Kada se spomene Cipar, većini su prve asocijacije duge pješčane plaže, izvrsna gastronomija i sunčano vrijeme. No, Cipar je i pravi planinarski raj koji nudi brojne planinarske staze. Ova destinacija je stoga kao stvorena za aktivan odmor i boravak u prirodi. S jedne strane nudi staze koje pružaju nezaboravne prizore uz samo more, dok s druge strane, ako se uputiš na Troodos, doživjeti ćeš pravi planinski ugođaj. Upravo na Troodosu podno najvišeg vrha Olympus proteže se kružna staza nazvana po grčkog božici Artemidi, odnosno Artemis. 

Tijekom našeg devetodnevnog boravka na Cipru, kombinirali smo obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti, ljenčarenje na plažama, ali smo istraživali i planinarske staze te tako prošli kilometre i kilometre ove popularne turističke destinacije. Za razliku od većine stranih turista, mi smo se uputili na tri dana u planinski masiv Troodos te tako zamijenili plus 30 stupnjeva za ugodnih 20-ak. Tijekom svog boravka prošli smo tri staze, a među najljepše se svakako ubraja Artemis Natural Trail, najviša staza na Cipru. 

troodos_cipar_artemis_staza

Otkrij Troodos i zaljubi se u divlju stranu Cipra

Planinski masiv Troodos smješten je u središtu i najveći je masiv ove države. Područje Troodosa posebice je popularno među lokalcima koji u ovaj dio bježe od vrućina. S razvojem planinarskih staza Troodos regija postaje i sve atraktivnija destinacija za strane goste, posebice jer nakon planinarenja možeš uživati u dobroj hrani te posjetiti mnogobrojne vinarije koje se većinom nalaze baš na tom području. 

troodos_cipar_artemis_staza

Troodos obiluje prirodnom raznolikošću –  tu možeš uživati podno krošnji šuma, u žuboru rijeka i vodopada, ali i na pašnjacima i strmijim planinskim padinama. Osim prirodnih ljepota i vinarija, Troodos ima i bogato kulturno nasljeđe, a na ovom području se nalaze brojna sela koja su zadržala tradicionalni arhitektonski stil. Tu se nalaze i vrijedne crkve i manastiri s freskama koje datiraju iz bizantskog razdoblja. Zbog njihove kulturno-povijesne važnosti, čak šest crkvi na području Troodosa se nalazi na popisu svjetske baštine. 

Najviši vrh Troodosa je Olympus, odnosno Chionistra, a nalazi se na 1.952 metra nadmorske visine. Sami vrh nije dostupan jer se na njegovom području nalazi britanski vojni objekti i radar. 

troodos_cipar_artemis_staza

Zašto odabrati Artemis Natural Trail?

Artemis Natural Trail se ubraja među najljepše i najpopularnije staze ne samo na Troodosu nego i na cijelom Cipru. Više je razloga za to. Ovo je najviša staza na Cipru i proteže se na 1.850 metara nadmorske visine. No, unatoč tomu je tehnički nezahtjevna i ne traži pretjeranu kondiciju, a zauzvrat nudi jedne od najljepših pogleda na Cipru. 

Tko je bila Artemida?

Božica Artemida (ili Artemis) je bila jedna od važnih boginja u grčkoj mitologiji. Ona je bila sestra Apolona i jedna od 12 olimpijskih božica i bogova. Artemida je predstavljala božicu lova, divljine, prirode i mjeseca. Etimologija njenog imena dolazi od drevnog grčkog glagola “artho,” što znači “sigurno i čvrsto.” To odražava njenu ulogu kao zaštitnice divljih životinja i prirode.

Artemida je često prikazivana kao mlada djevojka s lukom i strijelama, spremna za lov. Bila je izvrsna u strijeljanju, a nikad nije se udavala, što je odražavalo njenu neovisnost i neustrašivost. Također je bila zaštitnica djevojaka i čuvala ih od opasnosti. Kao božica mjeseca, Artemida je imala ulogu u kontroli mjesečevih faza i vjerovalo se da može utjecati na rođenje i živote životinja. Ponekad se povezuje i s porodom i zaštitom djece. Kult Artemide bio je široko rasprostranjen u drevnoj Grčkoj, a njezino je štovanje obuhvaćalo različite obrede i festivala. Iako je imala mnogo aspekata i interpretacija, njezina uloga kao zaštitnice divljine, životinja i djevojaka ostala je ključna u grčkoj mitologiji.

Sve što trebaš znati o Artemis Natural Trail stazi na Cipru

Ova sedam kilometara duga kružna staza pokazat će ti najljepše strane ne samo Troodosa nego i cijelog Cipra.

Staza počinje podno vrha Olympus. Autom je potrebno proći selo Troodos, najviše naselje, te nakon službenog parkinga na raskrižju skrenuti lijevo. Nastavi se voziti koju minutu da bi na idućem raskrižju skrenuo ponovno lijevo gdje te čeka službeni šljunčani parking i info ploča o stazi. 

Većina izletnika se stazi priključuje s lijeve strane (odmah nakon info ploče) iz jednog jednostavnog razloga – taj dio staze je više uočljiv. No, savjetujem da se stazi priključiš s desne strane – počinje odmah uz asfaltiranu cestu. Tako ćeš svjež i odmoran proći najljepše dijelove ove staze samom na njenom početku. Inače, Troodos je nacionalni park, a njegove šume su uključene i u program NATURA 2000. 

Imaj na umu da na stazi (i općenito na svim stazama na kojima smo bili) ne postoje markacije. Tek na pojedinim dijelovima ćeš uočiti pokoju strelicu ili znak, no Artemis staza je toliko utabana i vidljiva da je potrebno samo pratiti put. 

Već na samom početku dolazimo do jedne od glavnih atrakcija na ovoj stazi. U pitanju je stari bor koji ima više od 500 godina. Kako piše na info ploči “Bilo je mlado drvo kada je Magellan otkrio Ameriku” – odličan način da se dočara njegova dugovječnost. Inače, na području Troodosa se nalazi veliki broj zaštićenog drveća, a jedan drvo je staro čak više od 1.000 godina. 

troodos_cipar_artemis_staza

Svoj put nastavljamo lijevo od bora. Uskoro stižemo do žičare, prolazimo uz nju te počinjemo s blagim usponom. U svega par minuta ispred nas se otvara predivan pogled koji nas prati cijelom ovom dionicom. 

Osim što su nas putem pratili predivni prizori, na stazi smo uočili izuzetno velik broj bubamara. Bilo ih je toliko da smo stazu nazvali Bubamara Trail. 

Iza sebe ostavljamo dramatične poglede, zalazimo ponovno u šumu i uskoro izbijamo na dio stane koji je mene malo podsjetio na Premužićevu stazu. 

Stazu završavamo kod gore spomenute info ploče. U dva sata smo tako prošli sedam kilometara i svega 80 metara nadmorske visine, što pokazuje koliko je Artemis Natural Trail lagan. 

troodos_cipar_artemis_staza

Čak i ako nisi planinar i sve što želiš je provesti koji sat u prirodi i doživjeti neku drugu stranu Cipra, Artemis Natural Trail je odličan izbor za tebe. Ova staza je prikladna i za obiteljski izlet. Imaj samo jedno na umu – kako se ipak nalazimo na skoro 2.000 metara nadmorske visine, u svom ruksaku spremi i duge rukave. Za svaki slučaj, ipak su planine nepredvidljive!

Korisne informacije za kružnu stazu Artemis Natural Trail:

  • Početak staze: Troodos, Cipar
  • Parking: uređen šljunčani parking uz cestu podno vrha Olypmus
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga 7 km, a za nju nam je bilo potrebno dva sata s uračunatim pauzama za fotkanje. Na njoj smo prošli svega 80 metara nadmorske visine. Tragove možeš pogledati ovdje i ovdje.
  • Za koga je prikladna staza: Ova staza je prikladna za planinare početnike, vikend izletnike, a stvorena je i za obiteljski izlet (uz dodatni oprez kod izloženih dijelova staze)
  • Postoji li mjesto za hranu i piće: selo Troodos i Plano Platres
cipar
cipar_vodic

Otkrij još priča sa Cipra?

  1. cipar_pafos
  2. avakas_gorge_cipar
  3. cipar_afrodita_petra_tou_romiou