“Vrlo vidljiv utjecaj čovjeka na prirodu!” je rečenica s kojom je Park prirode Medvednica najavio veliku akciju čišćenja koja će se održati u subotu 26. ožujka. 

Mislim da ne postoji lokacija u prirodi u Hrvatskoj na kojoj sam boravila, a da je bila posve bez smeća. Čak sam i unutar Nacionalnog parka Plitvička jezera skupljala smeće iza posjetitelja koji su bili uvjereni kako će njihovi sokići nekom magijom nestati sami od sebe. 

Park prirode Medvednica ovog vikenda će čistiti četiri lokacije (Kustošijanski makadam, Zelena magistrala-Ponikve, Donja Podgora i šume uz prometnicu od Stubičkih Toplica prema Kraljevom vrhu), a akciji su se priključile brojne organizacije koje će pomoći da se barem dio smeća unutar Parka sigurno odstrani. 

Veliki problem predstavlja takozvani glomazni otpad kojeg ljudi odlažu u prirodi. Gume, stara bijela tehnika, namještaj, građevinski materijal – mnogo toga se nalazi na popisu. 

Brojni parkovi prirode redovito imaju akcije čišćenje koje pokazuju koliko je čovjek nemaran po pitanju odlaganja svog smeća. Čini se kako je priroda tako prikladna lokacija za to. 

Park prirode Učka je krajem prošle godine imaju akciju čišćenja guma. Služba čuvara prirode Javne ustanove Park prirode Učka nekoliko je mjeseci prikupljala odbačene gume, često i na teško pristupačnim lokacijama. Do kraja akcije sakupljeno je gotovo četiri tone guma, koje su iz Parka odvezene na reciklažu tehnološkim postupkom. 

gume_ucka
FOTO: Park prirode Učka

Priroda nije kanta na smeće. Srećom pa smo uzimili kante i kontejnere za smeće. Imamo i mjesta za odlaganje velikog otpada. Iskoristiti moderne izume, a prirodu ostavi na miru!

horvatove_stube