Dočekaj svibanj u Gorskom kotaru jer to je mjesec kada se proljeće u ovoj zelenoj oazi veličanstveno budi, što itekako pozitivno utječe i na regeneraciju ljudskog organizma. 

Kao multisenzorna bića doživljavamo svijet na dvjema razinama. Jedna vidljiva, a druga skrivena, no itekako je nevidljivim sponama povezana s prirodom. Istraživanja pokazuju da smo primarno usmjereni na vizualne aspekte, no priroda goranskog kraja pruža značajno više i u ne-vizualnom doživljaju. 

gorski_kotar-

Lagana šetnja goranskim šumama, koja je prošarana mirisima bjelogorice, crnogorice i brojnim šumskim biljem te proljetnim cvijećem, izvrstan je oblik aromaterapije. Ujedno, udišući „gutamo“ bioaktivne tvari koje se nalaze u listićima i iglicama drveća, što itekako blagonaklono djeluje na naš organizam. Taktilni doživljaj prirode, dodir kore drveta, cvijeta… potiče razinu unutarnjeg zadovoljstva i radosti. Dakako, i konzumiranjem prirodne hrane kojom goranski kraj obiluje, a koju domaći restorani i lokalna obiteljska gospodarstva s pažnjom oplemenjuju, pružit će organizmu niz dobrobiti i aktivirati niz dobrih unutarnjih fizioloških procesa. 

Hormoni sreće i boravak u prirodi Gorskog kotara

Uživanjem u neodoljivoj prirodi Gorskog kotara aktivira ćeš dopamin, hormon nagrade koji je  ključan u motivaciji kako bi ostvario životne ciljeve, kao i serotonin, koji je stabilizator našeg raspoloženja. Isto tako neće izostati ni aktivacija oksitocina, hormona ljubavi kao i endorfina, prirodnog analgetika. Dopamin aktiviraš, između ostaloga, unosom hrane, stoga se svakako  odvaži na #Gastroventure à la Gorski kotar, gastroslasnu avanturu u goranskim restoranima. 

Oksitocin, primjerice, možeš aktivirati trčanjem goranskim šumama, serotonin aktiviraj antistresnim odmorom u Gorskom  kotaru i boravkom na suncu. 

golubinjak-

Pojačanom tjelesnom aktivnošću, kao što je uspon na jedan od vidikovaca Gorskog kotara, aktiviraj endorfin. Tu su još najvidljivije, a postojane i spone s prirodom. Frekvencije koje odašilje netaknuta, neukroćena priroda Gorskog kotara potiče te na gotovo duboko meditativan mir kada u tvom umu jednostavno utihne kaos svakodnevnih misli, što utječe na jasnoću uma. Naprosto ne možeš ostati imun na odmor koji ti pruža neodoljiva priroda goranskog kraja, gdje ćeš se apsolutno prepustiti uživanju koje zaslužujete. Stoga samo kreni put Gorskog kotara i planiraj svoj odmor kako bi oživio svaku svoju stanicu u tijelu. A svibanj, pravi proljetni goranski mjesec, te očekuje.

Vikend događanja – od tajni mistične goranske šume do tragova u divljini

Gorani su za tebe pripremili niz raznovrsnih događanja. U subotu 30. travnja sudjeluj u jedinstvenoj paradi trkaćih automobila, od povijesnih do modernih, koja se  održava u  sklopu ultra atraktivnog Auto Showa u Fužinama. 

bijele_stijene

U Hribu na obiteljskoj radionici Priroda u tebi upoznaj bioraznolikost i divljinu Gorskog kotara. U Lokvama se odvaži na originalan obilazak prirode Tajne mistične šume i dubokog jezera uz pratnju stručnog, licenciranog vodiča. U Brodu na  Kupi svakako sudjeluj u  vrhunskoj manifestaciji Noć tvrđava-Tragovi u divljini, koja se organizira u Kaštelu Zrinskih, gdje se održava bogat program s brojnim edukativno-istraživačkim igrama. 

Nedjelja, 1. svibnja rezervirana je za još jednu fantastičnu radionicu Mudrost biljaka, koja se održava u Hribu. Tada  se u Gerovu u Svetištu Majke Božje Karnelske, koje je smješteno na Svetoj Gori ponad vrela Gerovčice, otvara hodočasnička sezona. 

fuzine

Više informacija o događanjima i planu boravka  u goranskom  kraju potraži na društvenim mrežama Turističke zajednice Gorskoga kotara (Facebook i Instagram).

FOTO: Mario Jurina

produzeni_vikend_gorski_kotar
park_suma_golubinjak
  1. veliki_risnjak
  2. lokvarsko_jezero
  3. schlosserov_dom_risnjak
  4. lokvarsko_jezero