Početkom svake ljetne sezone HGSS-u sve više raste broj intervencija i akcija spašavanja čije uzorke možemo uz dobru pripremu prije samog izleta u planine otkloniti. 

Zadnjih dana HGSS je imao par akcija spašavanja stranih državljana koji su doveli sebe, ali i druge u za život opasne situacije. 

Spašavanje zlatnog retrivera Ringa zbog vrućine i umora

Stanica Zadar je 10. srpnja imala spašavanje zlatnog retrivera Ringa na području Tomića, odnosno na granici Nacionalnog parka Paklenica. Njegov vlasnik, inače strani državljanin, precijenio je teren i uvjete te jadni pas od umora i vrućine više nije mogao nastaviti dalje. 

“Tomići su poznati kao crna točka planinarskih staza. Ovdje je bilo, od 2017. do 2019. 19 akcija s preko 50 spašenih osoba. Uglavnom se radilo o umoru i dehidraciji nakon čega ljudi prelaze u stanje panike pa se gube, a nerijetko i ozljede. Staza za koju do 2017. nismo ni znali kada je u pitanju spašavanje odjednom je postala najčešća točka spašavanja HGSS-a u Paklenici. Pokušavajući otkriti uzrok kako bi prevenirali i zaustavili ovaj trend, a da se ne mora zatvoriti staza, uočeno je da je Upravi ta staza prikazana na turističkom zemljovidu na naslovnici. Nakon što je Stanica Zadar s upravom NP i izdavačem makla stazu s naslovnice zemljovida i akcije su prestale. Zanimljivo je i da na stazi za Tomiće nikada nisu spašavani hrvatski državljani. U 2020. akcije su prestale. Međutim to je godina kada se zbog pandemije povećao broj domaćih posjetitelja, a drastično smanjio broj stranih. U subotu je Stanica Zadar ponovno spašavala na Tomićima i to jednog zlatnog retrivera. Pet djelatnika Parka od kojih je jedan i član HGSS Zadar i jedan član HGSS Stanice Ogulin mariner nosilima spustili su psa do parkirališta. Nakon odmora i hlađenja vodom psu se vidno popravilo stanje. Inače ovo nije prva takva akcija HGSS-a. 2010. spašena je zlatna retriverica na Ugljanu, 2020. spašavatelji su nosili psa pasmine Leonberger u Maloj Paklenici, pomogli su izvući s litica nastradalog psa na području Ljupča, nekoliko desetina njih izvukli su iz jama jer su bili bačeni ili su slučajno upali, izvlačili ih iz potoka, šahtova… Osim pasa spašavane su i mačke, ovce, koze, prasad, zmije, više vrsta ptica. Ovim putem još jednom upozoravamo vlasnike kućnih ljubimaca da ih ne izlažu ovakvim ekstremnim vremenskim uvjetima koji vladaju ovih dana. Prilagodite aktivnosti navikama i mogućnostima vašeg kućnog ljubimca. Krški teren Velebita izuzetno je zahtjevan za sve koji na njega nisu navikli, piše na službenoj stranici HGSS-a

Na Biokovo bez dovoljne količine vode i u tenisicama 

Najnovija i šokantna akcija spašavanja dogodila se 11. srpnja na planinarskoj stazi Makar-Vošac na Biokovu gdje je strana državljanka bila dehidrirana, dezorijentirana i iznemogla. 

“Do nesreće je došlo zbog loše informiranosti o planinarskoj stazi, neadekvatne odjeće i obuće i zbog nedostatka vode i hrane. Stoga još jedan put pozivamo sve građane da budu odgovorni i ne podcjenjuju majku prirodu, a pogotovo ne planinu”, piše na službenoj stranici

Istraživanje labirinta suhozida u šlapama

No, nisu uvijek stranci ti koji precijene prirodu i na avanture krenu posve nepripremljeni. Dokaz tomu je akcija spašavanja koja se dogodila 7. srpnja u labirintu suhozida i makije negdje između Srime i Jadrije. 

“Spašavateljima daje informaciju da su njih dvojica predvečer išli potražiti zemljišne parcele koje je u nasljeđe dobio njezin suprug, nemaju vode, baterije mobitela su im prazne, ali ona ima njihovu lokaciju koju joj je suprug uspio poslati netom prije gašenja mobitela. Na teren odmah izlazi pet spašavatelja s jednim potražnim timom. Pregledom terena na karti i očitanjem lokacije unesrećenih određuje se kojim putem bi bilo najjednostavnije doći do izgubljenog dvojca. Spašavatelji dolaze na Jadriju te se upućuju prema njima i ubrzo uspostavljaju verbalni kontakt. Troje spašavatelja prelaze preko suhozida kroz krš i makiju te dolaze do dvojice prijatelja. Oni su dehidrirani i imaju dosta ogrebotina po tijelu. Nakon kratke pauze organizira se povratak. Kako jedan od njih na nogama ima „šlape“ za plažu hoda se polako, izbjegavajući neprohodne dijelove krša. Uz kraće pauze skupina stiže do vozila Stanice. Nakon predaha, ponosnog vlasnika parcela i njegovog prijatelja odvozi se do njihovog automobila, a i spašavateljima je vrijeme za počinak jer već je 2:30 h”, piše HGGS.

Tijekom ljetnih mjeseci veliki dio intervencija se tiču nesavjesnih i nedogovornih stranih državljana koji precijene svoje sposobnosti i često na izlet u planine gledaju kao na interesantnu avanturu o kojoj će pričati kada se vrate s godišnjeg odmora. No, optuživati samo strance je pogrešno jer se i hrvatski državljani često ponašaju na isti način. 

schlosserov_dom_risnjak

Osobno sam tomu bila svjedok prije tri tjedna podno Velikog Risnjaka gdje je naša državljanka u tenisicama stigla do Schlosserovog doma te molila da napuni svoju bocu koja je bila posve prazna. Imala je uza sebe samo jednu bocu vode, a izvora podno vrha nema. Kako uvijek sa sobom nosimo barem litru vode viška, dali smo joj svoju. 

Neadekvatna oprema, manjak vode i hrane, podcjenjivanje terena i neinformiranost o tipu staze može dovesti do kobnih posljedica. Sva tri gore navedena primjera mogla su se izbjeći da su njeni akteri barem malo razmislili prije nego su se uputili u prirodu. 

Stoga ljeti uvijek nosi minimalno tri litre vode, a u ruksaku neka se nađe i barem jedna litra za svaki slučaj. Nemoj ići u prirodu bez hrane, a adekvatna oprema je obavezna. 

Na izlet u prirodu nemoj ići poluprazne baterije mobitela (uvijek mora biti napunjena), ne zaboravi naglavnu lampu ako te kojim slučajem uhvati mrak i dobro prouči stazu. Budi obziran prema svojim kućnim ljubimcima i nemoj ih voditi na pohode za koje znaš da teško podnose. Terene bez hlada ostavi za neka druga, manje topla vremena, a ako i planiraš pohod na takvu vrstu terena uputi se u ranu zoru kako bi izbjegao najveće sunce. 

Budimo odgovorni – prema sebi, prema svojim suplaninarima (onim na dvije noge i onim na četiri šapice) i volonterima HGSS-a.

Poštujmo prirodu – uživajmo u njenoj lijepoj strani, ali budimo svjesni i one surove.

Nastavi čitati:

  1. 7_slapova_istra
  2. dinara_hgss
  3. planinarenje_zima
  4. vrazji prolaz i zeleni vir