Šetnja prirodom uz prekrasne panorame za brojne je putnike i ljubitelje boravka na otvorenom vrhunac odmora. Jer nigdje se drugdje ne možemo odmoriti kao u mirnoj i netaknutoj prirodi koja nas uvijek iznova podsjeća da smo dio skladnog sustava na koji moramo biti ponosni i kojeg moramo odgovorno čuvati. Upravo se time bave ustanove poput nacionalnih parkova i parkova prirode, čiji će se zaposlenici pobrinuti da posjetitelji uživaju u nevjerojatnim ljepotama, a da pritom sve ostane netaknuto i očuvano za sljedeće generacije.

Kada se želiš opustiti daleko od gradske gužve, očistiti tijelo od stresa, dobro se odmoriti i nadisati svježeg zraka uz rijeke, jezera, brda i planine, najbolje se odvesti do obližnje prirodne oaze te se u potpunosti prepustiti. Sve što trebaš je obući svoje tenisice za hodanje ili penjanje, duboko udahnuti i krenuti na put mira i tišine u carstvu zelenila. Ako si uz to ljubitelj adrenalinskih aktivnost, još bolje! 

dunav_krstarenje_srbija

Brojne takve oaze netaknute prirode nalaze se u nama susjednoj Srbiji, čija brda i planine kriju brojne tajne koje valja otkriti. Tu su i moćne rijeke kojima možeš ploviti i upoznati bogati prirodni svijet. Samo nekoliko sati putovanja dijeli te od ulaska u nove i potpuno drugačije svjetove, nakon čega ćeš se regeneriran i odmoran vratiti u svoj dom.

U nastavku ti donosimo najljepše prirodne destinacije u Srbiji, a na tebi je da odabereš gdje ćeš započeti svoju avanturu!

Kopaonik

Kada su prirodne ljepote Srbije u pitanju, Kopaonik je destinacija koja se ne može preskočiti. Najveći je to planinski masiv u zemlji i najveći skijaški centar. Ako si ljubitelj aktivnog odmora, puno snijega zimi i zelenila ljeti, zaputi se na skijanje niz jednu od 36 alpskih staza ili probajte ljetnu verziju sanjkanja

Kopaonik_srbija
FOTO: Đorđe Petrović

Za topliji su dio godine na Kopaoniku dostupne različite vrste adrenalinskih sportova, pa će savršen sadržaj pronaći i oni koji vole poligone u Avantura parku, teretani na čistom zraku ili na bobu na šinama. Sve veću pažnju privlači spuštanje niz padine Kopaonika na longboardu, ili pak downhill skateboarding. 

A ako želiš planinu vidjeti iz najbolje perspektive, ohrabri se i poleti paraglidingom! Konačno će ti se ispuniti san da uživaš u pogledu kakav imaju ptice. Malo gostiju zna da je Kopaonik dobio ime po velikom rudnom bogatstvu koje se iskopavalo još od srednjeg vijeka. Danas ova planina predstavlja bogatstvo druge vrste u kojem možeš uživati samo ako ju posjetiš.

Zlatibor

Kada dođeš na Zlatibor, čeka te nezaboravno iskustvo jer se radi o jednoj od najpopularnijih turističkih destinacija u Srbiji koju možeš promatrati iz najduže panoramske gondole na svijetu! Iako je doživljaj Zlatibora uvijek poseban, bez obzira na to šećeš li se planinskim pješačkim stazama, skijaš, ili obilaziš seoska naselja, ipak je iskustvo najbolje kada uđeš u Gold gondolu koja pruža jedinstven pogled na planinu. Lagana vožnja preko prelijepih brda i Ribničkog jezera traje ukupno 25 minuta. Na jezeru se nalazi međustanica, na kojoj možeš napraviti pauzu za šetnju. 

zlatibor_srbija

Za sve ljubitelje aktivnog odmora, Zlatibor obiluje pješačkim stazama koje su odlične za zdravlje, ne samo zbog planinskog zraka, već i zbog raznolikih vjetrova po kojima je ova planina poznata. Preporučuje se i vožnja biciklom, jahanje konja ili najduži zip-line u Srbiji, što će te dodatno oraspoložiti i ojačati za povratak u svakodnevne aktivnosti. Adrenalinski park i Dino-park odlična su opcija za posjetitelje koji dolaze s djecom.

zlatibor_srbija
FOTO: Sava Milakov

Tara

Zanima li te zašto se na Tari čeka u redu za fotografiranje? Zbog pogleda na kanjon Drine s Banjske stijene na 1.065 metara nadmorske visine, koji je toliko je popularan i atraktivan da su posjetitelji spremni čekati u redu zbog fotografije, koja će biti savršena uspomena na posjet planini poznatoj po brojnim vidikovcima sa savršenim panoramama. 

tara_srbija
FOTO: Ranko Milanović

Znaš li da se na Tari nalazi više od 10 uređenih vidikovaca? Svakako obiđi Sjenič, Oslušu, Sokolaricu… Jedan od novijih nalazi se nedaleko jezera Perućac, a ime Zelenika dobio je po starom nazivu koji je nosila rijeka Drina zbog svoje smaragdno zelene boje. Provjeri zašto se za ovaj vidikovac kaže da je najlakše dostupan. 

Ako si ljubitelji šetnje ili vožnje kroz predivnu prirodu, u Nacionalnom parku Tara uzmi mapu pješačkih i biciklističkih staza. Iznajmi bicikl ili kreni u šetnju te obiđi ne samo vidikovce, već i manastir iz 13. stoljeća. Siđi do mjesta Bajina Bašta gdje se možeš uvjeriti zašto popularna Kućica na Drini privlači toliko pažnje.

Fruška Gora

Kada se govori o planinarenju i pješačenju, posjetitelji najčešće pogrešno misle da trebaju uvijek biti u savršenoj tjelesnoj kondiciji. Fruška Gora je primjer da svaki znatiželjni putnik koji voli prirodu može provesti lijep dan prolazeći kroz šumu, dok grančice pucketaju pod nogama na strmijim dijelovima, a da se pri tome previše ne umori. 

Pješačke su staze na ovoj planini vrlo pristupačne velikom broju ljudi, toliko da se po nekima mogu penjati i mala djeca. Najbolje je uzeti kartu pješačkih staza i izabrati kojom ćeš krenuti. 

fruska_gora_srbija
FOTO: Dragan Kurucić

Fruška Gora poznata je kao „Srpska Sveta Gora“, zbog 16 manastira koji su se smjestili na malom prostoru. Jedno od najatraktivnijih izletišta na Fruškoj Gori je Zmajevac, pa se posjetitelji često orijentiraju u odnosu na njega. Sa Zmajevca se možeš spustiti do Vrdnika ili do Rakovačke pećine. Jednom stazom se stiže do Ledinačkog jezera i Iriškog vijenca, a drugom do popularnog vidikovca Brankovac s kojeg možeš vidjeti cijeli Novi Sad!

Đerdap

Svi one koje put nanese na istok Srbije u prilici su se upoznati s grandioznom Đerdapskom klisurom, najdužom i najvećom klisurom probojnicom u Europi koja se prostire na 100 kilometara toka Dunava duž granice s Rumunjskom. U klisuru se ulazi kroz takozvana Željezna vrata gdje Dunav poslije mirnog toka kroz srpsku ravnicu počinje vijugati, ne bi li se probio kroz planinske masive i stigao do svog cilja. 

derdap_veliki_strbac_srbija14-min

Svu ljepotu i veličanstvenost Đerdapa najbolje ćeš upoznati ako se popneš na neki od njegovih atraktivnih vidikovaca te ga ugledaš iz perspektive rijetkih ptičjih vrsta koje su ondje pronašle svoj dom. 

dunav_krstarenje_srbija

Teško se odlučiti za način na koji ćeš Nacionalni park Đerdap najbolje obići, ali kako ne bi ništa propustio, probaj sva tri – budi jedno s rijekom ploveći Dunavom, iskoristi magistralu da nacionalnom parku priđeš automobilom, nakon čega ćeš nestvarnu prirodu Đerdapa upoznati pješice ili biciklom. 

derdap_vidikovac_ploce_srbija2-min

Za ljubitelje povijesti i kulture, tu su arheološko nalazište Lepenski vir gdje su pronađeni ostaci neolitske civilizacije i najstarijeg urbanog naselja na tlu Europe, Trajanova ploča koju ćeš vidjeti s rijeke, kao i Golubačka tvrđava koja je sagrađena u 14. stoljeću na mjestu gdje je Dunav najširi. 

Prirodne ljepote Srbije zovu te na savršen odmor i relaksaciju. Odakle god da kreneš i gdje god da završiš, nećeš se razočarati!

Naslovna fotka: Vladimir Mijailović

*Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Srbije

djerdap_veliki_strbac_srbija
zapadna_srbija

Otkrij još priča iz Srbije:

  1. sirogojno_srbija
  2. stopica_pecina_srbija
  3. vodopad_bukov_slap
  4. sarganska_osmica1