Premužićeva staza na Velebitu ubraja se u najljepše planinarske staze u Hrvatskoj. Ona se smatra pravim remek-djelom graditeljstva, jedinstvena planinarska atrakcija u europskim razmjerima koja se proteže vršnim dijelom sjevernog i srednjeg Velebita. Premužićeva staza, posebno njena prva dionica od Zavižana do Alana, ubraja se među najpopularnije planinarske izlete u Hrvatskoj. 

Nacionalni park Sjeverni Velebit najavio je na svom službenom Facebook profilu početak obnove Premužićeve staze, a radovi će se provoditi tijekom ljetnih mjeseci stoga mole sve posjetitelje na razumijevanje i povećan oprez prilikom prolaska staze. 

“Rekonstrukcijom staze i postavljanjem edukativno informacijskih ploča, stavlja se naglasak na edukacijsko-poučni dio u kojem je predviđeno da se informiranjem prolaznika poveća razina svijesti i znanja o ekosustavu područja koji je službeno zaštićen kao kulturno dobro od nacionalnog značaja kao i utjecaju šume na kompletni životni na Zemlji kroz refleksiju na klimu, faunu i čovjeka. Krajnji cilj je dugoročno pozitivno utjecati na svijest posjetitelja o važnosti i vrijednosti područja za cijeli ekosustav”, objavili su. 

Brojni su razlozi zbog kojih bi barem jednom trebao doživjeti ljepote Premužićeve staze. Jednom kada je posjetiš, uvijek ćeš joj se vraćati.

premuziceva_staza
premuziceva_zavizan_alan

Nastavi čitati još zanimljivih planinarskih tema:

  1. premuziceva_staza
  2. mjesecev_plato_krk
  3. teide_tenerife
  4. ucka_veliki_planik