U subotu, 20. svibnja, Park prirode Učka obilježit će 24. rođendan i drugu godišnjicu otvaranja Centra za posjetitelje Poklon. Tim povodom ulaznice za posjet muzejskom postavu bit će snižene 50% te će za posjetitelje biti organizirano besplatno stručno vođenje.

Područje planine Učke i dijela visoravni Ćićarije proglašeno je parkom prirode 19. svibnja 1999. godine. Vrijednosti, zbog kojih ovo područje zaštićeno, poznate su već odavno, a leže u njegovom reljefu i neposrednoj blizini mora, što je uvjetovalo razvoju specifične klime te bujne šumske vegetacije. Tome valja dodati bogata livadna i druga antropogena staništa na kojima obitavaju brojne endemske, ugrožene i zaštićene biljne i životinjske vrste. 

Centar_Vanjska

Prirodna i kulturna baština Parka prirode Učka prezentirana je na moderan i interaktivan način u muzejskom postavu Centra za posjetitelje Poklon. Kombinacijom multimedijalnih i tradicionalnih izložaka, u specifično dizajniranom prostoru, ispričana je priča o povijesti i sadašnjosti najvažnije planine na ovom području te je prikazano bogatstvo prostora, koje odavno privlači brojne posjetitelje, koji ovdje pronalaze bijeg od urbane vreve.

park_ucka

Uz prigodne cijene ulaznica, gosti Parka prirode Učka i Centra za posjetitelje Poklon, u subotu će moći upoznati obilježja Učke i Ćićarije kroz besplatna stručna vodstva muzejskim postavom, u 10:30, 12:00 i 13:30 sati. Nakon toga posjetiteljima preostaje otkriti isto u prekrasnoj prirodi ovog zaštićenog područja.

Naslovna fotka: Ivan Vranjić

ucka_staze

Otkrij još zanimljivih priča iz Parka prirode Učka:

  1. mala_ucka_brgud
  2. ucka_slap_banina
  3. brsec_sisol
  4. ucka_veliki_planik