Već dugo vijest o otvaranju nekog food mjesta nije toliko zaintrigirala medije i gradsku foodie ekipu kao vijest da Zagreb uskoro dobiva svoju prvu cicchetteriju naziva Cicchetti i to u atraktivnom prostoru nekadašnjeg Blok bara, u Tomašićevoj ulici što bloku Martićeva učvršćuje titulu trenutno najpopularnijeg zagrebačkog kvarta.

Cicchetti (za sve one koje muči izgovor, čita se čiketi) po kojima je ovo novo mjesto dobilo ime, su mali zalogaji na kruhu koji se poslužuju u tradicionalnim venecijskim barovima/cicchetteriama koje se nazivaju bacari

CICCHETI

Bacari su njihove u cijelom svijetu poznate „osterie“ koje poslužuju vino i jednostavnu hranu. Cicchetti su slični, u drugim dijelovima Italije poznatima, crostinima, ili pak bruschettama, te po konceptu malih zalogaja i široko znanim španjolskim tapasima. Uglavnom se naručuju po komadu uz čašu vina.

Važnost cicchetta između ostalog leži u atmosferi, načinu i društvu u kojem se konzumira. Oni se jedu prstima, na pultu, s nogu, za visokim ili malim stolom u ležernoj atmosferi uz druženje i čašu odličnog vina ili dobar koktel. Mogu se jesti kao doručak, kao brunch, ručak ili najčešće i u Italiji najpopularnije – u after-work terminu i konceptu poznatijem kao Aperitivo. Kod cicchetta kvaliteta namirnica je najbitnija i na tome će inzistirati i Cicchetti Zagreb pa se sve izvorne talijanske namirnice nabavljaju u Italiji.

No, cicchetti su sve samo ne dosadni i mogućnosti i kombinacije su brojne. Iako se u Cicchettima mali zalogaji kriju pod bazičnim nazivima glavnih namirnica – Šunka, Pršut, Milanese salama, Mortadela, Pikantna salama, Inćun, Bakalar, Losos, Brie, Gorgonzola, Grana Padano i Cherry rajčica – na meniju se u obliku malih sendviča nalaza preukusne i bogate kombinacije okusa. 

Cicchetti će ujutro do 11 sati posluživati doručak koji će uz vrhunsku kavu uključivati tradicionalne talijanske sendvičepiadinu s pršutom, focaccia sendvič s black angusom te tost s pikantnom salamom.

Na vinskoj karti su uglavnom talijanska vina, a vinsku kartu potpisuje sommelier Goran Petrić koji nakon Noela radi u restoranu Baltazar.

Na njihovoj šarmantnoj i ugodnoj terasi čeka nas svašta zanimljivo, poput vikend gostovanja renomiranih chefova koji će potpisivati svoje cicchette, ali i adventskih događanja i druženja.

Cicchetti Zagreb donosi toliko traženo i dugoočekivano mjesto za ležerna i ugodna druženja uz male zalogaje i vina u after-work terminu, ali i ukusne doručke i vrhunsku kavu.

FOTO: PR

toskana_vino-min

Otkrij još mnogo priča o talijanskoj gastronomiji:

Related Posts

  1. toskana_hrana
  2. napulj_hrana
  3. napulj_cornicello

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *