Fužine u Gorskom kotaru su omiljena destinacija brojnih gostiju tijekom cijele godine. Ljeti ćemo na obali jezera Bajer potražiti osvježenje, na jesen ćemo uživati u svim bojama ovog kraja, zimi uranjamo u zimsku bajku, a proljeće uvijek najavljuje nove avanture. Stoga nas nije iznenadila vijest kako je turistička sezona ostvarila rekordne rezultate te premašila i one iz 2019. godine. O sjajnim rezultatima i planovima za budućnost porazgovarali smo sa Silvijom Sobol, direktoricom Ureda za turizam Općine pri KTD-u. 

Fužine se mogu pohvaliti fantastičnim rezultatima jer je od početka godine u destinaciji zabilježeno 27,24% više noćenja u odnosu na prošlu godinu te 6,64% noćenja više u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Domaći posjetitelji ostvarili su 7,67 % više noćenja, a strani 5,66% više u odnosu na 2019. godinu. Ove brojke pokazuju kako su se strani gosti vratili u Fužine. Pretežito dolaze iz Njemačke, Italije, Francuske, Nizozemske, Austrije i Belgije. 

Ono što je zanimljivo istaknuti je činjenica da strani gosti u prosjeku borave nešto više od četiri dana, dok su u 2019. boravili 2,76 dana. Taj trend je vidljiv i kod dužine boravka domaćih gostiju.

Ovi sjajni rezultati su pokazatelj da Općina Fužine ide u dobrom smjeru. Odlučili smo otkriti koji su to projekti utjecali na povećanje broja gostiju. No, isto tako s obzirom na povećanje turističkih dolazaka kao i povećanje duljine boravka, zanimalo nas je što je s mjerenjem potrošnje, je li zabilježeno proporcionalno povećanje potrošnje, i koje su strategije i ideje za povećanje tog segmenta.

“Trenutno ne postoji sustav koji bi na nacionalnoj razini pratio potrošnju. No, ono što možemo direktno pratiti jesu prihodi koje generira špilja Vrelo za koju je nadležan Ured za turizam Općine Fužine. Naime, u ovoj godini ostvareno je 45% više prihoda u odnosu na prošlu godinu. Ne možemo samo iz ovog slučaja ili primjera naših ugostitelja zaključiti da se potrošnja naših posjetitelja povećala, ali velika je naznaka da su naši smještajni kapaciteti više kategorije u privatnom vlasništvu itekako dobro popunjeni tijekom cijele godine, a posjetitelji bookiraju smještaj i po sedam i više dana. To nam je naznaka da bi i potrošnja u destinaciji mogla pratiti uzlazni trend. U sklopu aktivnosti koje provodimo za jačanje turističke slike Općine Fužine provodimo niz aktivnosti, uz sustavnu promociju destinacije. Primjerice, u turističkim aranžmanima posjetitelje animiramo kroz sadržaje i ponudu turističkih dionika, u suradnji s domaćim udrugama, OPG-ovima i ostalim turističkim dionicima organiziramo manifestacije kroz koje aktivno uključujemo naše ugostitelje i gastro ponudu, a Općina Fužine strateški kroz kapitalne projekte razvija dodatnu turističku ponudu destinacije. Ujedno, nastojimo o destinaciju privući organizatore manifestacija više kvalitete koje su sadržajno privlačne našim posjetiteljima”, objašnjava Silvija Sobol.

Što se tiče porasta inozemnih gostiju, Silvija pojašnjava kako su tradicionalna emitivna tržišta Njemačka, Italija, Francuska, Nizozemska, Austrija i Belgija. U planiranju promocije u ovoj godini više su se orijentirali na domaće posjetitelje, gdje su se koristili razni promocijski kanali: društvene mreže, tiskani mediji, TV reportaže i radio postaje. Promocija na stranim tržištima se odvijala isključivo putem promocije na društvenim mrežama i objavama na ciljanim stranim web portalima. U aktivnostima su koristili plakatne površine na plažama na području Crikveničke rivijere i otoka Krka, kako bi privukli i domaće, ali i strane goste na jednodnevne izlete na našu gorsku rivijeru, što se pokazalo izuzetno uspješno.

Kontinuiranom suradnjom s turističkim agencijama organizirano privlačimo strane posjetitelje, poglavito s kruzera koji pristaju u Rijeci za što se planovi pripremaju i po godinu dana unaprijed. Ujedno, kroz promotivne aktivnosti zajedničke Turističke zajednice Gorskog kotara zahvaćena su i ciljana strana tržišta. I dalje ćemo samostalno provoditi ciljane kampanje prema domaćim i stranim posjetiteljima kako kroz najoptimalnije financijske promotivne kanale tako i kroz širenje mreže turističkih agencija koje su usmjerene na inbound putovanja”, govori nam Silvija.

Što se tiče preferencija smještaja na području općine Fužine, Silvija navodi kako domaći i strani posjetitelji značajno više bookiraju kuće za odmor i vile više kategorije (4 i 5 zvjezdica), koje imaju više sadržaja u sklopu objekta (sauna, jacuzzi, kamin, i sl.). To je vidljivo i po porastu broja noćenja u navedenim objektima u odnosu na prošlu godinu od 16% i više od 31% u odnosu na 2019. godinu.
Također saznajemo kako hotelski smještaj bilježi također porast noćenja u odnosu na prošlu godinu za 21% , ali su još uvijek na 97% broja noćenja u odnosu na 2019. godinu, no vidljiva je znatna tendencija rasta noćenja hotelskih gostiju.

O razlikama između domaćih i stranih gostiju, Silvija nam kaže kako za razliku od domaćih gostiju, strani borave u destinaciji duže nego domaći gosti, a vidno je da se u destinaciji boravi i znatno duže jer se time može upoznati područje Gorskog kotara te se jednostavno mogu odvažiti i do morskih destinacija od koji smo udaljeni svega 30 minuta vožnje automobilom.

S direktoricom Ureda za turizam popričali smo i o glavnim budućim projektima obogaćivanja turističke ponude. Silvija otkriva kako je sustavno ulaganje u turistički sektor urodilo plodom te ova godina dokazuje kako su se napori isplatili. Ulaganja su evidentna u području podizanja kvalitete pružanja servisnih informacija kao i organizacije, ali i sufinanciranja i promocije kvalitetnih događanja koju realizira Ured za turizam Općine Fužine u suradnji s turističkim dionicima. Valja spomenuti i strateške projekte koji će Općini Fužine biti značajan vjetar u leđa. U tijeku su projekti uređenja turističke infrastrukture u Fužinama i na jezeru Lepenica, kao i kulturno-vjerskih projekata u mjestu Lič.

“Ujedno, naselje Vrata izrast će u budući sportsko-rekreativni centar gdje se uz postojeću infrastrukturu planira izgraditi multifunkcionalna sportska dvorana s terenima i bazenom, uz vanjski prostor za nogomet, košarku i rukomet. Također, na Plasi u Vratima u planu je izgraditi adrenalin centar s Alpine Coaster ponudom gdje će biti uređena sanjkaška i skijaška staza, kao i downhill biciklistička staza. Sa sportsko-rekreativnim centrom u Vratima pojačat će se atraktivnost destinacije i za veći prihvat sportskih manifestacija tijekom cijele godine, što će se dodatno odraziti i na dolazak sportaša na pripreme gdje će imati svu potrebnu infrastrukturu”, nastavlja Silvija.

Jedna od glavnih tema u turizmu danas je zasigurno održivost. Kako kaže Silvija, općini Fužine svakako nedostaje hotelskog smještaja više i visoke kategorije kojim bi mogli prihvatiti veći broj posjetitelja, a bez rizika za okoliš. Prostornim planom općine Fužine predviđene su lokacije za navedene objekte, a velika se pažnja poklanja projektima kojim se poštuju načela održivosti, kako s aspekta strane utjecaja na okoliš, tako i s aspekta utjecaja na lokalnu zajednicu.

Ususret zimskom razdoblju te s obzirom na to da su Fužine prošle godine imale jedan od najljepših Adventa u Hrvatskoj, zanimalo nas je što se priprema ove godine. Naša sugovornica toplo preporučuje Adventski koncert u špilji Vrelo, već tradicionalnu šetnju pod bakljama uz jezero Bajer i poznati Doček Nove godine u podne. Naravno, bit ću tu još dodatnih iznenađenja, a program će se predstaviti početkom studenog. Osim toga, saznali smo o uređenju sanjkališta u Vratima te instalaciji pokretne sanjkaške staze, s kojom će samo sanjkalište dobiti na atraktivnosti.

I za kraj, možemo se složiti sa zaključkom navedenim pri predstavljanju rekordnih rezultata ove sezone kako je turizam realno u ovom trenutku jedna od glavnih gospodarskih poluga razvoja kako Općine Fužine tako i Gorskog kotara jer se s boljom promocijom i turističkim sadržajima može privući veći broj posjetitelja što će posljedično utjecati i na rast manjih obrta, OPG-ova i dolazak investitora koji su svjesni vrijednosti destinacije koja temelji svoj razvoj na održivosti.

FOTO: TZ Fužine

produzeni_vikend_gorski_kotar

Više o ljepotama Gorskog kotara pronađi ovdje:

  1. gorski_kotar
  2. schlosserov_dom_risnjak
  3. severin_na_kupi_dvorac
  4. risnjak_crni_lug