U zadnje vrijeme svjedoci smo uvođenja brojnih poreza/ulaznica i rezervacija za pristup pojedinim destinacijama ili atrakcijama. Italija je zemlja koja se bori s masovnim turizmom, a popularnije destinacije, poput Dolomita i Venecije, ograničavaju broj gostiju putem novih pristojbi i rezervacija, kako bi donekle smanjile prekomjerni broj turista. Još jedna europska zemlja odlučila je uvesti porez kako bi dodatno zaštitila svoju netaknutu prirodu. U pitanju je Island koji unatrag 10-ak godina bilježi drastičan porast broja posjetitelja. 

Broj turista je narastao za čak 400 posto u periodu između 2010. i 2018. godine, kada je dosegao više od 2.3 milijuna. Prošla godina je zabilježila 1,7 milijuna posjetitelja. 

“Većina naših gostiju posjećuju netaknutu prirodu, a to očigledno stvara pritisak”, objasnila je za Bloomberg islandska premijerka Katrín Jakobsdóttir koja se nada da će porez pomoći u borbi protiv negativnog utjecaja kojeg posjetitelji ostavljaju na klimu i okoliš. 

Premijerka nije istaknula koliko će dotični porez iznositi, no rekla je kako “za početak neće biti visok”. U pitanju će biti gradska pristojba za goste koji borave na Islandu. 

island_porez
FOTO: Unsplash

Putovanja su zadnjih godina postala sve dostupnija, što je dovelo do toga da se popularne destinacije bore protiv posljedica masovnog turizma. Jedan od načina je uvođenje turističke pristojbe koja dotičnim mjestima može pomoći da se nose s teretom velikog broja gostiju, ali isto tako i da reguliraju, pa čak smanje broj posjetitelja. Često se dotična pristojba koristi za financiranje infrastrukture javnog prijevoza, ublažavanje ili poništavanje štete nastale zbog velikih gužvi te ulaganje u održivost same destinacije. 

Osim Italije i Islanda, brojni gradovi već imaju slične mjere, poput Pariza, Berlina i Amsterdama

Primjerice, britanski grad Manchester najavio je početkom ove godine kako će početi naplaćivati takozvanu noćnu pristojbu za posjetitelje, dok je Santiago de Compostela u Španjolskog najavio uvođenje regionalnog poreza zbog nesnosnih ljetnih gužvi. Venecija je nedavno, nakon period premišljanja, najavila uvođenje ulaznica i rezervacija za jednodnevne goste koja će iznositi pet eura, a novi sustav stupa u realizaciju na proljeće iduće godine. 

Naslovna fotka: Unsplash
Izvor: Euronews.com

Nastavi čitati:

  1. planina_fuji_japan
  2. venecija_San_Simeone_Piccolo