Bez obzira koliko često planinarili i koliko puta ste jednu dionicu prošli na proljeće, ona se mijenja pod snijegom. Planinarenje zimi je fizički zahtjevnije i znatno opasnije, stoga ako nemaš puno iskustva, adekvatnu opremu i nisi u fizičkoj kondiciji, nemoj ići na izazovne staze u zimskim uvjetima. HGSS stanica Gospić Valentinovo je dočekala akcijom spašavanja na Južnom Velebitu nakon koje je na svojim službenim kanalima poručila “Ljudi, ovako više ne ide i neće moći…”!

Planinarenje zimi na fotografijama izgleda romantično i bajkovito. Još kada ugledaš fotke zalaska sunca na Velebitu dok te okružuje bijeli pokrivač, odmah ti dođe da zgrabiš opremu i uputiš se na jednu od naših najpoznatijih, ali i najizazovnijih planina. 

Zadnja akcija spašavanja HGSS stanice Gospić dogodila se na Južnom Velebitu gdje je ekipa izašla na teren kako bi pomogla mladom planinarskom paru. 

Kako piše na službenim stranicama problemi su nastali kada je mladića u nozi, koju je prije pola godine slomio, osjetio bolove. Javljeno je da on više nije u stanju hodati.

“Dionica koju su planinari hodali u zimskim uvjetima fizički je vrlo zahtjevna i iziskuje dobru pripremljenost i poznavanje terena, adekvatnu opremu i znanje kretanja u zimskim uvjetima. Dosta toga u ovom slučaju je izostalo pa su onda i izgledi za nastanak neželjenog događaja bili visoki. Deset spašavatelja izašlo je na teren i iz pravca Jelove Ruje krenulo prema Šugarskoj dulibi. Na terenu su vladali pravi zimski uvjeti, uglavnom zaleđeni snijeg i prilično jak vjetar, voda se ledila u ruksacima. U 24 sata spašavatelji su došli do planinara. Nakon razgovora s mladićem ustanovili su da bi, uz dio tehničke opreme spašavatelja koja se koristiti za kretanje i preuzimanje ruksaka kako bi se rasteretio, on mogao samostalno nastaviti hodati prema skloništu Šugarska duliba. U 00.30 zajedno su krenuli prema njemu. Nakon kraćeg odmora planinari su ostali prespavati, a spašavatelji nastavili put prema vozilima. U 5 sati promrzli i iscrpljeni stigli su do vozila pa nastavili put kući. Trebalo je još dovesti do baze nakon cijele noći. Bila je ovo još jedna vrlo teška akcija spašavanja nakon koje spašavatelji Stanice Gospić imaju samo jednu poruku: ‘Ljudi, ovako više ne ide i neće moći…’”, piše na službenoj stranici HGSS.

Prirodu, pa tako i sami Velebit, nikad, ali nikad ne smiješ podcjenjivati i zamišljati sebe da poletno skakućeš po snježnim obroncima. Bez iskustva, kondicije, poznavanja terena, dereza i cepina zimi ne ideš na izazovnije dionice. Nesreće se događaju i onima koji ispunjavaju te uvjete, a kamoli onima koji nepripremljeni idu u planinarske pohode

Osvijesti da će HGSS uvijek izaći na teren, no to nemoj nikad uzimati zdravo za gotovo. Iza te vrijedne, hrabre i nesebične ekipe stoje ljudi koji svoje vrijeme, iskustvo, ali i život volonterski stavljaju tebi na raspolaganje. 

Pravilo je posve jednostavno – uvijek podcjenjuj sebe, nikad prirodu! Tako ćeš biti svjestan onoga što možeš, a ne onoga što želiš, onoga što je realno, a ne onoga što vidiš na Instagramu.

Naslovna fotka: Unsplash

Ako si planinar početnik, onda je Planinarski vodič za početnike idealno štivo za tebe:

  1. planinarske_staze
  2. planinarenje_kisa
  3. planinarenje_zimi_odjeca
  4. planinarenje_zimi-
  5. FOTO: Unsplash
  6. planinarske_markacije