Temperature ispod minusa, hladni vjetar koji nemilosrdno šiba, kapa i šal, znojenje pa hlađenje, pa ponovno znojenje… Koža tijekom zime svašta toga prolazi, a i često toga nismo ni svjesni. A tek kada tijekom zime boraviš često u planinama, stres kroz koji prolazi tvoja koža se multiplicira. Prikladno je sada za reći – osjetila sam to i na vlastitoj koži.

Crvenilo, osjećaj jakog zatezanja, svrbež, izgorena koža (ako je sunčan dan, a ti si zaboravio kremu za sunčanje) – to često osjećam tijekom samog planinarenja. A kad se spustim s brda, osjećaj zatezanja se pojača, a nije rijetkost da par dana nakon izleta mi se koža počne vidno perutati. Nakon par jesensko/zimskih izleta odlučila sam da moram obratiti više pozornosti svojoj koži jer negativne posljedice ne želim vući duži period. Koga zamoliti za pomoć? Naravno, tata-matu za zdravu i blistavu kožu, Jasminku Herceg iz Bliss Instituta.

“Zimski period za kožu vrlo često biva izazovan najprije zbog velikih razlika u temperaturi i čestih izmjena toplog i hladnog ambijenta, te suhog zraka u zatvorenim prostorima izazvanih grijanjem. Ovaj period najlakše će prebroditi deblje i otpornije kože, ali čak i njima zna nedostajati lipida, pa će čak i otporni tipovi osjetiti zatezanje ako vanjska temperatura padne do ništice. Koža je najveći organ kojoj je primarna uloga da štiti organizam, međutim dijelovi kože koji su cijele godine izloženi atmosferskim utjecajima, prolazit će kroz težak period prilagodbe, a to su koža lica, ponekad koža vrata i apsolutno uvijek koža ruku. Ljuskanje i crvenilo pojavit će se kod koža koje su osjetljivije i suhe, ali i kod onih koji nemaju redovitu njegu i tretman eksfolijacije, pa će koža sama pokušati odbaciti mrtve stanice, a u redovitoj produkciji novih neće imati dovoljno raspoloživih resursa da stvori one kvalitetne i otporne”, započela je svoju zimsku lekciju o njezi lica Jasminka koja ističe kako koža posebno u planinama prolazi kroz ekstremne uvjete.

Njega kože zimi

Kako kožu zimi pripremiti za odlazak u planine?

Moje prvo pitanje je odmah bilo – što mogu učiniti da svoju kožu pripremim što bolje na takve uvjete. Njen odgovor je bio – piling! Iskreno, malo me začudio taj odgovor jer sam bila uvjerena da prema svojoj koži lica prije odlaska u brda moram biti ekstremno nježna. Jasminka je odmah pobila moje “logično” razmišljanje.

“Treba ga prije svega napraviti kako bi se maknuli s epidermalnog sloja mrtve stanice kože i spriječili ljuskanje, a nakon toga staviti dobru hranjivu masku koja će osigurati koži dovoljnu nutritivnu vrijednost za brzu regeneraciju i pomoći joj u borbi protiv ekstremnih vremenskih uvjeta.”

Od velike važnosti je naravno i dnevna njega tijekom zime. Jasminka naglašava kako je bi bilo dobro njegu prebaciti na balzame i gušće teksture. No, to sve neće biti od pomoći ako ne radiš eksfolijaciju jednom do dva puta tjedno. Zašto? U protivnom će se koža boriti s upijanjem pa će, nažalost, većina proizvoda ostati na površini kože. Pomoći joj možeš i većinom unosom orašastih plodova koji su bogati zdravim mastima, ali i dovoljnim unosom vodom. Nažalost, svi mi tijekom zime često zaboravljamo na vodu, ali njen manjak vodi do nedostatka vlage koja je često uzrok disbalansa unutar dubljih slojeva kože.

Ako planiraš višednevni odlazak u brda tijekom zime, nemoj zaboraviti ponijeti i pokoji proizvod za njegu kože kako bi i nju nahranio nakon napornog dana hodanja. Mnogi od nas na to zaborave tijekom pakiranja jer gledaju na svaki gram kojeg stavljaju u backpack kako bi on bio što lakši. No, to nije opravdanje jer postoje proizvodi u malim pakiranjima.

“Decleor Neroli balm i serum su pakirani u 15 grama i 15 ml. Može li manje? Oba proizvoda su visoko koncentrirana, pa vam za jednu aplikaciju treba jedna kap seruma i balzam u veličini zrna riže, ne više od toga.  Ipak, mali nedostatak je što nemaju zaštitu od UV zraka, pa uz ove male dvije bočice ja bih ponijela i 50 ml Uriage termalne vode za zaštitnim faktorom”, savjetuje Jasminka.

Što s kožom nakon planinarenja?

Ako si svoju kožu dobro mazi i pazio prije planina, s njom ne bi trebao imati puno posla. Ali ako su uvjeti bili nemilosrdni, poput jakog vjetra koji često zna šibati u brdima, Jasminka preporučuje kožu nakon izleta nahraniti maskama s termo efektom koje će otvoriti pore i stvoriti zaštitni film na koži. I svakako povećati unos vitamina C i antioksidanta općenito jer tako koži pomažemo da se što prije oporavi.

No, zima nije samo hladnoća, zatezanje i perutanje kože, to je ujedno i fantastičan period za jače tretmane i samo jačanje strukture stanica kože – stoga iskoristi zimu!

“Ako nemaš većih problema, ono što spada u samu higijenu obavi svakako, a to je čišćenje lica. Ovaj tretman poželjno je raditi jednom kvartalno za mješovite i problematične tipove, a za osjetljive i suhe kože jednom u pola godine. Ovaj period možeš iskoristiti i za povećanje produkcije kolagenih vlakana kako bi tvoja koža zadržala elastičnost i dobar tonus, kao i za veće zahvate kao što su uklanjanje hiperpigmentacija ili jači multivitaminski tretmani”, ističe Jasminka.

Nakon što sam s Jasminkom popričala o njezi kože tijekom zime, dva do jedan dan prije odlaska u brda, obavim piling nakon kojeg na lice nanosim hranjivu masku. Svaku večer stavljam noćni serum te posebnu kremu za njegu područja oko očiju. Ujutro očistim i toniziram lice i nanesem hranjivu kremu s obaveznim zaštitnim faktorom. Ne moram naglašavati da nikad, ali nikad ne stavljam make up (big no no u brdima). Temeljito čišćenje lica je zato big yes yes kad se spustim s brda. Obožavam si napraviti i toplu kupku u kojoj opustim cijelo tijelo, a na lice nanosim hidratantnu masku, poslije koje lice obavezno nahranim serumom i kremom. Otkad se pridržavam ovog režima, primijetila sam da mi je koža manje pod stresom, a posebno se smanjio osjećaj zatezanja i samo perutanje zbog kojeg mi je uvijek bilo teško nanositi bilo kakav puder.

Svaka dodatna briga oko kože, vraća nam se dvostruko. Sve zapravo ovisi o nama i koliko smo odgovorni prema njoj. Na koncu je bit da i mi, ali i naša koža, prvenstveno u planinama uživamo te da si eliminiramo/smanjimo broj negativnih posljedica često ekstremnih zimskih uvjeta.

Foto: Pexels.com

Za one koji žele znati više 😉 :
1. Kako sam nakon skoro 20 godina promijenila boju kose?
2. Kako i zašto koristiti saunu?
3. A zašto zimi umjesto Plitvica ne bi posjetio Vražji prolaz i Zeleni vir?