“I, je li Amman lijep grad’?”, upitala me mama nakon što smo se vratili iz Jordana. Iskreno, potpuno me zatekla s tim pitanjem. Morala sam zastati i dobro razmisliti je li glavni jordanski grad lijep. Načičkan, užurban, dinamičan, glasan, sirov, blještav, tradicionalan, a ipak hipsterski u trendu, Amman te neće očarati klasičnom ljepotom i tako poznatom uglancanošću s kojom se diče brojni gradovi koji ponosno nose titulu “lijep grad”. No, ipak svaki put kad se sjetiš njegovih strmih ulica, cike na ljudima ispunjenim ulicama i truba koje odjekuju u kaotičnom prometu, poželjet ćeš se vratiti.

Veliki dio turista koji pohrle u Jordan, mirnu oazu arapskog svijeta, tek slete u Amman i eventualno tu prospavaju. Jer u Ammanu se nema što za vidjeti. Sve znamenitosti su izvan glavnog jordanskog grada. Mi srećom nismo razmišljali glavom većine turista te smo puna dva dana i jednu večer proveli na njegovim, slobodno se može reći, hektičnim ulicama zbog kojih će ti se promet u Hrvatskoj čini kao mačji kašalj. U bilo koje doba dana. Čak i kad padne kiša.

U Petri i Wadi Musi ćeš osjetiti što znači jordanski turizam. U Wadi Rumu ćeš donekle doživjeti snagu pustinje i uspjeti si dočarati nekadašnji beduinski život. No, samo u Ammanu ćeš dobiti potpunu sliku kakav život vode stanovnici Jordana. Na njegovim ulicama ćeš kušati pravu jordansku hranu, doživjeti šušur na mnogobrojnim tržnicama, iskusiti tradicionalnu, ali i modernu stranu Jordana. Upravo u Ammanu ćeš steći jednu posve drugačiju sliku o ovoj zemlji, onu koja ide dalje od deva, magaraca, pijeska i starih iskopina. Upoznat ćeš se sa sadašnjosti.

Amman_Jordan
Amman_Jordan
Amman_Jordan

Stoga prilikom organiziranja svog putovanja po Jordanu, obavezno barem jedan dan ostani u Ammanu, a idealno bi bilo da nakon povratka iz Petre i pustinje, svoje dojmove o ovoj arapskoj zemlji, sabereš u jednom od mnogobrojnih ammanskih restorana. Oba puta smo u Ammanu bili smješteni u takozvanim hotelima koji funkcioniraju po principu apartmana, a pronašli smo ih preko Bookinga. Nešto poput Airbnb, samo s hotelskom uslugom. Sami Airbnb ćeš naći u Ammanu, no on u trenutku pisanja teksta nije bio posve legalan, stoga mi nismo željeli riskirati.

Amman: što vidjeti u glavnom jordanskom gradu

Amman je sve samo ne grad za pješačenje. Nekoć se nalazio na sedam brda, no danas se prostire na čak 20-ak brežuljaka, što klasično pješačenje čini poprilično kompliciranim. Dobra vijest je da je taksi jeftin, a još bolja da Uber vozi u Ammanu, i to po strašno niskim cijenama. Upravo su Uber vozači, koji ne pričaju engleski, bili često zadnji spas za naše umorne noge. Jedan od razloga zbog kojeg mnogi turisti “izbjegavaju” Amman je manjak “klasičnih” znamenitosti koji ispunjavaju program putovanja. No, upravo Amman je idealan grad za upoznavanje s arapskim načinom života. Smatra se jednim od najliberalnijih i najmodernijih gradova arapskih zemalja. U ovom gradu ćeš u isto vrijeme doživjeti tradicionalni način života ovog dijela svijeta, ali par brda dalje, Amman će te iznenaditi svojim zapadnjačkim izgledom, hipsterskim mjestima, velikim grafitima i uglancanim neboderima.

Amman_Jordan
Amman_Jordan
Amman_Jordan

Jutro izdvoji za istraživanje najstarijih dijelova grada, amifiteatra i Citadele. Rimsko kazalište potječe iz doba slavne Philadelphije, a moglo je primiti do 6.000 posjetitelja. Posebnost ovog amfiteatra je što je doslovno uklesan u stijenu, a uspon do samog vrha je pravi izazov jer su sjedišta poprilično strma. No, uspon se isplati jer pruža fantastičan pogled na Citadelu koja se nalazi na suprotnom brdu. Uspon do same Citadele, koja se nalazi na najvišem ammanskom brdu, je također izazovan, no nemoj pokleknuti i sjesti u jedan od taksija koji se nude putem i hvataju umorne turiste. Sam uspon je zanimljiv i pokazuje onu manje uglancanu stranu grada, prljave uličice i napuštene kuće.

No, bez brige, Amman je siguran grad, a manjak osvještenost prema plastičnim bocama, vrećicama i ostatku smeća je nešto na što se trebaš naviknuti tijekom cijelog svog boravka u Jordanu. S Citadele, koja se nalazi na brdu Jebel Al Qual’a na 850 m nadmorske visine, se pruža fantastičan 360 stupnjeva pogled zbog kojih će ti se Amman urezati u sjećanje. I zbog kojeg ćeš se diviti njegovim stanovnicima koji svaki dan moraju ići gore/dole. Na vrhu Citadele ćeš također uočiti kako sve zgrade imaju sličnu nijansu fasade – to nije slučajno nego je i zakonski regulirano. Pretežito nastalo iz praktičnih razloga, danas upravo dominacija pješčanih tonova, zaokružuje vizuru Ammana. Stare iskopine Cidatele potječu iz rimskog, bizantskog i Umayyad doba, a među glavne znamenitosti se ubraja Herkulesov hram i Umayyad palača.

Amman_Jordan
Amman_Jordan
Amman_Jordan
Amman_Jordan
Amman_Jordan

Džamija kralja Huseina, koja se nalazi u starom dijelu grada, svojevrsni je centar i žila kucavica grada oko koje se granaju mnogobrojne trgovine koje prodavaju doslovno od igle do slona. Iza same džamije nalazi se i zelena tržnica koju svakako treba posjetiti, kupiti pokoji začin, i isprobati šipak o kojem i danas maštam. Najviše vremena smo upravo proveli u ovom dijelu grada.

Amman_Jordan

Njegova užurbanost, živahnost i upečatljivost će te osvojiti na prvu i poželjet ćeš svaki dan istražiti njegove uličice. Uličice su podijeljenje prema robi koja se prodaje, tako da u jednom dijelu kvarta možeš kupovati zlatni nakit, dok drugi prodaje odjeću, a treći plastične proizvode. Isto tako u ovom dijelu grada isprobaj lokalne fast food restorane koji u svako doba dana vrve lokalcima. Na tim mjestima smo pojeli jedne od najukusnijih obroka za vrijeme boravka u Jordanu i to za manje od 10 eura za četvero osoba. Uključujući i čaj 🙂

I, je li Amman lijep grad?

Osim tradicionalnog dijela Ammana, osobno me osvojio i onaj moderni, rekla bih hipsterski dio grada u kojem možeš uživati u fenomenalnom brunchu na arapski način na lokaciji koju bi poželjele brojne zapadnjačke destinacije. Ti dijelovi grada nude mjesta koja vješto spavajaju arapsku tradiciju s modernim pristupom. Tamo ćeš popiti čaj ili tursku kavu, no osim okusa koji te podsjećaju da si u Jordanu, imat ćeš osjećaj da se nalaziš u kolijevki hipsterizma Berlinu. Takve ulice, poput one Rainbow, nude pregršt cool shopova, kafića, restorana, brijačnica i galerija, ali jednako tako su cijene u ovim dijelovima znatno više nego u starijim dijelovima grada.

Amman_Jordan
Amman_Jordan


Kad ponovno kroz glavu vrtim ammanske ulice, teško mi bude odgovoriti na pitanje “Je li Amman lijep grad?”. Mene je glavni jordanski grad očarao, ali ne na onaj površan način gdje se divimo blještavilu i očiglednim turističkim znamenitostima koji stoljećima zavode mnogobrojne turiste koji slijepo hrle posjetiti ih. Mene je Amman osvojio svojom iskrenom i realnom životnosti, svojom vrevom, svojim neuglancanim šušurom. Oduševili su me ljudi koji su na svakom kutu bili srdačni, topli, otvoreni i nasmijani. Jordančani će se ispričati više puta jer su ti savjetovali da u restoranu naručiš ipak manje i ne trošiš nepotreban novac jer su porcije dovoljno velike za sve vas. Uz smješak će ti na štandu tradicionalnih slastica uvaliti besplatno još mnogo drugih delicija koje bi trebao isprobati. Cjenkat će se s tobom na tržnici, ali pri tome neće biti naporni i agresivni. I nećeš imati osjećaj da su te preveslali. Osobno će te konobar odvesti na treći kad kako bi ti pokazao gdje se nalazi toalet. I trčat za tobom s ruksakom u ruci kojeg si netom prije zaboravio u fast food restoranu.

amman_jordan

Ne, Amman nije klasično lijep grad. Amman je životan grad. On je stvaran. Lijep na svoj poseban način. Na njegovim ulicama lako se zaneseš, ponese te šušur i natjera te da hodaš uokolo podignute glave i širokog osmijeha. A to mogu samo oni gradovi čije ulice i stanovnici imaju ono nešto.

Naslovna fotka: Unsplash

Sve što trebaš znati prije puta u Amman:

 • Kako bi stigao sa zračne luke od svog smještaja, vozi se službenim taksijem koji ima naznačene fiksne cijene
 • Na samoj zračnoj luci promijeni novce i kupi prepaid karticu za internet i pozive
 • Top mjesta za jesti: Hashem Restaurant Down Town (uzmite njihov prijedlog jela), Shams El Balad za brunch kojeg ćeš dugo pamtiti, mali street food/fast food restorani u malim prolazima duž tržnice u blizini džamije kralja Huseina
 • Koristi Uber, cijene su niske, usluga brza, a često je spas u zadnji čas
 • Ulaznica za Citadelu iznosi 3 jordanskih dinara (ulaz uz Jordan Pass besplatan), ulaznica za rimski teatar iznosi 2 jordanskih dinara (ulaz uz Jordan Pass besplatan)
 • Otvori 4 para očiju prilikom prelaska ulice – ammanski promet je kaotičan, bez pravila, pješačkih prijelaza i semafora. Često ćeš morati pretrčavati cestu, najbolje stani iza lokalca i trči kad i on/ona krene
 • Suvenire kupi u blizini džamija kralja Huseina, nažalost, cjenkanje tu nije običan, no cijene su itekako prihvatljive
 • Ako tražiš začine, potraži ih na zelenoj tržnici iza same džamije kralja Huseina
petra_jordan
jordan_putovanje

Želiš čitati još o Jordanu? Onda moraš kliknuti na sljedeće blog postove:

 1. jordan_hrana_gastro
 2. jerash_jordan
 3. wadi_rum_jordan