U Centru za posjetitelje Poklon, u Parku prirode Učka, u petak, 10. studenog, s početkom u 18 sati, održat će se predavanje ”Geološka građa Učke i Ćićarije – gdje je zapravo smješten Poklon, a gdje Tunel Učka?”, akademika i profesora na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i koautora knjige “Na samom rubu Dinarida – Geologija Parka prirode Učka”– Igora Vlahovića.

Igor Vlahović na predavanju će se vratiti milijunima godina unatrag u geološku prošlost kako bi nam pojasnio u kakvim su uvjetima nastale stijene od kojih su izgrađene Istra i njezini sjeverni dijelovi, Ćićarija i Učka, i ima li sličnih okoliša i danas? Razmotrit će saznanja o starosti stijena i način na koji je moguće odrediti gdje se područje današnjeg PP Učka nalazilo u pojedinim geološkim razdobljima, kao dio tektonskih ploča koje se postupno kreću kroz dugotrajna geološka razdoblja. Posjetiteljima će otkriti kako su i kada morske školjke stare gotovo 90 milijuna godina došle na sami vrh Učke, po čemu su to geološki različite Učka i Ćićarija, gdje se nalazi njihova granica na površini i u podzemlju, ali i po čemu je sami vrh Učke potpuno drugačiji od ostatka Parka prirode Učka i gdje je granica planinskog lanca Dinarida…


Sadržaj predavanja dat će odgovor na još jedno zanimljivo pitanje: zašto je najveći dio Istre vrlo stabilan, dok je zaleđe Rijeke obilježeno brojnim potresima? Nakon šetnje kroz geološku povijest ovog prostora, Igor Vlahović otkrit će i koje bi točke iz geološkog vodiča kroz Park prirode Učka bilo zanimljivo danas posjetiti prilikom šetnje prirodom.

Prof. dr. sc. Igor Vlahović, redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti. Od 1990. do 2006. godine bio je zaposlen u Hrvatskom geološkom institutu gdje je sudjelovao u izradi Geološke karte Republike Hrvatske na mnogim područjima od Savudrije do Konavala. Sudjelovao je na brojnim gospodarskim projektima, kao što su geološka istraživanja za cestovne i željezničke tunele, više dionica autocesta, istraživanje pitke vode, ugljikovodika, arhitektonsko-građevinskog i tehničkog kamena, kao i geološka istraživanja za potrebe više nacionalnih parkova i parkova prirode. Od 2006. godine zaposlen je na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je kao istraživač sudjelovao na više domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Uredništvom se bavi već više od 30 godina te je bio urednik ili tehnički urednik 30-ak znanstvenih i stručnih knjiga. Objavio je više od 200 znanstvenih i stručnih publikacija različitih kategorija te recenzirao nekoliko knjiga i više desetaka znanstvenih radova za brojne međunarodne časopise.

Predavanje Igora Vlahovića, četvrto je i posljednje u ovogodišnjem ciklusu Znanost na Poklonu. Ove jeseni u Centru za posjetitelje Poklon predavanja su održali i Stipe Božić, Goran Šafarek i Korado Korlević, a odličan odaziv posjetitelja pokazao je da postoji veliki interes za ovakve teme, što je poticaj za nastavak ciklusa popularno-znanstvenih predavanja u Parku prirode Učka i sljedeće godine.

Fotke: PR

Više o Parku prirode Učka pročitaj ovdje:

  1. land_art_ucka
  2. ucka_slap_banina
  3. ucka_veliki_planik