Točno se sjećam trenutka kada mi je u Nacionalnom parku Plitvička jezera nakon uživanja u ljepotama Velikog spala pao pogled na smeće koje je neka obitelj ostavila iza sebe. U pitanju su bili dječji sokići i neki omoti. Ostavljeni na zidiću. Jer svi znamo da će se skupiti sami. Pokupila sam to smeće i ostatak izleta nosila ga sa sobom. 

Nacionalni park Plitvička jezera nema kante za smeće, a više je razloga za to. Prvenstveno se spremnici ne ostavljaju zbog divljih životinja koje bi kada posjetitelju odu, zgrabili smeće, navikli se na redovito hranjenje te tako promijenili svoje navike. 

Nisu Plitvice jedine. Nacionalni park Sjeverni Velebit također ne posjeduje kante za smeće. To ne bi bio nikakav problem jer bonton ponašanja u prirodi nalaže da iza sebe ne ostavljaš nikakav trag, odnosno da smeće nosiš sa sobom. No, očigledno pojedini posjetitelji smatraju kako će njihovo smeće magično nestati za njima. 

premuziceva_staza

Park je ovih dana na svom službenom Facebook profilu izdao apel posjetiteljima da smeće trebaju nositi sa sobom. 

“Poštovani posjetitelji, na prostoru Parka ne postoje spremnici za odlaganje otpada. Otpad privlači divlje životinje i navikava ih moguću hranu tražiti u otpadu. Molimo vas da prilikom odlaska iz Parka sav otpad koji ste proizveli odnesete sa sobom. Odgovorno zbrinite i reciklirajte ambalažu vaših proizvoda izvan granica Parka, objavljeno je u statusu. 

Svoje smeće uvijek, ali uvijek nosi sa sobom i odstrani ga na za to predviđena mjesta. To mjesto nipošto nije livada, kamen, vrtača ili drvo!

premuziceva_staza_velebit

Nastavi čitati još zanimljivih priča:

  1. premuziceva_staza
  2. premuziceva_staza
  3. vodic_zmije