Hrvatska gin scena zadnjih godina je toliko živa i kreativna, a brojni hrvatski brendovi osvajaju svjetski priznate nagrade. To znači samo jedno – imamo vraški dobre ginove. Među njima se ubraja i Murska dekla, gin koji zavodi svojom pričom, opčinjava svojom ambalažom, a razoružava svojim okusom. 

Kada se spomene alkohol i Međimurje, sigurno ti nije prva asocijacija gin. Ovaj dio Hrvatske je poznat po vinima, no budi se i gin scena. Nju predvodi mlada, no već sad uspješna destilerija Blazar koja stoji iza craft gina Murska dekla.  

murska_dekla_gin

Ovu međimursku destileriju su osnovala tri srednjoškolska prijatelja Ivan Blažon, Jura Goričanec i Marko Car, a sva trojica su, vjerovao ili ne, inženjeri. Ivan je agronom, a Jura i Marko su ferovci. Uz posao koji svi imaju u vlastitim strukama, Jura i Marko završavaju doktorate na FER-u, a Ivan se, u suradnji s lokalnim OPG-ovima, bavi razvojem lokalnog poduzetništva. 

Priča oko nastanka gina Murska dekla je u isto vrijeme spontana, no u samom procesu izrade je izuzetno promišljena i do u detalje razrađena. “Svaka dobra ideja započinje i dobrom pričom, takav je barem naš stav”, kroz smijeh objašnjava ovaj gintastični trojac te se prisjeća jedne kobne večeri iz 2018. godine.

“Ovo je krenulo kao, onaj pravi, prijateljski razgovor gdje smo više puta spomenuli bilo bi super imati ovo, pokrenuti ono, kreirati nešto vlastito itd…. Među raznim realnim i nerealnim maštarijama, uvijek smo se nekako vraćali ideji vlastite destilerije i vlastitog proizvoda. Svjesni kako nas zanimaju i vesele slične stvari, gotovo pa kroz šalu, krenuli smo u dogovor. Tada je nastalo i obećanje, pa čak i izazov, da na istom mjestu i u isto vrijeme za godinu dana nazdravimo vlastitim ginom. Krenulo je kao šala, ali obećanje smo ispunili i godinu dana nakon nazdravili vlastitim ginom – našom Murskom deklom!”, objašnjavaju dečki. 

gin_murskla_dekla

Često ih ekipa pita zbog čega su odabrali baš gin, no oni ističu da osim ljubavi prema tom piću, drugi razlog nisu imali. Gin i sami vole piti, a u tom trenutku im se njegova izrada činila kao najrealnija opcija.

Iskustva s izradom gina prije te sudbonosne večeri nisu imali. Ponešto su znali o kreiranju žestokih alkoholnih pića, no o ginu su počeli učiti tek nakon što je pao dogovor. Nakon godinu dana Murska dekla je ugledala svjetlo dana.

gin_murska_dekla

Naglasak u prvoj godini, ali i općenito, nam je uvijek bio proizvesti kvalitetan proizvod iza kojeg 100% stojimo. Uz kvalitetu samog proizvoda, fokus nam je isto tako bio i stavljen na vizualni identitet same boce i brenda, cilj je bio stvoriti bocu koja je prepoznatljiva i oku ugodna.”

Mitsko biće Murska dekla predstavlja ovaj aromatični gin

Dok Međimurci točno znaju koga zavodljiva djeva na boci ovog gina predstavlja, većina i nije baš sigurna tko je to mitsko biće.

“Kako smo sva trojica strastveni ljubitelji prirode, bilo nam je logično da će i naš brend biti povezan s njom i tako smo odlučili nazvati naš gin prema staroj narodnoj priči o Murskoj dekli koja predstavlja šumsku vilu, točnije, duh vode i bilja. Dekla se rađa u proljeće, a najčešće se pojavljuje u obliku djevojke koja je slobodna, besmrtna i brižna. Ideja je bila da se bocom dočara legenda o Murskoj dekli, zaigranoj i mističnoj vili te da se dodatno istakne veza s prirodom. Tako smo došli do, prema našem mišljenju, zanimljivog i vizualno atraktivnog koncepta u kojem crtež na prozirnoj prednjoj etiketi oživljava bojama sa stražnje etikete. Odabir boja pri tome asocira na prirodne sastojke i Međimurje, njegove plave rijeke, zelene šume i vinovu lozu kao poseban sastojak našeg gina”, objašnjavaju dečki etiketu boce iza čije ilustraciju stoji ilustrator Ivan Gatarić, a realizirana je od strane agencije KPR.

gintasticni_murska_dekla

Sami gin je prema svim kriterijima klasičan London dry gin u kojem se može uživati u raznim kombinacijama. Posebnost Murske dekle su citrusne note, što ovaj gin čini izrazito aromatičnim. 

“Citrusne note i ta aromatičnost se, osim u konzumaciji, posebno osjete prilikom otvaranja naše boce.”

Feel the whisper of nature, odnosno Poslušaj šapat prirode je slogan destilerije i u svom radu veliku pozornost pridaje korištenju sirovina iz hrvatskih OPG-ova, a održivost je utkana u njihov brend. 

murska_dekla

Mi se držimo jednostavne filozofije koja podrazumijeva uživanje u životu, povezanost s prirodom i jednostavno to što nam i slogan govori da stanemo na minutu poslušamo šapat prirode i opustimo se. Smatramo kako se upravo tu najbolje vidi naša povezanost s prirodom. U prirodi je potrebno uživati, potrebno je biti zahvalan na onome sto nam ona daje i, kako smo već rekli, jednostavno stati i poslušati sto nam ona govori. U prirodi je potrebno uživati, potrebno je biti zahvalan na onome što nam ona daje i,  kako smo već rekli, jednostavno stati i poslušati što nam ona govori.”

Brojne nagrade su potvrda kvalitete gina Murska dekla

Murska dekla se već može pohvaliti nagradama koje su samo dokaz da su dečki napravili izuzetno dobar gin. 

“Neke od nagrada kojima se možemo pohvaliti su zlato na prestižnoj svjetskoj smotri vina i žestokih pića u Hong Kongu – CWSA, za iznimnu kvalitetu i pitkost proizvoda. Uz najaktualnije zlato na CWSA-u, možemo se pohvaliti i IWSC srebrenim certifikatom te broncom na London Spirit Competitionu. Takvi rezultati čine nas ponosnim i daju nam, u neku ruku, potvrdu da se krećemo u pravome smjeru, no isto tako nas i motiviraju da budemo bolji i da još više radimo na našem proizvodu, a samim time i da sam proizvod bude još bolji.”

Ispijanje gina je svojevrsni ritual, a mene je zanimalo na koji način dečki vole piti Mursku deklu i koji je njihov ultimativni “recept”.

gin_murska_dekla

“Kako smo i prije spomenuli, radi se o izrazito aromatičnom ginu kojem nije potrebno previše sastojaka da zadovolji nepce potrošača. Iz tog razloga bismo uvijek preporučili ljudima što jednostavnije kombinacije da se maksimalno osjete sve arome gina. Prema našem mišljenju Murska dekla je najbolja u klasičnoj gin&tonic varijanti. Pritom treba pripaziti na to da to bude tonik sa što manje šećera i uz to dodamo jednu krišku limete i to je to. Jednostavno, brzo i osvježavajuće!”, savjetuju dečki.

Za sada dečki iz destilerije Blazar ne organiziraju degustacije gina, no već se kuju planovi. 

“Ono što znamo često raditi i što je dosad uvijek imalo super odaziv jesu naše Gin radionice gdje, uz stručno vodstvo, publici predstavimo gin na najbolji mogući način – od povijesti do proizvodnje, uz, naravno, i degustaciju. Uskoro spremamo i na ovom području nešto novo, tako da pratite nas i naše kanale za više informacija!”

Trenutno se destilerija nalazi u onoj najtežoj fazi, a to je testiranje novih proizvoda i kombinacija koje bi uskoro mogli predstaviti i javnosti. Novost je Murska dekla mobilni bar koji će razveseliti sve ginoljupce. 

Dopusti da i tebe očara mitski gin Murska dekla kojeg možeš kupiti na službenom webshopu po cijeni od 233 kn (0,7 l). 

gin_vodic
gin_zacini