Platak je omiljeno izletište u bilo koje doba godine i s razlogom se zove “brdo uživanja”. Zimi pod snježnim pokrivačem nudi skijanje uz pogled na more, a ljeti pruža bijeg od nesnosne vrućine. Na Platku možeš iznajmiti roštilj, vježbati na trim stazi, zabavljati se s klincima na bobu na šinama, isprobati disk golf ili samo uživati na dekici. Platak je i omiljeno planinarsko izletište, a među najpopularnije uspone ubrajaju se oni na Snježnik, Guslicu i Risnjak

Veliki smo ljubitelji Platka i posjećujemo ga u bilo koje doba godine. No, osobno najviše više volim pobjeći na Platak kada u Rijeci temperaturu dosegnu 30 stupnjeva – tamo je uvijek svježije.

sleme_platak

Jedne ljetne subote upravo na Platku je prijatelj organizirao cjelodnevnu proslavu rođendana. Bilo je tu potrage za blagom, mnogo hrane i cuge i fantastične glazbe do kasno u noć ispred doma Sušak. Kako smo bili na Platku, ipak smo htjeli na brzinu se odmaknuti od cijele ekipe i ostvariti kratki, ali slatki uspon na obližnji vrh Sleme. 

Staza dom Sušak – Sleme, poznata kao šetnica Sleme

Na Platku je planinarsko društvo u suradnji s Goranskim sportskim centrom i županijom početkom 2014. markirao tri planinarske šetnice koje su duge 24 kilometra. One su obilježene i posebnim oznakama, a svaka od njih ima svoju boju. 

sleme_platak

Mi smo se odlučili za kratki uspon na Sleme, odnosno za šetnicu Sleme koja nosi žutu boju. U pitanju je kružna staza koja vodi na ovaj vrh te ide oko njega. Kako smo mi bili kratki s vremenom, ostvarili smo samo uspon. 

Staza počinje kod doma Sušak gdje je potrebno ostaviti auto. Prvi dio staze ide makadamskim putem koji vodi do Gornjeg Jelenja. 

sleme_platak

Nakon otprilike 500 metara silazimo s ceste i uskoro stižemo do prvog raskrižja. Lijevo ide put za Tresku, a desno za Sleme i Tresku. Uskoro ponovno dolazimo do raskrižja gdje se ovaj put staza za uspon na Sleme nastavlja lijevo, dok je desno put za Tresku.

sleme_platak

Slijedi nešto oštriji uspon prema Slemu te nakon nekoliko serpentina izbijamo na sami vrh koji se nalazi na 1.328 metara. Ovaj vrh možda nije najimpresivniji i najljepši u Gorskom kotaru, no unatoč tomu nudi stvarno lijepe vidike koji se protežu prema Risnjaku, Snježniku, Guslici, slovenskom Snežniku, Treski, Mličnom vrhu, Kamenjaku

sleme_platak

Kako nas je čekalo obilje hrane, ali potraga za blagom po Radeševu i po trim stazi, mi smo se nakon uspona uputili do doma Sušak. Sami uspon na Sleme dug je svega dva i pol kilometra i tu dionicu prođeš za sat vremena uz eventualne pauze za fotkanje. 

sleme_platak

Ako te ne čeka ekipa i pripremljen roštilj, svoj izlet možeš nadopuniti završavanjem cijele kružne staze šetnica Sleme te ostvariti uspon na vrh Treska. U tom slučaju je staza je duga oko osam kilometra. 

Korisne informacije za stazu Platak – vrh Sleme

  • Početak staze: dom Sušak, Platak
  • Parking: kod doma Sušak
  • Naplaćuje li se ulaz?: Ne
  • Dužina i trajanje staze: Opisana staza je duga dva i pol kilometra i prođe za sat vremena uz uračunate pauze. Cijela šetnica Sleme s usponom na vrh Treska je duga oko osam kilometara. Staza spada pod K1 (kondicijski lagana) i T1 (tehnički nezahtjevna). Cijelu rutu možeš pogledati ovdje 
  • Za koga je prikladna staza: Opisana staza je prikladna za razne uzraste, ne traži puno iskustva i odličan je odabir i za ljetni izlet jer staza prolazi kroz šumu
  • Postoji li mjesto za hranu i piće?: Da, dom Sušak (Mali dom) i dom Platak (Veliki dom)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *