U petak, 30. lipnja, u Parku prirode Učka, svečano je otvoreno planinarsko sklonište i promatračnica za ptice “Kremenjak”, novi projekt arhitekta Ivana Juretića. Sklonište je smješteno na slikoviti travnati planinski greben u blizini vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru. 

Objekt ovoidne forme sastoji se od vanjske opne sazdane od suhih grana koja formom i materijalom podsjeća na gnijezdo unutar kojega je manja kompaktna jajolika forma objekta koja pak parafrazira raspuknuto, izvaljeno jaje. Sklonište je mali objekt površine oko 12 kvadrata, kapaciteta od 4 do 6 ležajeva, koje pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon. Sklonište je realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski neovisno, sa stvarnim i metaforičkim naglaskom na ekologiju, zaštitu prirode i klime.

planinarsko_skloniste_kremenjak_Ucka2

Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno preko 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija i za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice. Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojim se pristupa terasi/krovu koji podcrtava funkciju promatračnice, s kojeg se pružaju pogledi na Učku, Kvarnerski zaljev, otoke Cres i Lošinj, te istarski poluotok. Vanjska opna od grana u jednoj mjeri skriva i objekt i promatrača, ali istovremeno nudi mogućnost pogleda prema van.

planinarsko_skloniste_kremenjak_Ucka4

Svečano otvorenje  započelo je neformalnim razgovorom o ptičjim vrstama Učke s ornitologinjom iz udruge BIOM, Ivom Šoštarić. Program je zatim upotpunila plesna izvedba plesačica polaznica Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, plesačice Anike Cetine te balerine Jelene Lečić, pod vodstvom koreografkinje Kate Foley. Koreografija koju su ovom prilikom izvele inspirirana je prirodnim obilježjima ovog područja, pogotovo bogatim ptičjim svijetom, koji je u fokusu cjelokupnog projekta. Pokreti izvedeni u suodnosu s prostorom i arhitektonskim objektom skloništa, prenoseći krhkost i prozračnost, dočarale su životni ciklus ptica, ali i plesačica, s obzirom da ju izvode tri generacije vezane uz plesnu školu – trenutne učenice, bivša učenica i učiteljica. 

planinarsko_skloniste_kremenjak_Ucka3

Za kraj se okupljenima obratio arhitekt Ivan Juretić s prigodnim riječima zahvale, te predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak koji je svečano uručio tabelu s nazivom skloništa predstavniku PD Elektroistra koji će upravljati skloništem i osigurati njegovu održivost. Kratki govor održao je i Michel Lagrand, Predsjednik Zaklade zaposlenika VKR Grupe koja je financijski podržala projekt te v.d. ravnatelja Parka prirode Učka Žarko Erceg koji je naglasio značaj zaštite ovog područja i njegove prirodne ljepote. 

planinarsko_skloniste_kremenjak_Ucka5

Arhitekt Ivan Juretić proteklih je nekoliko godina privukao pozornost javnosti, a posebno planinarske, izgradnjom i obnovom planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva koliba na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama. Najnovijim projektom nastavlja se niz arhitektonski zanimljivih planinarskih objekata, a ovo će sklonište zasigurno obogatiti planinarsku infrastrukturu istarskog poluotoka i Parka prirode Učka.

FOTO: PR

veliki_planik_ucka

Otkrij još zanimljivih staza na Učki:

  1. brdugac_korita
  2. land_art_ucka
  3. brsec_sisol