Speleon, poznat i kao centar podzemne baštine, slavi svoj prvi rođendan, a povod toga je za sve posjetitelje pripremio besplatan obilazak. Ovaj jedinstveni interaktivni muzej otvoren je početkom 2023. godine, a prostire se na čak 1.200 metara kvadratnih. 

Speleon predstavlja prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Speleon zapravo priča priču Baraćevih špilja – tu ćeš doznati sve o nastanku špilja, o nekadašnjim, davno zaboravljenim stanovnicima, ali i bićima koji dan danas obitavaju u ovoj špiljskom kompleksu. 

plitvicke_doline_speleon

Obilježavanjem prvog rođendana označen je ujedno i kraj velikog projekta sufinanciranog bespovratnim sredstvima iz Europskog kohezijskog fonda kojeg je provodila Javna ustanova Baraćeve špilje – za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području općine Rakovica. Cilj provedbe ovog projekta bio je održivo korištenje prirodne baštine Značajnog krajobraza Baraćeve špilje s ciljem doprinosa održivom društveno – gospodarskom razvoju općine Rakovica i Karlovačke županije. Jedan od ciljeva projekta bio je i stvoriti suvremenu infrastrukturu za održavanje raznovrsnih edukativnih i rekreativnih aktivnosti lokalnog stanovništva. 

U prvih godinu dana rada, Speleon je posjetilo približno 20 tisuća posjetitelja. Ulaz Speleona projektiran je u obliku velike staklene stijene, imitirajući ‘otvaranje’ ulaza u špilje, dok je filigranski raspored obodnih prostorija postava, s velikom centralnim dvoranom polifunkcionalnog karaktera, također inspiriran međuodnosom podzemnih špiljskih dvorana i avenija.Zapravo je teško zamisliti Baraćeve špilje bez Speleona. Naime, tu nećeš samo bolje razumjeti geologiju ovog područja nego ćeš vidjeti što je sve pronađeno i iskopano u tom podzemnom svijetu. 

Prvi rođendan posjetiteljskog centra Speleon i 19. Noć muzeja obilježit ćemo 26. siječnja. Centar će biti otvoren za posjećivanje od 10 do 22 sata, a besplatan obilazak za sve posjetitelje bit će u periodu od 17 do 22 sata. 

Ovogodišnja Noć muzeja obilježit će se pod sloganom „Muzeji i nova publika“. Posjetiteljski centar Speleon svojim sadržajima u kontekstu suvremene interpretacije (multimedijalnih sadržaja, hiperrealističnih replika, multi touch ekrana i osjetilne komore) primjer je edukativnog  sadržaja za nove generacije posjetitelja. 

Posjetiteljima će postav interpretirati stručnjaci prema tematskim cjelinama unutar centra – paleontologija, geologija, arheologija, biospeleologija i speleologija. U prostoru caffe bara održat će se glazbeni nastup, a sve posjetitelje nakon obilaska očekuju slatki zalogaji!