Prije 32 godine, točnije 6. ožujka 1990. Park prirode Lonjsko polje imenovan je zaštićenim područjem. U upravo povodom ovog datuma, 26. ožujka obilježit će se Dan Parka prirode Lonjsko polje s bogatim sadržajem za posjetitelje u Posjetiteljskim centrima.

Idealna destinacija za svakoga, od obitelji s djecom do solo ljubitelja prirode tako će idući vikend imati pregršt slavljeničkih programa na više lokacija. Zato ti otkrivamo gdje pronaći što i kako provesti fantastičan dan!

U Krapju te od 10 sati očekuju kreativna radionica „Žabe i žapci, sunce i maslačci“ Gradske knjižnice i čitaonice Novska, tradicionalne dječje igre Društvo naša djeca „Osmijeh“ Rajić. Također, održat će se radionica Parka prirode Lonjsko polje pod nazivom „Što su invazivne vrste?“ te kreativna radionica „Proljetnice“ Hrvatskog fotosaveza. Klinci će također moći uživati u radionici za djecu na engleskom jeziku Pučkog otvorenog učilišta Novska.

U 10 sati također ćeš moći otkriti Lukinu zagonetnu stazu Turističke zajednice Grada Novske, prikaz novljanskog veza koji će voditi Udruga Iskra te brojna predstavljanja. Među njima su predstavljanje rada i djelovanja Udruge mladih Novska koje organizira Drvni centar, predstavljanje Društva književnika Sisačko – moslavačke županije, predstavljanje umjetnice Ivane Komel, ali i predstavljanje Zoološkog vrta Grada Zagreba, Glazbene škole Novska te predstavljanje SIMORA i PISMO i Katoličke osnovne škole u Novskoj.

U 11.30 možeš se pridružiti predavanju i razmjeni sjemena – Biovrt: vrtlarenje u skladu s prirodom i dobre organske tehnike. Naravno, ne izostaje gastro ponuda i šaran na rašljama (ŠRD JEZ Jasenovac) te palačinke i hamburgeri (Palačinke bar Tweety).

Ako želiš, možeš iskoristiti i cjelodnevnu ponudu: plovidba čamcima na solarni pogon, plovidba brodićem Vodomar , panoramska vožnja turističkim vlakićem i najam bicikla. Također, moći ćeš odraditi i vođene šetnje koje kreću iz Krapja do sela graditeljske baštine (u 11, 14 i 16 sati) te obilazak ornitološkog rezervata Krapje đol u 10 i 13 sati.

Za vođene ture i vožnje potrebne su najave na 044-672-080

U Repušnici te od 10 sati očekuju kreativna radionica „Proljetnica“ Parka prirode Lonjsko polje, likovna radionica Turističke zajednice grada Kutine i Društva naša djeca Kutina, Udruga Topot koja organizira jahanje konja te predstavljanje KUD-a Repušnica kroz pjesmu i ples.

U 13:30 možeš se pridružiti predavanju „Aroma terapija“, a i ovdje neće izostati sjajna klopa uz šarane na rašljama koje će predstaviti Udruga zu očuvanje tradicionalnog ribolova Hanja.

Vođena šetnja Koščevom stazom započinje u 11 sati i potrebna je najava na 044-652-427, a cjelodnevna ponuda nudi najam bicikla te samostalni obilazak nove promatračnice „Ptica kosac“.

U Čigoču te od 10:30 sati očekuje priča o bijeloj rodi, predstavljanje KUD-a Kratečko kroz pjesmu i ples te vođena pješačka tura retencijom Lonjskog polja u Mužilovčici koja kreće u 12 sati.

Radionica za male kreativce „Proljetnica“ Parka prirode Lonjsko polje počinje u 13:30 sati, a cjelodnevna ponuda nudi najam bicikla te samostalni obilazak pješačke staze „Staza posavaca“ i promatračnice „Roda“.

Odlična informacija je kako turistička zajednica Grada Siska organizira autobusnu liniju Sisak – Čigoč – Sisak s polaskom u 10 sati s Autobusnog kolodvora Sisak te povratkom iz Čigoča u 16:30 sati.

Svoje mjesto za autobusnu liniju iz Siska možeš rezervirati na 044-715-115, a šećer na kraju je slavljenička torta koja se u 13 sati reže u svim posjetiteljskim centrima.

Sretan rođendan Lonjskom polju!

Naslovna fotka: Unsplash

Dodatne ljepote Parkova prirode otkrij ovdje:

  1. skloniste_biokovo_pakline
  2. planinska_kavana
  3. tauberove_stijene_papuk
  4. horvatove_stube