Poznata je izjava Marka Twaina o značaju putovanja: “Putovanja su pogubna za predrasude, netrpeljivost i uskogrudnost, a zbog toga su mnogim našim ljudima prijeko potrebna. Široki, zdravi, milosrdni pogledi na ljude i stvari ne mogu se steći vegetiranjem u jednom kutku zemlje cijeli život.” Ali je li doista tako? Mogu li nas putovanja nečemu naučiti i možemo li zaista obogatiti svoju ličnost boravkom u drugačijim kulturama i krajevima?

Mogu, naravno, ako se samo malo potrudiš, izađeš iz zone komfora te prestaneš na putovanja gledati kao svojevrsni hedonizam i “odmor”. Pristupi putovanjima kao prema obrazovanju, jer ona to i jesu. Cjeloživotno obrazovanje. Evo kako nam putovanja mogu pomoći da obogatimo vlastito znanje o svijetu oko nas.

Vidjeti uživo je neprocjenjivo

Svi smo tijekom školovanja učili i čitali, a kasnije i kroz razne dokumentarce i knjige upijali informacije i prizore povijesno značajnih mjesta, događaja i osoba. Ali ništa se ne može usporediti s osjećajem kada napokon stvarno staneš ispred neke lokacije i svim osjetilima iskusiš nešto bitno, veličanstveno ili jednostavno zanimljivo. Definitivno nije isto vidjeti npr. Kolosej na ekranu i uživo. Zato, uputi se osobno na sva ona mjesta čije slike si pronašao u povijesnim udžbenicima i udiši isti zrak kao i drevne generacije. Razumijevanje povijesti na taj način ključno je za razumijevanje svijeta.

Razbija predrasude (ali i potvrđuje neke)

Francuzi su bahati, Amerikanci priglupi, Skandinavci hladni…. Sve su to predrasude i stereotipi duboko uvriježeni u našem podneblju. Ali imati takvo mišljenje bez ikakvog stvarnog pokrića je duboko pogrešno i zapravo bezvrijedno. Stoga treba iz prve ruke uvidjeti što je i je li uopće išta od toga istina. Sigurno ćeš se u nekim stvarima jako ugodno iznenaditi, ali u nekima možda i opravdati ranije stečeno mišljenje. Što je isto u redu, onda bar imaš opravdanu podlogu za stereotipne izjave.

Hrana, hrana posvuda

Svijet je jedno puno ljepše mjesto kada si u prilici uživati u svim mogućim okusima koje različite kulture i podneblja pružaju. Biti konzervativan u vezi namirnica, začina, okusa i načina pripreme će ti samo onemogućiti da otkriješ nešto stvarno sjajno. Odvažnost je tu itekako poželjna, uz naravno dozu zdravog razuma (neke životinje se ne bi trebale jesti, koliko god je takvo mišljenje možda licemjerno). Nema ništa loše u tome da odeš na comfort zalogaj u neki od svjetskih franšiznih fast food restorana, ali takav obrok na putovanjima treba svesti na minimum.

Razumijevanje radi većeg poštivanja (ali ne nužno i odobravanja)

Mi na zapadu se volimo dičiti stavom da je naš način života i naš svjetonazor najbolji i zapravo jedini ispravan. Takvo razmišljanje često vodi u crnu rupu ksenofobije i rasizma, a sve zbog zapravo najobičnijeg nerazumijevanja. Svi ljudi na svijetu dijele slične snove, slične strahove, koliko god su načini na koji žive i misle drugačiji. I da, može biti jasno da određene kulture upražnjavaju “upitnu” ideologiju, mnogi narodi drugačije gledaju na ljudska prava, ali pokušati razumjeti te razlike ne znači da ih automatski opravdavamo. Uostalom, što više pokušavamo o nečemu naučiti iz prve ruke i vidjeti svojim očima, to možemo s više argumenata i artikulacije izjasniti svoju kritiku. Ali naravno, tek kada se vratimo kući, nipošto na samoj destinaciji.

Testira tvoje strpljenje i smirenost

Neke destinacije u slabije razvijenijim dijelovima svijeta mogu ostaviti itekakve posljedice na naše živce. Ako te živcira birokracija, promet ili kvaliteta uslužnih djelatnosti ili poslovanja u našem podneblju, shvati da je kod nas zapravo med i mlijeko. Određene destinacije iscijedit će iz tebe zadnji atom živaca i strpljenja. Što je zapravo sjajna stvar. Naučit ćeš prihvatiti kaos i posljedično razviti tvrdi i debeli oklop i po povratku doma shvatiti da mnoge stvari zapravo nisu vrijedne živciranja.

Zato – odvaži se i putuj, ne moraš ni daleko ni dugo. Svaki korak ovog planeta skriva nešto što te može oduševiti, začuditi, naljutiti, šokirati. I sve te emocije su dobrodošle, jer uz njih razvijaš sebe kao osobu i na vlastitoj koži prikupljaš znanje i razumijevanje, kojeg nažalost tako nedostaje u svijetu. Lijepo nam je Gandalf rekao: “The world is not in your books and maps, it is out there”.

Sjajne destinacije otkrij ovdje:

  1. belogradchik_bugarska
  2. cipar_afrodita_plaza
  3. toskana_sorano
  4. napulj_cornicello