Već dugih 9 godina u Svetvinčentu možemo doživjeti pravu srednjovjekovnu bajku, a ove godine obilježava se čak 10. izdanje Srednjovjekovnog festivala koje možeš posjetiti od 5.-7.kolovoza. Bogat program festivala najavljen je na konferenciji za medije održanoj u kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu. 

Nakon dvije godine stanke ponovno ćemo uživati u čarima srednjeg vijeka. U tri dana bogatog festivalskog programa svoja umijeća prezentirat će mnoge srednjovjekovne udruge koje dolaze iz nekoliko zemalja, kao što su Italija, Mađarska, Slovačka, Slovenija te domaće udruge iz Hrvatske. 

svetvicenat_srednjovjekovni_festival

Načelnik Dean Perković je naglasio kako će na festivalu izlagati brojni lokalni proizvođači. Sami program festivala podijeljen je u tri tematska dana: obiteljski dan (petak), dan viteštva (subota) i dan legendi (nedjelja) i prilagođen je za sve generacije.

Sve započinje u petak 5. kolovoza kada s početkom u 18 h viteški tabori otvaraju svoja vrata nakon čega slijedi sokolarski show, a odmah nakon toga i svečani mimohod kroz cijelo mjesto. Možda najuzbudljiviji dio festivala za one najmlađe predviđen je upravo za petak, a riječ je o dječjoj bitki za obranu kaštela. 

Subota, 6. kolovoza, zamišljena je kao Dan viteštva, a moći ćeš vidjeti viteške borbe, borilačke vještine, predstavljanje sve moguće artiljerije i srednjovjekovnih opsadnih sprava… Glavna točka večeri je konjički turnir u izvedbi izvrsne slovačke udruge Hector, nakon kojeg će uslijediti i spektakularni fire show.

„Posljednji dan, nedjelja 7.kolovoz, posvećen je legendama gdje kulminira program s prikazom legende o vještici Mare te sam kraj festivala kada se scenski dočara ‘spaljivanje’ kaštela“,  najavio je Dean Pustijanac, direktor Turističke zajednice Općine Svetvinčenat.

U sklopu festivala održat će se i foto natječaj na kojem će se birati najbolja fotografija u tri kategorije, i to: akcijska, noćna i portretna fotografija. Radove će biti moguće prijavljivati putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr, a svaki autor će moći prijaviti najviše 3 fotografije na natječaj. 

“Ocjenjivački sud, kojeg čine Andi Bančić, Hassan Abdelghani, Igor Zirojević, Giordano Cellich, i Danijel Bartolić odabrat će najbolje radove po kategoriji, a koji će biti nagrađeni novčanom nagradom u iznosu od 500,00 kn. Sve uvjete i ostale informacije o natječaju možeš pronaći putem web stranice www.photo.svetvincenat.hr,  poručila je voditeljica projekta Larisa Kontošić.

Na festivalu će nastupiti 17 udruga ili društava domaćih i stranih, koji njeguju srednjovjekovnu kulturu i tradiciju s ukupno 250-ak kostimiranih članova.  

Ulaznice za festival su i dalje vrlo pristupačne. U pretprodaji se ulaznice mogu kupiti do četvrtka navečer u kaštelu Morosini Grimani. Cijena ulaznice iznosi 50 kuna, s tim da djeca do 115 centimetara visine imaju, kao i uvijek, besplatan ulaz, dok je za djecu višu od 115 centimetara i do 14 godina starosti cijena ulaznice 20 kuna.

Osim istaknutih točaka festivala, svaki dan očekuje te srednjovjekovni sajam, prezentacija srednjovjekovne kuhinje, kaligrafija, zanatske radionice, streličarstvo, mačevanje, bogata gastro ponuda, ulični zabavljači i pravi srednjovjekovni duh koji će te pratiti na svakom koraku.

Dođi i ti po svoj srednjovjekovni doživljaj i vidimo se u Svetvinčentu od 5.-7.kolovoza!

Sve fotke: PR

Više o samoj utvrdi Morosini Grimani možeš doznati u Mijinoj priči ovdje.

Nastavi čitati još zanimljivih priča:

  1. dvigrad_istra
  2. pustinja_sterna
  3. ruzica_grad