Pećinski park Grabovača obogatio je svoju ponudu novom poučnom stazom atraktivnog imena Plava staza koja je zanimljiva svim uzrastima jer nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, a na njoj te čekaju atraktivne poučne ploče na kojima ćeš otkriti zbog čega je ovaj dio Like toliki poseban. Kontaktirala samo Pećinski park Grabovača kako bi otkrili sve zanimljivosti o novoj stazi, ali i što nam sve Park priprema u budućnosti.

Plava staza službeno je duga 4,5 kilometara, a povezuje Pećinski park Grabovaču i rijeku Liku. Na stazi se nalaze edukativne ploče koje su posvećene šumama, tlu i krškom reljefu. 

plava_staza_pp_grabovaca

“S pripremama za edukativne panoe smo krenuli već početkom ožujka, a sama ideja za postavljanjem još jedne poučne staze u Parku je nastala prošle godine. Naime, kroz Park prolazi šumska cesta koja povezuje ulaz u Pećinski park Grabovaču (ULAZ 1) i rijeku Liku (ULAZ 2) te smo uočili povećani broj posjetitelja Parka, ali i lokalnih stanovnika koju su je koristili kao šetnicu. Odlučili smo markirati stazu, postaviti putokaze i edukativne panoe kako bi šetači spojili ‘ugodno s korisnim’, znači prošetali, ali usput i nešto pročitali o posebnostima Pećinskog parka Grabovača i ovog dijela Like”, otkrivaju ravnateljica Parka Jelena Milković

plava_staza_pp_grabovaca

U nastavku ističe kako na ovoj stazi postoje brojne atrakcije zanimljive posjetiteljima. Kod Ulaza 1 nalazi se suvenirnica i infopult te posjetitelji mogu posjetiti špilju Samograd, posjetiti biljni vrt s hobitskom kućicom i Šumski toranj. Na Ulazu 2 svi posjetitelji se mogu okušati u paintballu, iznajmiti kanu, roštiljati ili jednostavno uživati u hladovini na obali rijeke Like. 

Posjetitelje čeka čak 53 kilometara staza

Pećinski park Grabovača godinama radi na proširivanju svoje ponude te nudi atraktivan sadržaj svojim posjetiteljima. Između ostalog veliki naglasak Park stavlja na kreiranje i trasiranje poučnih i planinarskih staza. 

Danas imam šest poučnih staza te dvije planinarske staze, ukupno 53 km staza je uređeno unutar Pećinskog parka Grabovača i Značajnog krajobraza ‘Risovac-Grabovača’ kojim upravlja Ustanova. Moram napomenuti da je sve nastalo s minimalnim ulaganjima jer većinu posla radimo sami. Od priprema tekstova za print i izradu karti, same promocije pa do uređenja samih staza, markiranja i postavljanja putokaza. Bitno je i spomenuti angažman lokalnih stanovnika, konkretnije gospodina Mate Ćutića koji nam je Matinu stazu sam uredio i postavio, a pomaže nam i oko održavanja ostalih staza u Parku”, ističe ravnateljica. 

kartaparka_pp_grabovaca

Proljeće je savršeno vrijeme za posjet Pećinskom parku Grabovača. Kako iz Parka naglašavaju, za ovu sezonu su pripremili čak tri nove staze – Staza pet vrhova, Matina staza i najnovija Plava staza. 

“Zona ULAZ 1 u Pećinski park Grabovača, odnosno okoliš oko suvenirnice i info pulta je uređen, a u planu je postavljanje i dodatnih klupa za odmor i ležaljki. Planiramo postaviti i još jedan hotel za kukce te obogatiti sadržajima zonu Biljnog vrta i hobitske kućice. U planu je i izrada knjižice „Skriveni dragulj” koju bi posjetitelji mogli preuzeti na infopultu Pećinskog parka, a koja bi im otkrivala nepoznate lokacije koje nisu toliko posjećene unutar samog Parka i Perušića. Želja nam je i sve staze unutar Parka obogatiti panoima s mitologijom. A za kraj proljeća i početak ljeta, 22. lipnja u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Perušić organizirat će se tradicionalna manifestacija Zeleni sajam i Veslačka regata na obali rijeke Like (ULAZ 2). Cilj manifestacije je promocija prirodnih posebnosti, turističkih sadržaja PP Grabovača, aktivnog načina života i boravka u prirodi.”

plava_staza_pp_grabovaca4

Pećinski park Grabovača stvoren je za obiteljski izlet, a sve o cijenama i raznim aktivnosti, provjeri na njihovoj službenoj stranici.

Otkrij još zanimljivih priča:

  1. proljetni_izleti_hrvatska_mozaik
  2. koranski_planinarski_put
  3. dreznik_plitvicke_dolin