Hrvatska gorska služba spašavanja danas slavi svoj 72. rođendan, a povodom toga su na svojim društvenim mrežama poslali samo jednu poruku – jednu, ali itekako snažnu!

“Na današnji dan prije 72 godine u Masarykovoj ulici na kućnom broju 1 u Zagrebu, održana je Osnivačka skupština Gorske službe spašavanja u Hrvatskoj. Ideja o ekipi volontera koji će spašavati živote ne samo da živi i danas, ona je utkana u svakog od naših 1148 volontera raspoređenih u 25 stanica diljem Hrvatske. Svi zajedno predani smo samo jednoj misiji – prevenciji, edukaciji, spašavanju i traganju za unesrećenima”, piše na službenoj stranici HGSS-a.

Pročelnik HGSS-a Josip Granić je povodom rođendana objasnio kako je Hrvatska gorska služba spašavanja sudjelovala u više od 10.000 akcija. Samo prošle godine je odrađeno čak 754 akcija spašavanja i 150 intervencija. 

“Naše ekipe bile su uključene u 196 potraga, 27 akcija na vodi i 48 akcija na skijalištima. Uz to, krajem 2020. i početkom 2021. godine svi zajedno suočili smo se i s najvećom tragedijom od neovisnosti Hrvatske – razornim potresom na Banovini. HGSS na tom terenu i dalje djeluje kao interventna snaga i temeljna sastavnica sustava civilne zaštite te unutar sustava Domovinske sigurnosti. Obišli smo 1.420 lokacija, odradili 2.164 preventivna obilaska, uspješno riješili 683 zadatka na visini i imali 39 angažmana potražnih timova sa psima koji su pronašli ljude i životinje pod ruševinama”, poručio je Josip.

Članovi HGSS-a su volonteri, primarno alpinisti, ali i speleolozi, visokogorski planinari i skijaši koji su obučeni za pružanje prve pomoći unesrećenima i obučeni su za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući spašavanja uz pomoć helikoptera, potrage na nepristupačnim terenima i akcije uz pomoć potražnih pasa. Oni bespogovorno i u bilo kojem trenutku daju svoje znanje i dragocjeno vrijeme za spašavanje tuđih života.

“Ljudi s velikim srcima i željom za pomoći drugima, najveće su bogatstvo koje imamo. Bez njih, ne bi bilo ni HGSS-a. Zato još jednom pozivamo sve građane i ljubitelje prirode – informirajte se i odgovarajuće opremite prije avanture u prirodi. Čuvajte sebe, a mi ćemo i dalje čuvati vas, poruka je pročelnika HGSS-a.

FOTO: HGSS

Nastavi čitati još priča o HGSS-u:

  1. 7_slapova_istra
  2. hgss_velebit
  3. dinara_hgss
  4. hgss_spasavanje
  5. premuziceva_staza

Tags