Nacionalni park Krka slavi svoj 39. rođendan. Obilježavanje te obljetnice donosi bogat program aktivnosti od 24. do 31. siječnja 2024. godine. Među ostalim, posjetitelji će moći uživati u ljepotama Parka i sudjelovati u edukativnim radionicama.

Na sam rođendan, u srijedu, 24. siječnja 2024., ulazak u Nacionalni park Krka bit će besplatan. Od 24. do 31. siječnja 2024. bit će besplatan ulaz u Eko kampus Krka u Puljanima i na Roški slap. 

Tih dana poseban naglasak bit će stavljen na edukaciju posjetitelja, odnosno na organizirane besplatne radionice za djecu i odrasle u Eko kampusu Krka u Puljanima svakoga dana od 11 do 13 sati. Edukatori JU NP Krka vodit će radionice na temu očuvanja okoliša, važnosti razvrstavanja otpada i mogućnosti njegove ponovne uporabe i recikliranja. Posjetitelji će moći sudjelovati u izradi ukrasnih predmeta od recikliranih materijala.

Raspored radionica je sljedeći:

 • Srijeda, 24. siječnja: 3R – recikliranje papira
 • Četvrtak, 25. siječnja: 3R – izrada nakita od papirnatih perlica
 • Petak, 26. siječnja: 3R – recikliranje PVC vrećica
 • Subota, 27. siječnja: 3R – recikliranje papira
 • Nedjelja, 28. siječnja: Nit po nit – pregača (tkanje papirom)
 • Ponedjeljak, 29. siječnja: Nit po nit – pregača (izrada tkanog ukrasa)
 • Utorak, 30. siječnja: Nit po nit – pregača (tkanje na dječjem tkalačkom okviru)
 • Srijeda, 31. siječnja: razgledavanje lokaliteta Burnum uz pratnju vodiča (radionica počinje u 12 sati).

Za učenike Gimnazije Antuna Vrančića Šibenik organizirana je projekcija filma River Blue 29. siječnja u 12 sati u školskoj dvorani. Nakon projekcije održat će se kratka rasprava s učenicima četvrtih razreda o važnosti očuvanja okoliša i ulozi institucija u zaštićenim područjima. Prisutni učenici na dar će dobiti knjigu Rijeka Krka: Dar prirode, prirodoslovnu monografiju NP Krka.

NP Krka

Obilježavanje rođendana Nacionalnog parka Krka prilika je za edukaciju o važnosti očuvanja prirode, ali i za uživanje u vrijednostima toga jedinstvenog prirodnog blaga i druženje s lokalnom zajednicom. Zato, pridruži se proslavi, istraži Nacionalni park i podrži održivost u upravljanju njime i življenju u jedinstvenom prirodnom okruženju.

Otkrij još priča o nacionalnim parkovima u Hrvatskoj:

 1. brijuni_staza_vidikovaca
 2. brijuni_staza_vidikovaca
 3. plitvicka_jezera1
 4. risnjak_crni_lug