Hrvatski planinarski savez poziva sve planinare i planinarske udruge na sudjelovanje na usponu na Klek kod Ogulina, koji će s održati u subotu 13. travnja 2024. Taj uspon jedna je od središnjih akcija koje se organiziraju povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj. Ovim prigodnim usponom na Klek zajedno ćemo se prisjetiti povijesnog susreta u Ogulinu 1874. kada je profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija. Nedugo potom u Zagrebu je osnovano Hrvatsko planinsko društvo (HPD), čime su Hrvati postali deveti narod svijeta, i prvi u ovom dijelu Europe, sa svojom planinarskom organizacijom.

Uspon započinje u subotu 13. travnja 2024. između 8 i 10 sati u selu Bjelskom kod Ogulina, odakle se za 50 minuta uspona stiže do planinarskog doma Klek. Prigodni program kod planinarskog doma započinje u 11 sati, a osim kratkih govora sadržavat će atraktivnu pokaznu vježbu HGSS-a u obližnjoj stijeni Podkleka. 

Klek_Alan_Caplar

Kod planinarskog doma svi zainteresirani sudionici dobit će razglednicu Kleka i prigodni pečat. Uspon na vrh Kleka bit će organiziran uz vodstvo planinarskih vodiča HPS-a i osiguranje članova HGSS-a. Nakon uspona na vrh Kleka i silaska u Bjelsko za sve sudionike priređuju se besplatan ručak i planinarsko druženje u Bjelskom ispod Kleka. Na dan uspona bit će također i besplatan ulaz i razgled Alpinističke zbirke Zavičajnog muzeja u Ogulinu.

Organizatori uspona su Hrvatski planinarski savez i HPD Klek, Ogulin. Za sve informacije možeš se obratiti na službeni mail hpd.klek@hps.hr i hps@hps.hr.

150_organiziranog_planinarstva

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. dragojla_jarnevic_150_hps
  2. planinarski_objekti_nekad_sad (1)
150_godina_planinarstva_hrvatska