Općina Fužine, božanstvena gorska rivijera, apsolutni je hit za obiteljski proljetni odmor, daleko od gužvi i u potpunom dodiru s prirodom koja nam nasušno treba za istinski,  dubinski odmor i veselje.

Smještena o okrilju planinskih masiva i  protkana gorskim vodenim biserima, jezerima Bajer, Lepenica i Potkoš idealna je za  laganu šetnju uz jezero gdje ćeš uživati u igri još sramežljivog proljetnog sunca  i vode te u jedinstvenoj plesnoj koreografiji veličanstvenih labudova i divljih patkica. Upravo zbog labuđe predstave, jezero Bajer je svojevrsno prirodno labuđe jezero u kojem bi i Čajkovski uživao. Ovaj jedinstven prizor na romantično, gotovo nadrealno labuđe jezero moći ćeš ovjekovječiti i na  proljetnom photo pointu kojeg je za posjetitelje organizirao Ured za turizam Općine Fužine. Naravno, ako podijeliš svoju fotografiju s  photo pointa na Facebook i Instagram društvenim mrežama uz oznaku @visitfuzine i #visitfuzine sudjelovat ćeš i u nagradnoj igri koja donosi pregršt zanimljivih nagrada, a ponajviše divnih uspomena.

Naravno, tu fotografijama i nadasve nezaboravnim uspomenama nije kraj jer ako se odvažiš na lagani uspon do vidikovca Preradović prije svega uživat ćeš u prekrasnom pogledu na prirodnu arhitekturu ovog kraja, istinskom zadovoljstvu osvajanja jednog ovako divnog planinskog izazova i svježem zraku koji će napuniti tvoj organizam revitalizirajućom energetskom dozom. Dakako, uskrsne blagdane možeš proslaviti u jednoj od lokalnih sakralnih objekata na misnim slavljima. Dakako uskrsne delicije goranskog kraja isprobaj u lokalnim restoranima.

Jurjevo u Liču i 200 godina Crkve sv. Jurja

Ove godine tradicionalna proslava Jurjeva u Liču obilježava i 200 godina obnove Crkve sv. Jurja, a slavlje već kreće  od  20. travnja i traje sve  do nedjelje  24. travnja. Proslavu će obilježiti misna slavlja i niz interesantnih događanja. Tradicionalna događanja kreću već u srijedu, 20.04. prvim danom trodnevnice uoči proslave blagdana sv. Jurja u 18:00 sati i održavat će se do subote u isto vrijeme u Crkvi u Liču. U petak, 22. travnja od 16:30 u Domu kulture u Liču održat će se promocija knjige Mirjane Crnić Novosel „Štokavsko ikavski govor u Gorskome kotaru“. U petak, od 19,30h u centru Liča krenut će i šetnja bakljama do Vicičevog mosta gdje će se zapaliti tradicionalni krijes uz harmoniku i gitaru.

Kulturno-povijesna vrijednost Vicićevog mosta seže do početka 20. stoljeća kada je u Liču počela gradnja „Vicićeve ulice“, tada glavne državne ceste koja je povezivala središte mjesta, Viciće od nekadašnje kuće Jose Vicića do Bukove kose, povrh Ličkog polja. Cesta je izgrađena uz trošak 17 tisuća  forinti, duga 13 km, a široka 3  do 4 metra. Preko rječice Ličanke izgrađen je most što je omogućavalo prelazak zaprežnih kola i ljudi naročito u proljetnim i jesenskim mjesecima kada bi Ličanka nabujala. Most je bio sagrađen od drveta instaliranog na kamene “babe” nosače, čiji su ostaci vidljivi i u današnje vrijeme. Radove je izvodio poduzetnik Ivan Marušić iz Grižana, a planiranje i nadzor radova kraljevski nadšumar Slavoljub Tvrdonja iz Fužina. Nakon izvršenog pregleda kraljevske komisije iz Zagreba “bi predana ova cesta kolna puku za promet i izvoz drva iz šume.”

U subotu od 15 sati posjetitelji će uživati u Pastirskim igrama za djecu i odrasle koje donose i niz vrijednih nagrada, a po završetku misnog slavlja od 20 do 23 sata u Domu kulture u Liču održat će se svečano obilježavanje 200 godina od obnove Crkve sv. Jurja. Svečanost će pratiti kulturno-zabavni program na kojem će nastupati Zbor Vrelo, zbor Lič, zbor Lokve i zbor Fužine te vokalna skupina DIM iz Delnica. Druženje će se nastaviti uz nastup tamburaša “Zrinski“.

Nedjelja je rezervirana za Šahovski turnir Jurjeva 2022. koji počinje  od 10 sati, a pobjednike očekuju vrijedne nagrade. Proljetne praznike u Općini Fužine možeš začiniti posjetom špilji Vrelo, izletištu Šumska bajka s divljim životinjama, vožnjom kočijom uz jezero Bajer ili pak istraži ovo područje buggy vozilima. Ako ti nedostaje adrenalinskog doživljaja svakako se  najavi i posjeti Zabavni i paintball  park Vrata. Više informacija potraži na Facebook stranicama Ureda za turizam Općine Fužine @tfuzine

Dodatne izlete i aktivnosti pronađi ovdje:

  1. lokvarsko_jezero
  2. schlosserov_dom_risnjak
  3. planinarske staze za djecu
  4. lokvarsko_jezero