Najbolji su oni izleti koji spajaju bogatu i zanimljivu povijest, lijepu prirodu i dobru klopu, a upravo na ovoj jednodnevnoj avanturi po Hrvatskom zagorju dobivaš cijeli taj paket. Muzej krapinskih neandertalaca, dvorac Veliki Tabor i kasni ručak u poznatom restoranu Grešna gorica čine ovaj izlet kompletnim. 

Ako si u potrazi za jednodnevnim izletom na kojem ćeš naučiti štošta toga iz bogate hrvatske povijesti, a uz to kušati autohtona i tradicionalna jela, prvom prilikom trebaš sjesti u auto i uputiti se u Zagorje. 

Jutro provedi u Krapini i Muzeju krapinskih neandertalaca

Izlet započni šetnjom kroz Krapinu gdje na jednoj od terasa u samom centru popij kavu. Tvoja prva destinacija je Muzej krapinskih neandertalaca koji se nalazi nedaleko od svjetskih poznatog nalazišta krapinskih neandertalaca Hušnjakovo. 

muzej_krapina
Muzej krapinskih neandertalaca

Posjet ovom muzeju je pravi doživljaj. Sama zgrada predstavlja modernu “polušpilju”, aludirajući svojim oblikom na nekadašnji način života naših predaka. 

Moj savjet je prvo posjetiti sami muzej, a nakon što si se upoznao s bogatom povijesti ovog kraja, posjeti samo nalazište i tako zaokruži cijelu priču. 

Na samom početku obilaska čeka te projekcija filma i svakako odvoji vremena i pogledaj ga. Tako ćeš se više približiti neandertalskom čovjeku i njegovoj obitelji koja će te dočekati i u samom muzeju. 

Muzej na veoma jednostavan, interaktivan i zanimljiv način približava posjetiteljima svih generacija bogatu povijest ovog kraja, ali i nastanak Zemlje i na koncu čovjeka. Kroz muzej nemoj projuriti, uzmi si vremena jer ćeš iz njega izaći puno bogatiji. 

krapina_muzej

Veliki Tabor – jedan od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova u Hrvatskoj

Jutro smo proveli u prapovijesti, dok rano popodne započinjemo u 15. stoljeću. Naša iduća lokacija je predivan dvorac Veliki Tabor koji se ubraja u najočuvanije srednjovjekovne gradove u Hrvatskoj. Do prije par godina je Veliki Tabor doživio tužnu sudbinu velikog broja hrvatskih dvoraca, no nakon renovacije je zablistao u punom sjaju. 

Veliki tabor potječe iz druge polovice 15. stoljeća, a tijekom 17. i 18. stoljeća se iz srednjovjekovne utvrde pretvara u dvorac. Već izvana dvorac izgleda veličanstveno, ali tek unutra otkriva svu svoju raskoš. Unutrašnjost utvrde skriva nekoliko galerija, vinski podrum i velike svečane dvorane. 

Uz Veliki Tabor se vežu i brojne legende, a najpoznatija je ona o Veroniki Desinićkoj i njenoj zabranjenoj ljubavi s grofom Fridrikom Celjskim. 

Legenda govori kako se mladi grof Fridrik zaljubio u lijepu zlatokosu Veroniku, no njihova ljubav nije bila po volji grofa Hermana II. Celjskog koji je za svog sina imao posve druge planove. 

veliki_tabor
Veliki Tabor

Mladi zaljubljeni par je pobjegao te se potajno vjenčao u Sloveniji, no moćni grof je uskoro za to saznao. Po njih je došla vojska, no Fridrik je uspio spasiti svoju voljenu iz grada te je ona pobjegla preko Gorskog kotara i Kalnika do sela Sveta Margita. Fridrik biva uhvaćen i zatvoren u Celjsku kulu gdje je boravio četiri godine. Veronika unatoč svim naporima nije uspjela pobjeći te je zatvorena u Veliki tabor. 

Ljutiti grof je optužio Veroniku da je vještica koja je zavela njegovog sina, a suđenje je trajalo dva dana. Kako priča govori suci su izjavili: 

“Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice, a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane završen.”

Hermanu to nije bilo dovoljno te je jadna Veronika u dvorištu Velikog Tabora utopljena u posudi vode. Njeno tijelo je zazidano u zid koji spaja peterokutnu kulu s ulazom u dvorac. Prilikom čišćenja utvrde 1982. je pronađena ženska lubanja za koju se smatra da je pripadala Veroniki. Govori se kako tijekom dugih zimskim noći se i dan danas u Velikom Taboru mogu čuti jecaji nesretne Veronike

Grešna gorica – mjesto gdje ćeš uživati u tradicionalnim delicijama

Izlet završi u seoskom domaćinstvu Grešna gorica s čije terase se pruža divan pogled na Veliki Tabor i njegovu okolicu. 

1996. obitelj Podboj otvara ovaj ugostiteljski objekt koji i dan danas privlači goste koji žele uživati u tradicionalnim i autohtonim jelima ovog kraja. 

gresna_gorica

Prema legendi, upravo brežuljak Grešna gorica je bilo tajno mjesto gdje su se sretali Veronika i Fridrik. Kako je njihova ljubav bila zabranjena, brežuljak i dan danas nosi u svom nazivu riječ “grijeh”. 

Grešno dobra su i jela koja će vam poslužiti obitelj Podboj. Njihova jela su spoj tradicionalne recepture i modernog načina pripreme. Domaći naresci, sir i vrhnje, kukuruzni kruh, purica s mlincima, štrukli, sve to i više ćeš naći na njihovom meniju. 

gresna_gorica
Pogled na Veliki Tabor

Ovaj jednodnevni izlet predstavlja pravi vremeplov u neka davna i zaboravljena vremena. U vožnji ćeš uživati u prirodi Hrvatskog zagorja, a dan završiti uz prepoznatljive okuse ovog kraja. Dobitna kombinacija za dobar provod!

Korisne informacije za izlet Muzej krapinskih neandertalaca – Veliki Tabor – Grešna gorica: 

  • Muzej krapinskih neandertalaca: adresa šetalište Šetalište Vilibalda Sluge bb, Krapina, parking ispred muzeja, cijena ulaznice iznosi 60 kn za odrasle, djeca, studenti i umirovljenici plaćaju 30 kn. Muzej je otvoren od utorka do petka od 9h – 17h, te subotom i nedjeljom od 10h do 18h
  • Veliki Tabor: adresa Hum Košnički 1, Desinić, parking ispred dvorca, cijena ulaznice iznosi 25 kn za odrasle te 15 kn za djecu, studente i umirovljenike. Veliki Tabor je otvoren od utorka do petka od 9h do 17h te subotom i nedjeljom od 19 do 18h. 
  • Grešna gorica: adresa Taborgradska 35, Desinić,  parking podno objekta, radno vrijeme od ponedjeljka do nedjelje od 10h do 21h. Preporučujem stol rezervirati unaprijed, pogotovo vikendom (broj 049/343/001)

Otkrij još zanimljivih izleta po Hrvatskoj:

  1. kastel_svetvincenat
  2. kudin_most
  3. pazin_staza
  4. ruzica_grad
  5. slavonija_baranja