Moram biti iskrena – sve do nedavno mi Cipar nije djelovao kao primamljiva destinacija. Prije svega nisam osoba koja voli pasivni godišnji odmor, izležavanje na plaži i ispijanje koktela. Nećemo se lagati, volim i ja dići noge u zrak, no nakon dan, dva moji crvi prorade i tražim akciju. Upravo zbog toga nisam razmišljala o Cipru kao primamljivoj lokaciji. No, onda sam ugledala da postoje jeftine avionske karte. Pa sam vidjela da je smještaj jeftin. Pa otkrila njegovu bogatu povijest. Točka na i su bile i mnogobrojne planinarske staze – tako je pala odluka da svoj proljetni godišnji odmor provedemo upravo na Cipru. 

Uvriježeno je mišljenje da je Cipar samo destinacija za ljetni godišnji odmor te da jedino što možeš tamo raditi je biti na plaži. Mi smo zapravo najmanje bili na plaži. Tijekom našeg 9-dnevnog boravka prošli smo kilometre i kilometre istražujući brojna arheološka nalazišta i prirodne atrakcije, istinski smo guštali u bogatoj gastronomskoj ponudi, a kao vinoljupci, našoj sreći nije bilo kraja tijekom mnogobrojnih vinskih degustacija. 

Mi smo tijekom našeg boravka stavili naglasak na povijesno-kulturne i prirodne znamenitosti. Za razliku od većine turista, nismo išli dalje od Limassola jer smo nakon boravka u Pafosu, otišli u središte te smo tri dana uživali na stazama planine Troodos. 

cipar_akama

Koje god su tvoje preference na putovanjima, donosim detaljan popis svih znamenitosti. Vrlo brzo ćeš shvatiti da ćeš, poput nas, negdje morati napraviti kompromis ako u željenim atrakcija želiš uistinu uživati. Ili si te sreće te možeš na Cipru boraviti minimalno dva tjedna. 

Kako sam koncipirala ovaj vodič kroz Cipar?

Kao i prije svakog putovanja, tako i prije našeg odlaska na Cipar, sam uz pomoć brojnih portala i blogova, tiskanih vodiča i društvenih mreža, popisala sve atrakcije grčkog dijela Cipra (nama nije bio u planu  prelazak na tursku stranu). 

Podijelila sam ih na četiri regije plus glavni grad te sam nakon sortiranja svih znamenitosti odlučila gdje ćemo spavati i što ćemo na koncu na svom putu vidjeti. Imaj na umu da ti je za većinu ovih atrakcija potreban automobil. Mi smo rentali auto, no o svim praktičnim informacijama možeš čitati u informativnom članku “17 stvari koje trebaš znati prije puta na Cipar”. E, sada kada smo ovaj dio razriješili, vrijeme da je otkriješ sve ljepote koje pruža ova otočka država. 

Pafos i njegova okolica: što sve vidjeti i doživjeti?

Pafos je bez premca najpoznatija i najatraktivnija destinacija na Cipru, a više je razloga za to. Prije svega blizina zračne luke, njegova pozicija koja omogućava istraživanje velikog dijela države, pregršt hotela i ugostiteljskih objekata, ali i lijepih plaža. Mi smo u Pafosu iznajmili apartman sa zajedničkim bazenom te smo tu proveli tjedan dana, istražujući sami grad, ali i njegovu okolicu. 

cipar_pafos

Pafos je pravi raj za ljubitelje povijesti i arheologije jer se ovdje nalazi veliki dio najpoznatijih arheoloških iskopina. Kako bi ih sve doživio, doslovno ti treba samo za njih jedan puni dan. 

Kato Pafos i brdo Fabrica

Samo srce Pafosa naziva se i Kato Pafos, a smješten je u luci. Tu se ističe Pafos dvorac, smješten na samom rubu luke, u kojem se danas redovito održavaju razne manifestacije, poput koncerata i kazališnih predstava. Dvorac je izgrađen 1391. godine, no uništen je uslijed devastirajućeg potresa krajem 15. stoljeća. Krajem 16. stoljeća dvorac je renoviran, a kada su Britanci preuzeli Cipar, u dvorcu su skladištili sol. 

Odmah pored dvorca nalazi se Pafos arheološko nalazište, danas poznato i kao Nea Pafos (Novi Pafos), što je u jednu ruku ironično jer je u pitanju nalazište antičkog grada iz 4. stoljeća prije Krista. 

Ova atrakcija je pravi dragulj za sve ljubitelje povijest i svakako odvoji koji sat kako bi prošao sve lokacije. Mi smo ga posjetili u kasno popodne kada su iskopine poprimile najljepše zlaćane boje. Cijena ulaznice iznosi 4,50 eura po osobi.

Danas je ovo arheološko nalazište najviše poznato po svojim izuzetno dobro očuvanim rimskim mozaicima koji nam pružaju uvid kako su nekoć izgledali rimske građevine te kako su bogato bile ukrašene. 

cipar_pafos

Grad se protezao na čak 950.000 metara kvadratnih. Nažalost, u 4. stoljeću dogodio se jaki potres koji je poprilično oštetio grad. Uskoro Salamis postaje glavno ciparsko sjedište, te Pafos gubi na značenju. 

Moj savjet je da pomno pratiš kartu (mi smo je uslikali prilikom ulaska) jer u protivnom nećeš vidjeti sve znamenitosti. 

Ovo nije jedina arheološka lokacija u Pafosu. Nemoj propustiti istražiti brdo Fabrica čija je unutrašnjost prožeta tunelima i nišama u kojima su se nekoć nalazili grobovi. Na samom vrhu nalaze se iskopine rimskog kazališta koje je specifično po tome što je uklesano u kamen. Kazalište je tek nedavno iskopano, a taj proces je trajao čak 11 godina te je bio završen 2016. godine. Smatra se kako je ovo najstarije rimsko kazalište na otoku. Ovaj dio Pafosa i dalje se istražuje. 

cipar_pafos

Uz glavnu cestu uz ovo brdo nalaze se katakombe Agia Solomani i Agiou Lambrianou, a nešto niže nalaze se ostaci velebne kršćanske bazilike Panagia Chrysopolitissa i stup svetog Pavla za kojeg se vjeruje da je za njega bio vezan ovaj svetac te bičevan čak 39 puta. 

Grobnice kraljeva

Definitivno najpoznatija atrakcija, ne samo u Pafosu, nego i na cijelom Cipru su Grobnice kraljeva, poznate kao Tombs of the Kings. Ovo arheološko nalazište jednostavno moraš doživjeti. No, nemoj biti poput većine posjetitelja koji izdvoje niti sat vremena kako bi posjetili i pozirali u najpoznatijoj grobnici. Izdvoji minimalno dva sata kako bi istražio i upio atmosferu ovog nevjerojatnog mjesta. Cijena ulaznice iznosi svega 2,50 eura.

cipar_pafos_grobnice_kraljeva

Grobnice kraljeva nalaze se na UNESCO popisu svjetske baštine, a smještene su oko dva kilometra od centra Pafosa. Do ovog nalazišta možeš doći osobnim automobilom, autobusom ili pješke. Iskreno mi smo išli pješke i sve povijesno-kulturne znamenitosti obišli u jedan dan. Bio je to izazovan dan, a prošli smo preko 20 kilometara. No, bio je dan za pamćenje. 

Grobnice kraljeva su izuzetno dobro očuvane. U pitanju su grobnice stanovnika gore navedenog grada Nea Pafos, a datiraju iz perioda od 3. stoljeća prije do 3. stoljeća poslije Krista. 

Bez obzira na njihovo ime, ovdje zapravo nikad nisu bili pokopani kraljevi. Svoje ime su dobili zbog svoje velebnosti i ljepote. 

Na arheološkom nalazištu iskopano je čak sedam velikih grobnica, a najpoznatija je ona pod brojem tri. U svaku grobnicu možeš pristupiti i istražiti svaki dio unutar kompleksa. Dio grobnica ima i uklesane niše u kojima su bila položena tijela. Nažalost, većina vrijednih stvari je davno opljačkana. 

Okolica Pafosa: što sve vidjeti i doživjeti?

Okolica Pafosa skriva brojna mjesta koja su stvorena za jednodnevne izlete, a lako ćeš im pristupiti automobilom. 

Upravo u okolici Pafosa ćeš uroniti u kult Afrodite. No, kako to inače biva s izuzetno popularnim atrakcijama, često one budu razvikane i sve samo ne vrijedne tvog vremena. No, o tome nešto malo kasnije…

Sanctuary of Aphrodite Paphia

Ljubitelji povijesti posjetit će Afroditino utočište koje se nalazi u Koukliji (Sanctuary of Aphrodite Paphia). Ovo mjesto je često zanemareno od strane brojnih putnih infuencera jer, pa, nije baš fotogenično poput nekih drugih lokacija. No, ovo arheološko nalazište prepoznato je kao najvažnije i najvrjednije mjesto povezano s Afroditinim kultom. Cijena ulaznice iznosi 4,50 eura.

Petra tou Romiou iliti mjesto rođenja Afrodite

Definitivno među najpopularnijim atrakcijama na Cipru je mjesto rođenja Afrodite, poznato i kao Petra tou Romiou. Nalazi se uz samu obalu, a u pitanju je skupina kamenja za koje se smatra da je na njih izronila Afrodita nakon što je rođena u moru. 

Postoji više mitova o njenom rođenju, no najčešće se spominje jedan, koji je sve samo ne romantičan. Sjeti se toga kada budeš uživao u ljepoti obale i u šumu valova 🙂 

Prema dotičnom mitu Afroditin otac je bio Uran, bog neba. Njegov sin Kron srpom je odsjekao genitalije svom ocu čiji su ostaci pali u more, a iz njih je rođena božica ljubavi Afrodita. Iz morske pjene (inače njeno ime ima porijeklo u grčkoj riječi aphros što znači pjena), tako je na obalu Cipra izašla Afrodita. Upravo gore navedeno arheološko nalazište napravljeno je u čast njenog mjesta rođenja. 

Bilo da si ljubitelj grčke mitologije ili ne, mjesto rođena Afrodite predstavlja predivan dio ciparske obale. Mi smo ga posjetili na putu do Limassola, prošetali se plažom i uživali u ljepoti obale i snazi valova. Ulaz se ne naplaćuje i kupanje je dopušteno, mada pripazi na jačinu valova ako se na to odlučiš.

Agios Neofytos manastir

Cipar je bogat manastirima, a među najljepše, ali i najvažnije ubraja se Agios Neofytos manastir koji je smješten u brdima oko 17 kilometara od Pafosa. Manastir je vezan uz ime i djelo svetog Agiosa Neofytosa koji je živio od 1134. do 1219. godine. 

Od malena je bio usmjeren ka duhovnom, a kada mu je obitelj dogovorila brak, pobjegao je u Chrystomos manastir, postao svećenik, da bi na koncu živio u špilji nedaleko od Pafosa. Za njegovo djelovanje se uskoro pročulo te je sve više hodočasnika dolazilo do njegove špilje u želji da ga upoznaju i poslušaju, donoseći mu pri tome hranu i druge poklone. 

Kada mu je gužva postala nepodnošljiva, preselio se 1197. godine u špilju iznad do koje se moglo doći samo ljestvama koje bi svetac povukao sa sobom. Tu je napisao brojna djela, kako vjerske tako i povijesne tematike. S vjernicima je komunicirao kroz rupicu u podu. Dotično mjesto je postalo temelj za novi manastir koji dan danas privlači veliki broj hodočasnika i turista. 

Polutok Akamas

Poluotok Akamas isprepleten je brojnim planinarskim i pješačkim stazama i predstavlja pravi raj za ljubitelje prirode. Među najpopularnije atrakcije ubraja se kanjon Avgas, odnosno Avakas Gorge, koji je pravi must za sve ljubitelje prirode. Među popularnije staze ubrajaju se također Afrodita trail i Adonis trail, staza do fontane Amoroza, a odlična opcija su i Smigies i Pissouromouttis Trail. 

Osim mnogobrojnih planinarskih staza, ovaj dio Cipra je poznat i po svojim predivnim plažama i uvalama, a među popularnije se ubraja uvala Lara. 

Glavno mjesto na ovom dijelu Cipra je Polis duž kojeg se također protežu brojne plaže. Kada putuješ od Pafosa do Polisa, putem se prolazi (naravno, ovisno koju cestu odabereš) pored i kroz mnogobrojna sela u kojima možeš uživati u gastro delicijama. Ako imaš vremena skokni do sela Fyti, Kritou Terra, Dhrousia, Ideia, Pano Akourdalia, Kathikas… Opcije su brojne. 

cipar_akamas

Zašto stvarno ne trebaš posjetiti Baths of Aphrodite i Adonis baths waterfalls

Postoje dvije “atrakcije” koje ćeš vidjeti na svim listama brojnih travel influencera, a to su Baths of Aphrodite i Adonis baths waterfalls, odnosno mjesto gdje su se kupali Afrodita i Adonis. 

Više je razloga za to. Afroditino kupalište nalazi se u blizini Polisa i definitivno nije usputna lokacija, poput, primjerice, mjesta rođena Afrodite. 

U pitanju je zapravo posve neimpresivna i nezanimljiva “bara”, odnosno bazen, u kojem se po legendi kupala Afrodita te se smatra da kupanje u toj vodi donosi vječnu mladost i ljepotu. Čim ugledaš baru oko koje se roje mušice i zagledaš se u tu muljavu vodu, odmah znaš da nema te mladosti i ljepote koji bi te natjerali da uroniš u nju. Zapravo je kupanje na ovom mjestu već neko vrijeme zabranjeno. Pitam se zašto. I to je to. Doslovno. Slika dočarava “raskoš”.

cipar_afrodita_kupaliste

Ako u ovaj dio Akamas poluotoka ideš zbog neke od mnogobrojnih plaža ili planinarskih staza, onda baci pogled na ovu baruštinu. Obje gore navedene staze, Aphrodite Trail i Adonis Trail prolaze pored. Mi smo kupalište “posjetili” jer smo htjeli prohodati uz obalu i proći dio Afroditine staze.

Što se tiče Adonis baths waterfalls, razlozi su malo drugačiji. Područje je veće i ljepše, dopušteno je kupanje, no kako se nalazi na privatnom posjedu naplaćuje se ulaz od nevjerojatnih 10 eura po glavi te 7 eura za djecu. Uzimajući u obzir da se, primjerice u Grobnice kraljeva ulaznica naplaćuje svega 2,50 eura, a Pafos arheološki park 4,50 eura, ovo je stvarno bezobrazno skupo. Pristupna cesta je za prosječan rent a car neprikladna, a uz to će te dočekati hrpa turista i pregršt neukusnih kipova. Nemoj se dati zavarati da je ovo jedno od najljepših mjesta na Cipru. Primjerice, regija Troodos obiluje vodopadima koji su, pa, besplatni. 

Limassol (Lemesos) i okolica: što sve vidjeti i doživjeti?

Ne moraš nužno spavati u Limassolu ili njegovoj blizini da bi ovaj dio Cipra istražio iz, primjerice, Pafosa. Mi smo se tako uputili autom na jednodnevni izlet, posjetili par nama zanimljivih mjesta te dan završili u Limassolu. 

Inače, Limassol je drugi najveći grad na Cipru, predstavlja glavnu luku, no isto tako je poznat i kao gastro središte jer se zadnjih godina otvorio veliki broj zanimljivih ugostiteljskih objekata. Limassol je također poznat kao živ grad te je odličan odabir ako su ti na prvom mjestu izlasci. 

U samom gradu Limassolu ili Lemesosu postoji više atraktivnih atrakcija. Na prvom mjestu je svakako Limassol dvorac koji potječe iz 14. stoljeća, a nastao je na ranim ostacima bizantske utvrde. Prema legendi Rikard Lavljeg srca se 1191. godine upravo u ovom dvorcu oženio s Berengarijom, okrunio kao kralj Cipra te svoju ženu proglasio Kraljicom Engleske. Danas se u dvorcu nalazi srednjovjekovni muzej. 

Pored samog dvorca nalazi se Carbon Mill kompleks, izvrstan primjer kako se napušteni dijelovi grada mogu transformirati u novi centar grada. Tu se danas nalazi Carbon muzej te veliki broj modernih restorana i barova. 

Svakako se prošetaj promenadom, posjeti staru luku i marinu i obavezno uživaj u ručku ili večeri u jednom od mnogobrojnih fantastičnih restorana. 

Kolossi dvorac

Svi ljubitelji starih utvrda i dvoraca ne smiju propustiti posjetiti poznati Kolossi dvorac koji je fantastičan primjer križarske arhitekture. Dvorac je izgrađen davne 1210. godine, dok današnji izgled stječe 1454. godine. Kolossi dvorac je ujedno bio poznat i kao mjesto proizvodnje šećera i vina. 

Drevni Kourion

Na početku sam rekla kako je Cipar poznat po brojnim arheoloških nalazištima, a drevni Kourion je jedan od najvelebnijih. Nije samo nalazište atrakcija nego i njegov strateški položaj s kojeg se pruža spektakularan pogled na obalu. 

Smatra se kako su prvi stanovnici već obitavali na ovom području 1200. godina prije Krista, no cijeli kompleks je dobio svoj sjaj u doba Rimljana. Kada zakoračiš u Kourion, imat ćeš osjećaj da si zakoračio u davnu prošlost. Tu ćeš steći dojam koliko su rimske građevine bile velebne i kako je nekoć izgledao život. 

Ciparski muzej vina

Ako si ljubitelj vina i želiš otkriti puno više o dugoj tradiciji proizvodnje vina na Cipru, posjeti Muzej vina. Osim što ćeš otkriti puno zanimljivost, možeš, naravno, i degustirati pojedine vrste. 

Agios Nikolaos ton Gaton (Holy Monastery of St Nicholas of the cats)

Ovaj samostan je osnovan 327. godine, a mnoge posjetitelje dan danas privlači zbog svog neobičnog imena. U prošlosti je Akrotiri poluotok imao veliki broj zmija zbog čega su dovedene mačke iz Egipta i Palestine kako bi se borile protiv njih. Navodno je zvono svaki dan dozivalo mačke kako bi jele i krenule i borbu protiv zmija. I dan danas ćeš na ovom mjestu susresti mnogobrojne mace. Donacije su dobrodošle.

Slano jezero

Ako se već nalaziš na Akrotiri poluotoku, teško je ne vidjeti slano jezero. Pored Hamlet puba nalazi se mali parking te ćeš odmah uočiti puteljak koji će te odvesti do obale jezera. Mi smo čak bili te sreće da smo vidjeli flamingose. Doduše iz udaljenosti. 

Sela Pissouri i Anoyira

Ako se želiš odmaknuti od gužve, posjeti sela Pissouri i Anoyira. Pissouri je već počeo unovčavati turizam, no za razliku od, primjerice, Pafosa, i dalje je zadržao mir i tišinu. U ovom selu možeš naći i dobre restorane. Anoyira je poznata po Pasteli muzeju koji je posvećen tradicionalnoj slastici te ostacima Timios Stavros manastira. 

Troodos: što sve vidjeti i doživjeti?

Troodos regija, odnosno unutrašnjost Cipra, nije toliko zanimljiva većini turista stoga ovdje možeš očekivati mir i znatno manje ljudi. Sukladno tomu ovaj dio Cipra nije toliko turistički. Većina posjetitelja dođe na jednodnevne izlete, posjećujući pokoje selo i vinariju te se već iza 17 h vraćaju u Pafos, Limassol ili Larnaku. 

Ako si ljubitelj prirode, voliš šume i planine, vodopade, ali isto tako i pokoju čašu vina i dobru hranu, onda je Troodos definitivno savršen odabir za tebe. 

Mi smo u ovoj regiji proveli tri dana, istražujući planinarske staze, ali smo posjetili i vinarije, sela i poznate crkve Troodosa. 

Uputi se na neku od mnogobrojnih planinarskih staza

Troodos obiluje brojnim planinarskim stazama, a mi smo tijekom svog boravka prošli njih tri. Najpoznatije dvije staze idu podno najvišeg vrha Olympus – Artemis Trail i Atalante Trail. Popularna je staza koja vodi do vodopada Kaledonia. Možeš se uputiti i na Persephone Trail, do Milomerris, Mesapotamos i Chantara vodopada (napomenula sam da u regiji Troodos postoji brojni predivni vodopadi…).

Pitoreska je staza koja spaja četiri most – Treise Elies, Pygros, Elia i Kelefos. Lijep izlet predstavlja i staza kod Amiantosa te u okolici Kalopanagiotisa gdje se nalazi stari mlin. 

Posjeti sela koja i dalje čuvaju duh starih vremena

U Troodos regiji nema velikih turističkih naselja poput onih koje možemo naći na obali. Ovdje je do dan danas očuvan duh starih vremena, gdje nije rijetkost da te u trgovini dočeka bakica koja uz hladnjak sa sirom plete rukavice i priprema se za hladnije dane. 

Najpopularnije i najposjećenije selo je Omodos i tu možeš očekivati veliki broj turista koja dolaze na jednodnevne izlete. Ovo je najpristupačnije selo i najbliže obali, a oko njega se nalaze mnogobrojne vinarije (njih čak 50-ak), što izlet čini kompletnim. No, unatoč tome ovo selo je zadržalo svoje čari. Vodeća atrakcija sela je Timiou Stavrou manastir koji je smješten uz glavni trg. Ovdje nemoj propustiti kušati poznati kruh punjen s halloumi sirem ili maslinama (voda mi ide na usta kada ga se samo sjetim…).

Područje Marathasa doline skriva prave male dragulje, a najpopularnije mjesto je Pedoulas u kojem se nalazi poznata oslikana crkvica koja datira iz bizantskog perioda. Kada se nalaziš u ovom području, posjeti i selo Prodromos i Moutoullas koje je poznato po prirodnoj mineralnoj vodi. 

U području Solea, najpoznatije mjesto je Kakopetria. Tu je stigao moderni način života, no male uličice i arhitektura i dalje su zadržali čari minulih vremena. U području Pitsilije, glavno naselje je Agros koje je poznato po svojim proizvodima od ruža. Selo Pelendri je također poznato po svojoj oslikanoj crkvici. Fikardou je također atraktivna destinacija, autohtono selo koje je zadržalo planinski način života.  

Oslikane crkve

Na Troodosu se nalazi deset takozvanih oslikanih crkvica koje su pod UNESCO-vom zaštitom. Ove male crkve oduševljavaju svakog posjetitelja svojim predivnim freskama koje su odlično očuvane. Nalaze se u malim selima, a ponekad i na izoliranim mjestima u brdima i šumi, što im pruža posebnu čar. Potječu iz bizantskog perioda i odličan su primjer kako je nekoć život na ovom području izgledao. 

Među najpopularnije i najposjećenije crkvice ubrajaju se: Agios Nikolaos tis Stegis (Kakopetria), Agios Ioannis Lampadistis manastir (Kalopanayiotis), Panagia Forviotissa Asinou (Nikitari), Panagia (Mountoullas), Timios Stavros (Pelendri) i Archanagelos Michaelis (Pedoulas) koju smo mi posjetili. Ono što nas je pri tome iznenadilo je što je crkva bila otvorena, ulaz nismo platili i nigdje nismo vidjeli nikoga da ju čuva. No, općenito u selu Pedoulas nismo vidjeli skoro nikoga (što nije zapravo neočekivano u malim i manje turistički pristupačnim selima). 

Kykkos manastir

Panagia tou Kykkou ili poznatiji i kao Kykkos je najpoznatiji manastir na Cipru, mjesto brojnih hodočašća. Originalno potječe s kraja 11. stoljeća, no bizantska obilježja nestaju s veliki požarom 1831. godine. Ono što je čudom preživjelo je ikona Majke Djevica po kojoj je ovo mjesto i poznato. Ovaj manastir je najbogatiji na otoku i on to ponosno pokazuje. Djelom to može zahvaliti gore spomenutoj ikoni. No, za vrijeme Otomanskog carstva, veliki broj ljudi je donirao novac manastirima i crkvama jer nisu htjeli da im Turci oporezuju. 

Uživaj u dobrom vinu u jednoj od mnogobrojnih vinarija

Posjetiti područje Troodosa, a ne otići na degustaciju vina u jedno od mnogobrojnih vinarija je neoprostivo. Cipar je poznat po svojim vinima, a u podnožju Troodosa smještena je većina ciparskih vinograda i vinarija. 

U koju god se vinariju uputiš, nećeš pogriješiti. Savjetujem da kombiniraš posjet jednoj većoj vinariji i manjoj obiteljskoj kako bi mogao usporediti i steći dojam proizvodnje. Često su degustacije (pogotovo u malim obiteljskim vinarijama) besplatne ako planiraš kupiti pokoju butelju vina. U protivnom iznose par eura po glavi. 

Larnaka i okolica: što sve vidjeti i doživjeti?

U našem prvotnom planu posjeta, Larnaka i okolica su se nalazili na listi, no kako su dani prolazili, shvatili smo da bi samo jurcali uokolo bez da pojedine destinacije doživimo. Tako smo, nažalost, Larnaku ostavili za neku drugu prigodu. No, bez obzira na to, područje sam prije puta detaljno istražila te donosim popis svih najpopularnijih znamenitosti u ovom dijelu Cipra. 

Veliki dio turista upravo bira jedan od mnogobrojnih smještaja u gradu Larnaka za istraživanje ovog dijela Cipra. Život u ovom gradu je posve usmjeren ka moru, a poznata je njegova šetnica uz more. Vrijedi posjetiti Agios Lazaros, bizantsku crkvu iz 9. stoljeća. Priča govori kako je Lazar nakon uskrsnuća stigao u drevni Kition gdje je postao biskup. Ostao je 30 godina u ovom dijelu Cipra, a kada je drugi put umro, bio je pokopan u skrivenu grobnicu. 890. godine je grobnica otkrivena, a njegovi ostaci su poslani u tadašnji Konstantinopolis. Upravo se dotična grobnica prema predaji nalazi u ovoj crkvi. Ljubitelji muzeja posjetit će Bizantski muzej i Pierides Archaeological Foundation, Larnaka Arheološki muzej i Prirodoslovni muzej. Nemoj propustiti posjetiti Skalu, staru tursku četvrt grada. 

larnaka_cipar
FOTO: Unsplash

U okolici svakako posjeti Larnaka slano jezero, Stavrovouni manastir koji je najstariji na Cipru te se smatra da čuva dio Svetog križa kojeg je 327. godine nakon Krista donijela Sveta Helena iz Jeruzalema. Posjeti i Hala Sultan Tekke džamiju.

Ljubitelji arheologije ne smiju propustiti Choirokoitiju, neolitsko arheološko nalazište koje potječe iz, vjerovao ili ne, 7.000 godine prije Krista. Posjeti i Tenta neolitsko selo za koje se smatra da potječe iz 9.000 godine prije Krista. Popularna destinacija je i grad Lefkara i Agia Napa, mjesto koje je u 90-ima bilo poznato kao glavni grad za clubbing te je i dan danas popularna destinacija za sve one turiste kojima su izlasci na prvom mjestu. 

cape_greco_cipar
FOTO: Unsplash

Obavezna destinacija za sve ljubitelje prirode je Cape Greco, nacionalni park koji nudi nezaboravne prizore mora i obale, nudi pregršt planinarskih i biciklističkih staza. Najpopularnija staza je, zamisli, Afroditina kružna staza, no pogriješiti nećeš ako se uputiš na Agia Anargyroi Trail.

Glavni grad Nicosia (Lefkosia)

Nije bilo lako donijeti odluku da ne posjetimo glavni grad Cipra. Kako nam je bazno bila vodeća želja da se odmorimo i uživamo u prirodi, mi smo se odlučili tri dana provesti u unutrašnjosti Cipra te bez jurnjave uživati u miru i spokoju na planinarskih stazama Troodosa i u malim selima. No, ako imaš vremena i vodeća ti je želja posjetiti gradove, onda svakako dodaj Nicosiju, odnosno Lefkosiju, na svoju must visit listu. 

Dovoljno je samo izgubiti se u malim uličicama glavnog grada, upiti vrevu, svjedočiti razdvojenosti grada te svakako posjetiti i grčku i tursku stranu. Vodeće znamenitosti su gradske zidine, Plateia Faneromenis, Leventis Municipal Museum gdje ćeš otkriti kompliciranu povijest glavnog grada, posjeti Chrysaliniotissa i CVAR kvart, prošetaj se ulicom Ledra i istražiti zelenu liniju. 

Grad je poznat po svojim mnogobrojnim malim ugostiteljskim objektima, a izražena je kultura kafića, stoga svakako izgubi koji sat uživajući u dobroj kavi. 

cipar_akamas

Iskreno, Cipar me kao destinacija potpuno oduševio. Otišla sam bez puno očekivanja, a vratila se s toliko predivnih uspomena, bogatija za brojne lekcije iz povijesti i za brojna poznanstva (lokalci su izrazito srdačni, otvoreni i pričljivi), sita i sretna. Bilo da na Cipar ideš na lijeni odmor ili planiraš biti aktivan, ova destinacija za svakog pruža pregršt sadržaja da ti ni dva tjedna neće biti dovoljna. 

cipar
cipar

Otkrij još priča s Cipra:

  1. cipar_pafos
  2. avakas_gorge_cipar

Tags