Izvrsna gastronomija, bogato kulturno nasljeđe i netaknuta zaštićena priroda glavna su obilježja područja podno Papuka, najljepše planine u Slavoniji. Sve to bogatstvo predstavit će Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ koja će se održati od petka 27. do nedjelje 29. svibnja u Velikoj. Smotra se ove godine obilježava po jubilarni 30. put kako bi prikazala način života područja Zlatnog Papuka s naglaskom na njegovu gastronomiju.

Središnja manifestacija 30. Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ je 11. Najduži stol koji će se održati u subotu 28. svibnja od 19.00 sati. Na Najdužem stolu razne će specijalitete pripremiti i predstaviti stanovnici, ugostitelji i proizvođači područja Zlatnog Papuka te gosti iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja s naglaskom na prirodni i autohtoni proizvod kao inspiraciju u gastronomiji. Uz izvorne gastronomske specijalitete, na manifestaciji će biti i izdvojen prostor za degustaciju vina.

Najduži stol smo odlučili malo osvježiti, ali zadržati njegov identitet. Od ove godine ćemo kao organizator usmjeravati događaj očuvanju prirode i isticati važnost ekologije. Svaki posjetitelj će na ulazu dobiti ekološki pribor za jelo i čaše za kušanje hrane na svim stolovima izlagača“, istaknuo je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk, te dodao da će na Najdužem stolu biti izlagači iz cijele Hrvatske – s kontinenta i obale – gosti iz Mađarske, Rumunjske, Srbije i Bosne i Hercegovine koji će pripremati svoje izvorne specijalitete, razna udruženja poljoprivrednika i obrtnika, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te podizvođači s područja Zlatnog Papuka.

Uz bogat trodnevni program, koncerte Vanne, grupe Vigor i Slavonskih lola, jubilarna 30. Međunarodna smotra folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ u organizaciji KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike, Turističke zajednice Zlatni Papuk i Općine Velika u nedjelju 29. svibnja okupit će 15-ak izvođačkih skupina iz cijele Hrvatske i šire – Veličke mažoretkinje, Dječji vrtić Velika, KUD „Ivan Goran Kovačić“ Velika, HKUD „Slavonija“ Jakšić, KUD „Čačinci“ Čačinci, KUD „Šijaci“ Biškupci, HIG “Budimpešta“ Mađarska, HPD “Matija Gubec“ Tavankut, Srbija, HKUD „Dubrave“ Aladinići, BiH, KUD “Klokotič“ Rumunjska, RKUD „Rudar“ Raša, KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Matica umirovljenika Velika – Pjevačka skupina „Ledena berba“ i drugi.

Događaji poput Međunarodne smotre folklora „Čuvajmo običaje zavičaja“ izvrsna su prilika za upoznavanje kulture i gastronomije područja Zlatnog Papuka, a to iz godine u godinu prepoznaje i sve veći dio posjetitelja iz Hrvatske i regije.

vikend_papuk

Što sve raditi na Papuku otkrij ovdje:

  1. jankovac_papuk
  2. papuk_sto_jesti_piti
  3. cesljakovacki_vis_papuk
  4. velicki_grad_papuk