Da, dobro si pročitao. Ulaz u jedno od najpoznatijih izletišta Gorskog kotara Zeleni vir i Vražji prolaz je zabranjen. 

Imali smo izvrstan plan za sredinu studenog – provesti ugodan vikend u Gorskom kotaru hedonistički uživajući u hrani i piću, a boravak zaokružiti posjetu Zelenom viru i Vražjem prolazu. I onda smo stigli do početka staze na kojem je osvanuo isprintan natpis: “IZLETIŠTE ZELENI VIR ZATVORENO od 19.11. 2020. do proljeća 2021. ULAZAK ZABRANJEN! No entry!”

Informacija me posve zatekla. Upoznata sam da planinarski dom i samo izletište radi u sezoni, odnosno da se tada plaća upad te da se može jesti i piti u domu, no nisam znala da se ulaz izvan sezone zabranjuje. 

vrazji_prolaz_zeleni_vir

Naime, prije dvije godine sam Zeleni vir i Vražji prolaz posjetila upravo usred zime, točnije početkom siječnja kada je područje bilo pod snijegom, a veliki slap je bio zaleđen. Predivan prizor! Naravno, na izlet smo se uputili s adekvatnom opremom.

Nažalost, na izletištu su ove godine nastradale dvije osobe koje su se poskliznule i pale s mosta u provaliju. Zadnja žrtva je bila upravo vikend prije našeg dolaska. 

vrazji prolaz i zeleni vir

Na službenoj stranici piše jedino sljedeće priopćenje: “Radno vrijeme: Izletište je od 19.11.2020. ZATVORENO do daljnjeg zbog niskih temperatura i mogućnosti stvaranja leda na mostovima i duž staza te je ULAZ ZABRANJEN”.

Kada smo Zeleni vir i Vražji prolaz posjetili prije dvije godine nigdje nije bio natpis da je ulaz zabranjen, a na stazi smo sreli i druge planinare. 

“Prilikom obilaska izletišta potrebno je imati adekvatnu planinarsku obuću zbog skliske podloge. Kanjon Vražji prolaz je vrlo zahtjevan za obilazak i potrebno se pridržavati uputa s info tabli duž kanjona. Molimo posjetitelje da se na ulazu u izletište upoznaju s mjerama sigurnosti i korištenjem obavezne opreme”, dodatne su upute na službenoj stranici. 

vrazji prolaz zeleni vir

Je li izričita zabrana uvedena zbog ovogodišnjih nesreća, teško je znati. Kako god, jedno od najljepših izletišta Gorskog kotara, koje je podjednako lijepo i zimi, zatvoreno je od daljnjega. Odnosno bolje rečeno, ulaz je zabranjen.

Otkrij još zanimljivih staza u Gorskom kotaru:

—> Oduševio te kanjon Kamačnik? Onda je izvor Kupe tvoja iduća destinacija!

—> Zašto je kanjon Kamačnik destinacija koju baš svatko treba posjetiti

—> Tražiš vrh čiji pogled oduzima dah? Uputi se na Kulu, najviši vrh Bjelolasice.