Kada su vinske manifestacije u pitanju, postoji više razloga zbog čega su wine&walkovi toliko posebni. Prije svega ujedinjuju predivnu prirodu, vrhunska vina i gastro delicije dotičnog kraja, no ono zbog čega su uistinu jedinstveni su – ljudi! Sudionici same manifestacije, ali i organizirati čine doživljaj potpun. Nakon prvog fantastičnog izdanja, drugo izdanje Teran Wine&Walka u Motovunu je bilo još bolje, a zabave nije nedostajalo ni na jednom punktu. No, krenimo iz početka!

Iskreno, Motovun mi je jedno od dražih istarskih mjesta, kada god ga posjetim i u koje god doba godine to bilo, ovaj grad odiše posebnom energijom. Teran Wine&Walk na skoro cijeloj trasi nudi predivne poglede na ovaj istarski dragulj. U to se uvjerilo više od 600 vinoljubaca koji su te subote 30. rujna prohodali 11 kilometara gdje su ih na sedam okrjepnih stanica čekali osam vrhunskih motovunskih vinara, šest lokalnih ugostitelja i proizvođača.

teran_wine_walk_motovun

U razgovoru sa sudionicama (neminovno se na ovim manifestacijama na svakom punktu upoznaš s nasmijanim licima željnih dobrog provoda), otkrila sam da je su mnogi, baš poput nas, bili i na prvom izdanju. Organizatori su ove godine uveli čak par novosti, tako da i nama koji smo upoznati s ovim vinskim eventom, je drugo izdanje priuštilo par iznenađenja. Čak se i promijenila na jednom dijelu i sama staza.

Nakon registracije i neophodnih čaša (naše su preživjele i ovu godinu te su nadopunile kolekciju) kod Winery&Design Hotela Roxanich, staza nas je odvela kroz tunel Motovun, najduži tunel na poznatoj uskotračnoj željeznici Parenzana. 

Prolazak kroz tunel nije prošao “glatko”. Na izlazu nas je čekala “stroga” ekipa iz Istra Inspirita koja nas je odvela na put kroz vrijeme, tražila karte i upitala nas kako smo tako “neprikladno” odjeveni. Glumačka ekipa je kroz doživljaj “222 metra povijesti i priča motovunske željeznice” na jedan dan oživjela legendarnu Parenzanu. Nije to bila jedina zabava, na većini okrjepnih stanica je sudionike čekala glazba koje je dodatno podigla vrhunsku atmosferu. 

teran_wine_walk_motovun

Na Teran Wine&Walku, kao što i samo ime govori, kušali smo teran, a tu i tamo se našla i pokoja rakija. No, ovaj vinski pohod uveličala su i druga vina motovunskih vinara koji su se na ovogodišnjem Decanter World Wine Awardsu, najvećem svjetskom ocjenjivanju vina, okitili s rekordnih 19 medalja, a sudionici su mogli kušati i dva šampiona Vinistre u kategorijama mladog i zrelog terana – zreli teran Benvenuti i mladi teran Fakin.

Roxanich, Novak, Fakin, Valenta, Fachin, Benvenuti, Bertoša i Tomaz su se pobrinuli da nitko od sudionika ne ostane žedan. Naravno, nije nedostajalo ni gastro specijaliteta – bruschette s namazom od tartufa, istarska maneštra, tjestenina s junećim gulašom, burger s mesom od divljači, kiseli kupus sa suhim mesom, selekcije sireva i jesenski muffin za goste su pripremili Miro tartufi, Konoba Fakin, Konoba Pod voltom, Sirana Majcani, Roxanich i Lovačka udruga “Fazan” iz Motovuna.

Poput pravih profesionalaca, mi smo se na Teran Wine&Walk uputili s dva ruksaka jer – treba obaviti shopping! Kao i prošle godine vratili smo se doma s pokojom buteljom vinom. Večer je završila gdje je dan startao – uz after party u vinariji Roxanich gdje je za zabavu bio zadužen DJ Hoky. 

teran_wine_walk_motovun

Kao i prošle godine, i na drugom izdanju Teran Wine&Walka upoznali smo divne ljude s kojima smo uz mnogobrojna nazdravljanja i nezaboravne priče prohodali 11 kilometara, a da to nismo ni osjetili.

Upravo ljudi čine srž ovakvog tipa manifestacija. Možda ćeš poput nas na hodanje krenuti u troje, a završiti na after partyju plesajući i nazdravljajući s novim prijateljima uz predivan zalazak sunca. Neprocjenjivo iskustvo!

Otkrij još zanimljivih vinskih priča:

  1. motovun_teran_wine_walk17-min
  2. wine_not_festival