Čile se posljednjih godina nametnuo kao veoma zanimljiva putna i planinarska destinacija, a planinarska staza pod nazivom Route of Parks definitivno će privući veliki broj novih posjetitelja, ali pomoći i u očuvanju prirode. Ova staza koja je već sad privukla pažnju avanturista uključuje 2.700 km i prelazi kroz čak 17 nacionalnih parkova – službeno je dobila titulu najduže planinarske staze na svijetu!

Iza svega stoji bračni par Douglas i Kristine Tompkins. Douglas je poznat kao osnivač outdoor brenda North Face, dok je Kristine vodila brend Patagonia. Tijekom 90-ih godina ovaj bračni par kupuje milijune hektara zemlje u Južnoj Americi kako bi pomogao u očuvanju prirode. Douglas nažalost gubi svoj život 2015. godine u tragičnoj nesreći na kajaku, a njegova žena tada čileanskoj vlasti poklanja veliki dio njihove zemlje. Ali ona nije tek tako poklonila tu zemlju – oni zajedno počinju Čile pretvarati u pravi turistički dragulj za sve one koji vole uživati u netaknutoj prirodi

Douglas i Kristine Tompkins – dokaz da mali čovjek može mijenjati svijet

Cilj Čilea i Tompkins konzervacije jest skrenuti međunarodnu pažnju na spektakularne planinarske staze u srcu očuvane i netaknute prirode. Čile je na temelju toga u samo godinu dana između 2016. i 2017. povećao broj turista za čak 50%.

Koliko je zajednički rad u očuvanju prirode ovog nevjerojatnog bračnog para imao pozitivnog utjecaja na okoliš govori činjenica kako se čak 91% zaštićenog čileanskog područja nalazi u Patagoniji, onom dijelu gdje su djelovali Douglas i Kristine. Unutar 25 godina djelovanja bračnog para Tompkins otvoreno je pet novih nacionalnih parkova. Kristine ističe kako je idući izazov aktivirati 60 zajednica unutar regija i potaknuti ih u razvijanju one vrste turizma koja pomaže u očuvanju eko sustava.

Cile_route:of_parks

U duhu toga ruta Route of Parks ne nudi nikakav luksuz jer je njen cilj privući ljubitelje prirode koji je poštuju, u njoj uživaju i prije svega je žele očuvati za iduće generacije. Njihova ciljana skupina su backpackeri koji si mogu priuštiti samo kampiranje – traže turiste koji se žele ipak malo potruditi za te nezaboravne prizore prirode. Više o njihovom radu, ali i o najdužoj planinarskoj stazi na svijetu čitaj na www.tompkinsconservation.org.

Foto: Unsplash, Pexels