Područje Kamniške Bistrice u Sloveniji nudi bezbroj prirodnih ljepota i staza koje su stvorene za obiteljske izlete. Dolina ove rijeke nalazi se podno dramatičnih vizura Kamniško-Savinjskih Alpi čiji najviši vrh Grintovec doseže visinu od čak 2.558 metara. I dok se iznad Kamniške Bistrice prostiru planinarske staze koje zahtijevaju dobru fizičku spremu i iskustvo, u dolini se nalaze mnogobrojne staze koje su stvorene za obiteljske izlete. Jedna od popularnijih staza je ona do slapa Orglice na koju smo se mi uputili krajem srpnja. 

Od ljetne vrućine koja je vladala na Kvarneru, pobjegli smo na tri dana u Sloveniju. Odabrali smo Kamnik i Kamnišku Bistricu za svoj aktivni odmor, a avanturu smo započeli upravo izletom do slapa Orglice. 

slap_orglice_slovenija

Početak staze do ovog popularnog izletišta nalazi se na cesti koja povezuje Kamnik i izvor Kamniške Bistrice. Mali šljunčani parking nalazi se oko dva kilometra od žičare za Veliku planinu. Uočit ćeš ga odmah desno, a tu je vidljiv i veliki znak “Slap Orglice”. 

Opis staze do slapa Orglice

Staza do slapa je lagana, tehnički posve nezahtjevna i prikladna je za ugodni obiteljski izlet. Do samog cilja je potrebno oko 50 minuta hodanja u jednom smjeru. Na stazi se prođe oko 230 metara nadmorske visine i 5.7 kilometara, što uključuje i posjet nekadašnjoj partizanskoj bolnici Bela. 

Staza počinje odmah pored parkinga, izuzetno je dobro markirana, prati tok Kamniške Bele, pritoka Kamniške Bistrice. U početku staza prolazi kroz šumu, izbija uz tok rječice, na jednom kratkom dijelu je izložena suncu, da bi kod križanja gdje idemo lijevo ponovno ušla u hlad šume. Tu dolazimo do novog raskrižja – lijevo preko Kamniške Bele se ide do gore navedene bolnice, dok desno put vodi ka slapu. 

slap_orglice_slovenija

Nastavljamo svoj put i uskoro stižemo do slapa Orglice koji je visok oko 40-ak metara. Navodno, kada se zimi zaledi slap poprima oblik harmonike, a kada je bogat vodom proizvodi zvuk dotičnog instrumenta. Lokalci slap nazivaju i Orličje jer se u dolini Kamniške Bele gnijezde orlovi. 

Kako smo ga mi posjetili ljeti, nije se pokazao u svojoj punoj raskoši, no svejedno je područje toliko lijepo da to nije pokvarilo dojam. Podno slapa je malo jezerce, a naša Arya je guštala kopajući po šljuknu. Najbolje vrijeme za posjetiti slap je rano proljeće kada ima najviše vode. 

Partizanska bolnica Bela i grob palog američkog pilota

Kako nam je bilo usput, a vode nije bilo puno, pri povratku smo prešli preko korita Kamniške Bele, te se uputili istražiti mjesto gdje se nekoć nalazila partizanska bolnica Bela. Brojne informativne ploče s pregršt fotografija prenose ratne užase ovog kraja. Svega par minuta hodanja od bolnice nalazi se i mali vodopad Bela. 

Posjetili smo i nekadašnji grob palog američkog pilota Otta Hindsa koji je liječen u bolnici, no podlegao je ozljedama nastalih padom aviona. Pokopan je podno bolnice da bi kasnije njegovo tijelo bilo vraćeno obitelji. 

Putem smo naletjeli i na divlje maline koje su nas oduševile okusom. Na stazi smo sreli svega par izletnika te smo zapravo većinu vremena na ovom izletu bili sami. 

Ova staza nije samo zanimljiva jer prati pritok Kamniške Bistrice, vodi do slapa i nekadašnje bolnice, nego oduzima dah i dramatičnim vizurama. Naime, kako je Kamniška Bela usječena među planinama, hodanje stazom je posebno iskustvo. 

slap_orglice_slovenija

Kada te put odvede u ovaj dio Slovenije, iskoristi dva sata kako bi prošao ovu stazu. Ona je stvorena za obiteljski izlet, planinare početnike, ali i one četveronožne. Isto tako iskusnim planinarima dobre kondicije predstavlja izlet za vrijeme onog dana predaha od težih planinarskih staza. 

Svakako savjetujem da izlet nadopuniš odlaskom na ručak u International piknik centar Pri Jurju. Tu se služe klasična planinska jela, a najpoznatiji su po svom izvrsnom i ogromnom (kad kažem ogroman, pri tome stvarno mislim na ogroman) bečkom odresku. Usluga je također izvrsna, a ručak s pogledom na Kamniško Savinjske Alpe nećeš tako lako zaboraviti. 

Korisne informacije za stazu do slapa Orglice: 

  • Početak staze: 2 km od žičare za Veliku planinu, Kamniška Bistrica, Slovenija
  • Parking: šljunčani parking uz cestu Kamnik – izvor Kamniške Bistrice
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 5,7 km, a za nju nam je bilo potrebno malo više od 2 sata hodanja s uračunatim pauzama za fotkanje. Na njoj smo prošli 230 metara nadmorske visine. Tragove možeš pogledati ovdje i ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Ova staza je prikladna za obiteljski izlet i planinare početnike
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: kod izvora Kamniške Bistrice i u mjestu Kamnik
izvor_kamniske_bistrice_slovenija
velika_planina_slovenija
kamnik_slovenija

Otkrij još zanimljivih priča iz Slovenije:

  1. kostanjevica_krka_slovenija
  2. kranjska_gora_krnica
  3. bohinj_slovenija