Želiš li doživjeti autohtonu Istru i okusiti bogatu istarsku tradiciju na pjatu, pridružite nam se na “Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ kojim se otvara ovogodišnja istarska gourmet sezona. Ovaj, svima već poznati gourmet događaj, održat će se od 18. ožujka do 2. travnja na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none. 

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, konobe Klarići, Poli Ondine, Mrgani 42, Kod Kancelira i OPG Pekica i ovog proljeća pripremaju ukusna i maštovita jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se jota od kiselog kapuza, guste maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina. 

Tradizione_a_tavola

Uz tradicionalnu istarsku paštu pljukance, fuže, njoke i raviole s raznim domaćim sastojcima od sira do kokoške, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule i kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Tradizione_a_tavola

Gourmet događaj „Tradizione a tavola: jela iz pinjate“ prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane, a rezultat je uspješne suradnje turističkih zajednica Bale-Valle, Kanfanar i Svetvinčenat te vodeće turističke kompanije Maistra. 

Ovim projektom žele se oživjeti stara autohtona, ponekad možda i zaboravljena jela koja su dio bogate kulture istarskog kraja. 

FOTO: PR

Otkrij još zanimljivih događaja:

  1. koranski_planinarski_put
  2. bavarin_dubrovnik
  3. morosini_grimani_istra