Planinarsko društvo Opatija ovog vikenda, točnije u subotu 27. i nedjelju 28. studenog, organizira službeno otvorenje nove planinarske obilaznice naziva “Po vrhovima Učke i Ćićarije”. 

Svečano otvorenje dogodit će se u subotu u 9 sati ispred planinarskog doma Poklona nakon čega sve prisutne čekaju tri vođene planinarske ture. Dan kasnije planirane su dvije planinarske ture s polascima iz Male Učke i Poklona.  

Kako piše na službenim stranicama društva planinarska obilaznica “Po vrhovima Učke i Ćićarije” osnovana je povodom 70. obljetnice planinarskog društva Opatija te 145. obljetnice organiziranog planinarstva u Istri. 

Riječ je o točkastoj obilaznici, bez zadane trase, a koja obuhvaća 16 kontrolnih točaka na području Parka prirode Učka, od čega 14 vrhova, greben Plašćenicu i planinarski dom Poklon koji je centralna točka obilaznice. Obilaznica je uspostavljena s ciljem da se adekvatno planinarski valorizira specifičan položaj Poklona i sam Planinarski dom Poklon koji su idealno planinarsko ishodište prema grebenu Učke i visoravni Ćićarije. Sve su kontrolne točke unutar 2 i pol sata hoda. Gotovo svi vrhovi prvorazredni su vidikovci, a među njima se posebno izdvajaju Lužinski breg, Vojak i Ošalj vrh, a po atraktivnosti treba izdvojiti i Suhi vrh i Šebrn”, objasnilo je planinarsko društvo. 

poklon_vojak

Društvo naglašava da je sudjelovanje u vođenim turama otvoreno za sve zainteresirane, a za prisustvovanje ceremoniji svečanog otvorenja u subotu su uvjet važeće EU digitalne COVID potvrde ili negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili negativan brzi antigenski test na SARS-CoV-2 ne stariji od 48 sati.

Dolazak je potrebno prethodno najaviti, a prijave se primaju najkasnije do četvrtka 25. studenog.

ucka_brgud

Prijave pojedinaca zaprimaju se preko Google obrasca, dok prijave grupa (po potrebi i pojedinaca) primaju se kod tajnice Silvije Sušanj na mobilni telefon 091 784 8638 ili na adresu e-pošte pdopatija1950@gmail.com.

Inače ovo su vrhovi/kontrolne točke obilaznice “Po vrhovima Učke i Ćičarije”:

 • na najvišem hrptu Učke: Plas (KT 3), Vojak (KT 4), greben Plašćenica (KT 5 – neobvezna KT) i Suhi vrh (KT 6)
 • na nižem južnom grebenu Učke nedaleko sela Mala Učka: Maj (KT 7) i Balin (KT 8)
 • na istočnim obroncima Učke: Grnjač (KT 9), Gorica (KT 10) i Lužinski breg (KT 11)
 • na prvoj, stjenovitoj stepenici Ćićarije: vidikovac Krog (KT 2) i Šebrn (KT 15)
 • na visoravni Ćićarije: Ošalj vrh (KT 12), Mali Planik (KT 13) i Veliki Planik (KT 14)
 • istočno od najvišeg dijela Ćićarije: Brložnik (KT 16 – neobvezna KT)

Dnevnici obilaznice „Po vrhovima Učke i Ćićarije“, kao i dnevnici „Opatijske planinarske obilaznice“, osim na otvorenju 27. i 28. studenog mogu se nabaviti osobno i svake iduće srijede u društvenim prostorijama PD-a Opatija (Maršala Tita 42, Opatija) od 19:00 do 20:00 sati i u planinarskom domu Poklon vikendom i praznicima, a mogu se naručiti i putem maila pdopatija1950@gmail.com. Cijena Dnevnika je 50 kuna.

Izvor: PP Učka

Otkrij zanimljive planinarske staze na Učki:

 1. brdugac_korita
 2. land_art_ucka
 3. mala_ucka_brgud
 4. poklon_vojak
 5. brsec_sisol

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *