Fuji je najviše planina u Japanu i bez premca najpoznatija hiking destinacija u Zemlji izlazećeg sunca. Broj posjetitelja iz godine u godinu raste, a dočekati izlazak sunca na najvišem vrhu na 3.776 metara nadmorske visine je san mnogih. Fuji je simbol Japana, a 2013. godine je uvršten na UNESCO listu. Japanci Fuji nazivaju i svetom planinom, a njihova “obveza” je ostvariti uspon na najviši vrh Japana barem jednom u životu. Veliki broj turista uspon na Fuji stavljaju na svoju must do listu prilikom posjeta Japanu. Ako uz to zbrojimo kratki period kada je uspon dopušten, posve je jasno da Fuji ne može više podnijeti toliku količinu posjetitelja. Vlada je u 2024. godini odlučila donijeti mjere koje imaju za cilj očuvanje prirode ove japanske planine. 

Uspon na najviši vrh Japana moguć je samo u određeno doba godine – ljetni uspon počinje u srpnju i traje svega 70 dana. Najpopularnija dionica za uspon je takozvana staza Yoshida koja ide sjevernom stranom planine. Ova 14,5 kilometara duga staza je najsigurnija i najlakša stoga je posve jasno zbog čega najveći broj posjetitelja bira nju za uspon.

Planina Fuji i Yoshida staza: uvodi se ograničenje broja posjetitelja i plaćanje za pristup stazi

Prošle godine je planinu Fuji posjetilo čak 221.322 posjetitelja, od kojih je čak 137.236 išlo upravo gore navedenom stazom kojom se za šest sati stiže do vrha. 

planina_fuji_japan
FOTO: Unsplash

Japanska vlada je krajem prosinca prošle godine najavila ograničavanje dnevnog broja planinara upravo na Yoshida stazi. Dopušteni broj dnevnih posjetitelja tako će iznositi 4.000, a početak uspona će biti zabranjen između četiri popodne i dva ujutro. Također se uvodi i plaćanje za pristup stazi, a novci će biti preusmjereni u fond za očuvanje planine Fuji i prenoćišta. Koliko će iznositi cijena pristupa, trebalo bi biti objavljeno u veljači.

Zbog čega se uvode nove mjere na planini Fuji

Izuzetno veliki broj posjetitelja sa sobom vuče brojne probleme. Prije svega tu je ogromna količina smeća. Unatoč brojnim upozorenjima diljem staze da svi planinari trebaju sa sobom nositi svoje smeće, veliki broj se toga ne pridržava, što stvara enormne količine otpada. Na stazi se nalazi ograničen broj sanitarnih čvorova koji nisu u mogućnosti podnijeti toliku količinu dnevnih posjetitelja. 

Tu je i veliki sigurnosni problem. Uspon na Fuji postao je izuzetno popularan i “must do” aktivnost s kojom se na svojim društvenim mrežama hvali veliki broj korisnika. Nažalost, u većini slučajeva uspon ostvaruju ljudi bez imalo iskustva, izletnici koji prije ove avanture nikad nisu bili na planinarskom izletu. Koliko god je staza pristupačna i sigurna, ona ipak vodi do vrha koji se nalazi na izrazito visokoj nadmorskoj visini, što kod pojedinaca može izazvati visinsku bolest. 

Problem nastaje jer pretežito nepripremljeni turisti na uspon kreću bez adekvatne opreme. Kako se radi o ljetnom usponu, oni redom kreću u majicama kratkih rukava, ne znajući da se temperatura snižava. Nije rijetkost da se u ovu avanturu otisnu u ljetnim sandala i kratkim hlačama, a na vrhu ih čekaju niske temperature. 

planina_fuji_japan
FOTO: Unsplash

Zabrana pristupa stazi u vremenu između četiri sata popodne i dva ujutro je učinjena s razlogom. Kako bi se dočekao izlazak sunca, što je ujedno i najpopularniji razlog uspona, posjetitelji kreću s podnožja planina upravo u popodnevnim terminima. Brojni posjetitelji ne rade pauze, ne spavaju u prenoćištima, hodaju po noći bez tople odjeće, a nerijetko se dogodi da dođu prerano te se na vrhu smrzavaju. Također se u tom periodu podno vrha stvaraju najveće gužve, što nipošto nije sigurno. 

Bilo je samo pitanje vremena kada će japanska vlada poduzeti potrebne mjere. Također se smatra da, ako se ove mjere pokažu učinkovite, će iste ili slične vrijediti i za druge staze na planini Fuji. 

Naslovna fotka: Unsplash
Izvor: DW.com, Timeout.com

Nastavi čitati:

  1. grcka_porez
  2. island_porez
  3. venecija_San_Simeone_Piccolo