U ponedjeljak 27. lipnja 2022. istaknuti hrvatski arhitekt Andrija Rusan prezentirao je idejno rješenje Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu. Suvremeni kompleks na tri etaže ukupne površine 4.600 m2 bit će mjesto istraživanja i upoznavanja bogate halštatske kulture koja Kaptol i Požeško-slavonsku županiju stavlja na kartu važnih i atraktivnih arheoloških nalazišta u nacionalnom i europskom kontekstu. Ova investicija nadogradnja je i turističke ponude općine Kaptol, područja Turističke zajednice Zlatni Papuk i Zlatne Slavonije.

„Interpretacijski centar halšatatske kulture bit će razlog dolaska novih posjetitelja na naše područje – osobito ljubitelja povijesti i kulture iz čitave Europe, znanstvenika, škola i obrazovnih ustanova kojima će vrijeme provedeno u Interpretacijskom centru približiti ovo jedinstveno arheološko nalazište koje je već godinama prepoznato kao značajno kulturno bogatstvo, osobito kroz manifestaciju Halštatski dani i kulturno-turističku stazu Putevima ratnika. Upravo se zbog sinergije zaštićene prirode i bogate kulturne ostavštine turisti na naše područje vraćaju iz godine u godinu, a Interpretacijski centar halštatske kulture dodatan je iskorak u ponudi naše destinacije“, istaknuo je Tomislav Galić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk.

centar_halstatska_kultura

Moderna i elegantna zgrada s upečatljivim potpisom jednog od najnagrađivanijih hrvatskih arhitekata prepoznatog i u internacionalnim razmjerima dominirat će prostorom kreativnim arhitektonskim rješenjima poput dva velika luka koja tvore izložbeni prostor i ostakljenim zidovima kojima krajolik Zlatne doline postaje dio interijera.

centar_halstatska_kultura

„Lokacija je zaista prekrasna, na samoj vodi, podno zelenih padina Papuka. Tamo ljudi mogu doći na vikend, ali i na tjedan dana odmora. U Centru su predviđeni prostori u kojima se mogu održavati koncerti, predavanja, druženja… Postoji prostor za muzej, ali i prostori za istraživanje, pohranu, kao i  prostor  u kojem će stanovati znanstvenici  koji će doći na istraživanja“, izjavio je Andrija Rusan, projektant Interpretacijskog centra halštatske kulture u Kaptolu.

Interpretacijski centar i centar za posjetitelje pružit će prostor za daljnja istraživanja ovog značajnog nalazišta, prikladnu obradu pronađene građe, kao i mogućnost prezentacije materijala i edukacije posjetitelja i turista, naglasio je prof. dr. sc. Hrvoje Potrebica, predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja. 

Centar će biti izgrađen na obali jezera s pogledom na šumovite obronke Papuka te će pružati sadržaje za posjetitelje i istraživače – muzej, izložbeni prostor, edukacijsku dvoranu, restauratorske i preparatorske radionice, urede i smještajne jedinice za istraživače, ljetnu pozornicu, restoran, suvenirnicu.

centar_halstatska_kultura

Potvrdu značaja arheoloških lokaliteta u blizini Kaptola 2021. godine dalo je i uvrštavanje arheološke kulturno-turističke staze „Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini“ u sastavni dio kulturne rute Vijeća Europe „Staza željeznog doba Podunavlja“, prve i zasada jedine rute ovoga tipa kojom se upravlja iz Hrvatske. Kapitalna investicija Interpretacijskog centra halštatske kulture dodatan je iskorak u popularizaciji arheološkog lokaliteta i kulturnog turizma Kaptola i okolice.

FOTO: Turistička zajednica Zlatni Papuk

vikend_papuk
papuk_staze

Otkrij još zanimljivih priča iz Slavonije:

  1. kopacki_rit
  2. slavonija_baranja
  3. kultna_jela_slavonija