Kovanice koje posjetitelji bacaju u veličanstvenu rimsku Fontanu di Trevi, često sa sobom nose želje za ljubavlju, dobrim zdravljem ili povratkom u Vječni grad, ali ti isti novčići također pružaju praktičnu pomoć ljudima koje turisti nikada neće upoznati.

Već stotinama godina se u Rimu posjetitelji okupljaju kod legendarne fontane kako bi zaželjeli želju, slijedeći popularan ritual. No što se potom s tim novčićima događa? Nakon što se količina nagomila unutar nekoliko dana, sve se povadi i odnese u rimski odjel dobrotvorne organizacije Caritas, koja taj novac koristi za financiranje banke hrane, pučke kuhinje i projekata socijalne skrbi.

Godine 2022. je tako Caritas od fontane prikupio 1,4 milijuna eura. Sam proces vađenja kovanica je zahtjevan. Radnici lokalne komunalne tvrtke ih vade koristeći duga usisna crijeva te ih potom predaju Caritasu, gdje se suše sušilima za kosu te sortiraju i broje. Iz fontane se ne vade samo novčići. Radnici su tako najčešće znali nalaziti i nakit, kao i razne vjerske predmete.

Danju i noću, oko fontane se gomilaju ljudi pozirajući za fotografije. Legenda kaže da ako bacite novčić desnom rukom preko lijevog ramena u fontanu, vratit ćete se u Rim. Fontana di Trevi, dovršena 1762., prekriva jednu stranu trga Palazzo Poli u središnjem Rimu te sa svojim kipovima Tritona koji vode kola titana Oceanusa ilustriraju temu kroćenja vode. Nešto dalje u gradu nalazi se Caritasov supermarket, koji dijeli hranu potrebitim stanovnicima koji je mogu kupiti posebnim bonovima. Rad takve institucije, kao i mnogih drugih koje su usredotočene na pomoć stanovništvu slabijeg imovinskog stanja, financiran je upravo sakupljenim novčićima iz Fontane di Trevi.

Izvor: Reuters

Više o talijanskim destinacijama pročitaj ovdje:

  1. cadini_di_misurina
  2. cinque_terre_italija
  3. dolomiti_seceda
  4. napulj_hrana