Klimatske promjene jasno utječu na vrijeme u Alpama. Posljedice su često vidljive na samim stazama – dolazi do promjene dionice, a često se na visokim nadmorskim visinama iz sigurnosnih razloga moraju mijenjati ili zatvarati planinarska skloništa. Najnoviji slučaj je poznato sklonište Jean-Antoine Carrel koje se nalazi na planini Matterhorn na 3.830 metara nadmorske visine, točnije na popularnoj Lion’s Ridge ruti koja vodi do samog vrha. 

The Explorersweb prenosi vijest kako se sklonište miče na sigurniju lokaciju zbog opasnosti od odrona kamenja. Sklonište Carrel nije poznato samo jer se nalazi na popularnoj ruti nego i zbog svoje lokacije koja doslovno oduzima dah – nalazi se na samom rubu. 

Novo sklonište će biti svega 10-ak metara udaljeno, no taj pothvat košta skoro 1,8 milijuna eura zbog težine izvedbe. Ako sve bude išlo po planu, sklonište će svoje prve goste primiti već na ljeto iduće godine. 

Zbog čega se prebacuje sklonište na Matterhornu?

Zadnjih godina zbog klimatskih promjena dolazi do topljenja leda, a s time i smrznutih formacija stijena. Posljednica toga je sve veći broj odrona koji utječu na sigurnost. U ljeto 2022. godine sklonište Alberico – Borgna koje se nalazi u blizini Col de la Fourche na Mont Blancu je srušeno zbog odrona. Srećom tada je dotično područje već bilo zatvoreno za alpiniste, također iz sigurnosnih razloga. Te godine su vodiči čak prestali raditi na Matterhornu zbog izuzetno visokih temperatura koje vode ka odronima. 

Rifugio_Carrel_matterhorn
FOTO: Wikipedia

Upravo zbog sve češćeg odrona sklonište Carrel će se prebaciti 10-ak metara na sigurniju lokaciju. Dotičan problem sve više i više postaje jedan od vodećih izazova svakog penjača na velebni vrh na 4.477 metara nadmorske visine. 

Dionica Lion’s Ridge, iliti Lavlji greben, nalazi se na jugozapadnoj strani Matterhorna, te predstavlja duži i tehnički zahtjevniji uspon od švicarskog Hornli Ridgea. Upravo ovo sklonište alpinistima služi za noćenje prije finalnog uspona i kao zaklon u slučaju lošeg vremena.

Izvor: Exploreresweb
FOTO: Unsplash

Nastavi čitati:

  1. triglav_uspon_slovenija
  2. sveto_brdo1
  3. prokletije_maja_jezerce
  4. schlosserov_dom_risnjak