Ima nešto magično u dugometražnim planinarskim stazama. Na njima izgubiš pojam o vremenu, postojiš samo ti i priroda oko tebe – otisnuti se u jednu takvu avanturu poseban je i nezaboravan doživljaj. Rumunjska će uskoro biti bogatija za novu stazu upečatljivog naziva Via Transilvanica koja će prolaziti kroz cijelu državu. 

Prije par godina posjetila sam Rumunjsku turistički. Otišla sam bez velikih očekivanja, a zemlja me oduševila na prvi pogled. Ova dugometražna staza proteže se na čak 1.400 kilometara, a povezat će sve ljepote i znamenitosti ove zemlje. 

To znači da ćeš na ovoj trasi uživati i u velebnim planinama i gustim šumama, ali i u dvorcima i gradovima. 

Izrada Via Transilvanice je podijeljena u više etapa, a realizacija je započeta 2018. godine kada je markirano prvih 100 kilometara. Tijekom 2020. godine je pripremljeno čak 800 km, dok je prošle godine sređena trasa od 254 km u Caras-Severin području. 

Prvi dio dionica je već prohodan, dok vrijedna ekipa vjeruje kako će cijelu Via Transilvanicu završiti krajem ove godine. 

Na službenoj stranici možeš pronaći pregršt korisnih i zanimljivih informacija ne samo o trasi nego doznati mnogo toga o Rumunjskoj

Kako bi bilo fantastično otisnuti se na ovu nezaboravnu avanturu!

Naslovna fotka: Unsplash

Nastavi čitati još zanimljivih planinarskih tema:

  1. dejan_duran
  2. via_adriatica_trail
  3. tatjana_savoric_moja_planina-min