesen je za ljubitelje zlatnih nijansi i kiše, a zime su već poznate po skijanjima i alpinističkim izazovima. Koji god tvoj ukus bio, Kranjsku Goru zaista ne smiješ propustiti posjetiti i otkriti sve ljepote koje ona i njezina okolica nude!

krnica_slovenija_kranjska_gora

Još planinskih destinacija istraži ovdje:

  1. cadini_di_misurina
  2. dolomiti_seceda
  3. jezera_dolomiti
  4. kamnik_slovenija
  5. tre_cime_di_lavaredo