Kada sam slagala plan puta našeg road tripa kroz istočnu i središnju Srbiju, na listi “must see” mjesta obavezno se našao manastir Manasija. Kako smo planirali jednodnevni izlet, proučavala sam koja mjesta u blizini manastira još možemo posjetiti. Svi lokalci su nam rekli da obavezno trebamo posjetiti vodopad Veliki buk (poznat i kao Lisine) gdje ujedno možemo uživati i dobroj klopi. 

Prirodne ljepote + bijeg od ljetne vrućine (posjetili smo Srbiju u kolovozu) + dobra hrana – nama nije bio potreban dodatni razlog za posjet. Nakon što smo posjetili manastir Manasija i Resavsku špilju, jednodnevni izlet smo zaokružili upravo s vodopadom Veliki buk. 

vodopad_bukov_slap

Evo zašto je Veliki buk popularno izletište u Srbiji

Veliki buk i rječica Vrelo s izvorom ubrajaju se među najpoznatija srpska izletišta, a to područje je proglašeno spomenikom prirode. Nalazi se u blizini Despotovca, podno planine Beljanica, a od 2019. godine se naplaćuje ulaznica koja iznosi 100 dinara za odrasle (oko 6,5 kuna) te 50 dinara za djecu (oko tri kune). 

vodopad_lisine

Inače, Veliki buk se dugo smatrao najvišim vodopadom u Srbiji, no tu titulu su mu preuzeli vodopadi na Staroj planini. S razlogom je Veliki buk dobio svoje ime. Visok je 25 metara, a čak i za vrijeme ljetnih vrućina i suše, rječica Vrelo ima vode te vodopad i ljeti stvara buku. 

izvor_lisine_slap_srbija

Podno vodopada se stvara malo jezerce, a njegova boja uistinu ostavlja bez daha. Mi smo Veliki buk posjetili za vrijeme toplinskog udara, no čim staneš podno njega, osjećaš toliko željeno osvježenje. 

Mi smo prvo posjetili sami izvor rječice Vrelo do kojeg vodi uređena i lagana stazica, nakon čega smo se uputili do vodopada. 

vodopad_lisine

Ovo područje je omiljeno izletište lokalaca, a jedan od razloga su i mnogobrojni ugostiteljski objekti koji nude pregršt ukusne hrane. Najviše objekata se nalazi podno vodopada, no iskreno, nama je tamo vladala prevelika gužva i poželjeli smo imati svoj mali kutak mira u prirodi. 

vodopad_bukov_slap

Stoga smo se uputili do mjesta gdje smo parkirali auto gdje je smješten etno restoran Izvor Lisine. Osvježili smo se s hladnim pivom (nismo stali samo na jednom), a osmijeh nam se pojavio kada je konobarica rekla da imaju teletinu pod pekom. 

izvor_lisine_slap_srbija

Uz teletinu naručili smo rajčice (koje su bile toliko ukusne…) s ribanim sirom te lepinju pod pekom. Moram priznati da oboje još uvijek maštamo o dotičnoj lepinji. Obilni i ukusni ručak platili smo 4.300 dinara, što iznosi oko 280 kuna. 

Vodopad Veliki buk i izvor rječice Vrelo odlična je nadopuna jednodnevnom izletu na kojem ćeš posjetiti manastir Manasiju i Resavsku špilji. I svakako ovu lokaciju ostavi za kraj – kako bi u miru uživao u dobroj klopi 😀

zapadna_srbija
djerdap_srbija

Nastavi čitati još zanimljivih priča iz Srbije:

  1. sirogojno_srbija
  2. stopica_pecina_srbija
  3. sarganska_osmica1