Nezaobilazna su mesna poslastica na mnogim festivalima i obiteljskim proslavama, a bez njih se ne može zamisliti niti jedan bolji tulum. Nekada su ih smatrali nekvalitetnim, brzim obrokom, a ovih se dana, već sedmu godinu za redom, na  Zagreb Burger Festivalu mogu kušati burgeri spravljeni od domaćeg kvalitetnog mesa i ostalih sastojaka. Njihova popularnost ne blijedi, a uspjeli su pronaći svoje mjesto u vrlo kompetitivnom gastro svijetu. 

Više od 40 vrsta gurmanskih kreacija od 8. do 18. rujna nestrpljivo očekuje posjetitelje, svakoga dana od 12 do 01 ujutro u zelenoj oazi na Trgu dr. Franje Tuđmana. 

19 kućica smjestilo se u burgerskom carstvu. U njih 13 pripremat će se burgeri, u jednoj razni krumpirići, tu su i slastice, a žedni će potražiti jedan od četiri bara. 

Svi burger meštri natječu se za pobjedu na Zagreb Burger Festivalu, o čemu će odlučiti posjetitelji. Za favorite se glasuje skeniranjem QR kodova na njihovim kućicama do 17. rujna do 17 sati. 

No, natjecat će se i posjetitelji u jedenju ljutih papričica, u subotu, 17. rujna u 17 sati, na Okršaju ljutomana, u organizaciji ekipe iz Volim ljuto. Prijave se primaju na web stranici, a festival će dodatno začiniti vrućim ritmovima i odličnom mjuzom DJ’i s puno utakmica u nogama, na čelu s kapetanima Ozrenom Kanceljakom Kancom, Robertom Marekovićem i Mariom Kovačem. 

Na ovogodišnjem burgerskom izdanju predstavlja se jaka ekipa s mora. Flying Pig nam s mesnim Barbie Q i jednom biljnom varijantom Plant Punk! stiže direktno s otoka Hvara, prošlogodišnji pobjednik Guloso s Pometom i Negromantom iz Dubrovnika, Cres isto tako ima aduta u rukavu, Plavicu, s lokalnim otočkim specijalitetima Juncićem i Jancićem. 

Morski štih donosi i Picnic sa svojim jokerom Blackijem koji je više puta pomeo konkurenciju na zadarskom Adventu, a s juga nam stiže i Chef’s Burger by Ivan Pažanin s novim premium burgerom s tartufima. 

No, i zagrebačke snage spremaju prave kopnene slasti. Institut za burger by Mate Janković ponosi se novim dimljenim Classic Smokey burgerom, Doomsday u jednom od burgera skriva umak s viskijem, BBQ Hot Yard&Volim ljuto krenuli su u smjeru Amerike i Azije pa s ponosom ističu svoju KIMchi KARDasian. 

4Burgers po prvi put u Hrvatsku donosi smash burgere kao što je B2CON burger, dok The Meat od vrhunskog mesa, pod budnim okom chefa Nenada Komesa, spravlja mini burgere za okorjele sladokusce koji sve žele probati, a po prvi put predstavljaju dry aged burger s mesom odležanim 60 dana. 

Beg’s Plant Based, čiji su specijaliteti spravljeni od biljnih proteina, namijenjeni baš svima, osmislio je već popularan Double Decker, kao i Fish burger, El Toro već poznatim mirisima i okusima južne Amerike ovaj put dodaje i El Toro Peruvian Style s hrskavom plantana bananom.

Toster

Stiže nam i burger bar Toster iz Novog Sada. Višestruki je pobjednik raznih natjecanja, a svakako isprobajte Local One (spoj duvan čvaraka, moussa od kajmaka i domaćeg ajvara) i Smokey (dimljeni sir uz pečenicu od mangulice). 

Pomes

Zbog velikog interesa otvara se i jedna kućica samo s krumpirićima za hrskave gušte. Robert Hromalić na slatkoj kućici Le kolač opet je nadmašio samog sebe – ice coffee njegov je novitet i to u tri okusa, uz koji savršeno paše ice cream pita – za slatkoljupce prava svečanost! 

Tko je neizostavni pratitelj slasnih i slatkih zalogaja? Uz pivske kapi, to su i prefini Gingle Bells i Aperol kokteli, domaće mirisne rakijice i fina vina na središnjem baru – ma svega ima za savršen završetak ljeta i dobru zabavu.

Gingle bells

Radno vrijeme Zagreb Burger Festivala je od 12 do 01 h, ulaz na festival je besplatan, a više informacija može se pronaći na službenoj Facebook stranici.

FOTO: Sandro Sklepić

Otkrij još zanimljivih gastro priča:

  1. toskana_hrana
  2. napulj_hrana
  3. pula_mason_burger
  4. Kabola

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *