Venecija, čija infrastruktira sve više pati pod pritiskom prekomjernog turizma napokon pokreće dugo najvaljivani pilot-program za naplatu ulaznice od 5 eura jednodnevnim posjetiteljima, za što se vlasti nadaju da će obeshrabriti posjetitelje da dolaze u dane najveće gužve i učiniti grad više pogodan za život.

Znakovi koji obavještavaju posjetitelje o novom pravilu postavljeni su izvan glavnog željezničkog kolodvora i drugih frekventnih točki dolaska u grad. Otprilike 200 redara obučeno je da pristojno provede svakoga tko ne zna za naknadu kroz proces preuzimanja QR koda. Za one koji nemaju pametni telefon postavljen je kiosk. Nakon što prođu određene ulazne točke, službenici će izvršiti nasumične provjere za QR kodove koji pokazuju da je naknada plaćena ili da je nositelj oslobođen plaćanja.

Prijestupnici se suočavaju s kaznama od 50 do 300 eura. Zahtjev se odnosi samo na osobe koje dolaze između 8:30 i 16:00. Izvan tog vremena pristup gradu je besplatan.

Iz gradskog turističkog ureda naglašavaju kako je došlo vrijeme za pronaći novu ravnotežu između turista i stanovnika te da se prostor grada mora zaštititi prostore za stanovnike. Venecija već dugo pati pod pritiskom pretjeranog turizma, ali dužnosnici kažu da procjene posjetitelja prije pandemije u rasponu od 25 do 30 milijuna posjetitelja godišnje nisu pouzdane i da ovaj pilot projekt također ima za cilj doći do točnije brojke koje će pomoći boljem upravljanju turizmom.

Grad počinje osjećati preveliki pritisak kada se dosegne kritična brojka od 30.000 do 40.000 dnevnih posjetitelja. Uske uličice zakrčene su ljudima, a vodeni taksiji prepuni, što stanovnicima otežava obavljanje svakodnevnih poslova.

Međutim, nisu svi stanovnici uvjereni u učinkovitost novog sustava u odvraćanju od masovnog turizma i kažu da se više pažnje treba posvetiti povećanju broja stanovnika i usluga koje su im potrebne.
Venecija je prošle godine prešla značajnu prekretnicu kada je broj turističkih kreveta po prvi put premašio broj službenih stanovnika, koji je sada ispod 50.000 u povijesnom središtu.

Osobe koje odsjedaju u hotelima u Veneciji, uključujući četvrti na kopnu kao što su Marghera ili Mestre, također bi trebale dobiti QR kod koji potvrđuje njihov boravak, što uključuje i hotelsku pristojbu.
Turistički dužnosnici kažu da je interes za venecijanski pilot-program bio velik i iz drugih mjesta koja pate od masovnog turizma, uključujući druge talijanske gradove i gradove, ali i destinacije u inozemstvu, poput Barcelone i Amsterdama.

Izvor: Associated Press

Više od problemu prekomjernog turizma pročitaj ovdje: